Lounais-Häme Ypäjä

Sam Vuorisella alkaa viimeinen kuukausi Ypäjällä – Kunnanjohtaja on ylpeä ypäjäläisestä itsetunnosta

Sam Vuorinen on ylpeä ypäjäläisestä itsetunnosta.
Sam Vuorinen vaihtaa hevospitäjän Suomen aurinkoisimpaan kuntaan. Myrskylä mainostaa olevansa tutkitusti Suomen aurinkoisin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sam Vuorisen kunnanjohtajuus Ypäjällä jää vuoden ja yhdeksän kuukauden mittaiseksi.

Viimeisen kuukauden hän on toiminut va. kunnanjohtajana, sitä ennen tittelin edessä oli kirjainlyhenne vt.

Vuorinen myöntää, että eläkevirkaa hän ei Ypäjältä hakenut, mutta lähtö tuli suunniteltua aikaisemmin.

– Tavoitteena oli olla Ypäjällä vähintään yksi kokonainen valtuustokausi.

Lähtöä petasi Vuorisen kunnanjohtajavalinnasta tehty valitus hallinto-oikeuteen.

– Se toi epävarmuutta. En ole fatalisti, ja kun päätös venyi, annoin suostumukseni Myrskylän kunnanjohtajan virkaan. Tuli tarve tehdä varasuunnitelmia oman elämän varalle, Vuorinen kertoo.

Myrskylään haettiin kunnanjohtajaa jo kesällä 2018 ja uudestaan syksyllä. Vuorinen ei paikkaa hakenut, koska hallinto-oikeudesta luvattiin päätöstä pikapuoliin.

– Kun hallinto-oikeudesta ilmoitettiin, että vastaus saadaan ehkä vasta vuoden vaihteessa, tein päätöksen ja olin yhteydessä Myrskylään.

Vuorinen valittiin yksimielisesti Myrskylän kunnanjohtajaksi, ja Myrskylään hän siirtyy helmikuun lopulla.

Vuorisen valinta Ypäjälle oli sekin lähes yksimielinen. Myös vastaanotto oli lämmin, mutta valitus jätti mukana seuranneen särön.

Ennen Ypäjää hän työskenteli sisäasiainhallinnossa ja Laurea-ammattikorkeakoulussa.

– Olen aina halunnut nähdä työn konkreettisen jäljen. Valtionhallinnossa laiva kääntyy hitaammin, paikallistason julkishallinnossa päätökset tulevat nopeammin käytäntöön, Vuorinen perustelee hakeutumistaan.

Ypäjällä omaa, virkamieskoneiston ja lopulta luottamushenkilöiden siunaamaa kädenjälkeä on päässyt seuraamaan reaaliajassa.

Ja kuten valtionhallinnossa, myös kuntasektorilla rajoittavana tekijänä on raha. Ypäjä sai tämän vuoden talousarvion ainakin paperilla plussan puolelle lähinnä Caissaniemen myyntisuunnitelman vuoksi.

Jos Caissaniemi saadaan myytyä, on se vain hetkellinen apu. Tulevaan on yritetty toki varautua, ja Vuorisen kaudella toimeenpantiin laajoja talouden tasapainottamistoimia.

– Ypäjän talouden takaamiseksi on hyvä jatkaa tehtyjä linjanvetoja. Pikavoittoja ei ole mahdollista enää saada, Vuorinen sanoo ja nimeää suurista linjoista kouluverkkouudistuksen, kiinteistöveropohjan ja muun toiminnallisuuden sekä kulurakenteen tarkastelun.

Vuorinen nostaa alati ajankohtaisten listalle myös kaavoituksen.

– Tiedetään, ettei ihmisille ole ongelma asua Ypäjällä, mutta meillä ei ole kovin monipuolista asuntotarjontaa. Tarvitaan myös pieniä vuokra-asuntoja nuorille, ensiasuntoon muuttaville.

– Pitää uskaltaa myös muutoskaavoittaa ja myydä tarvittaessa rakennuspaikkoja rakennuttajille.

– Toivotaan myös, että Tyrinselän tuulivoimapuisto saadaan rakenteille. Tuulivoimaloista kertyisi noin sadan tuhannen euron vuosittaiset tulot Ypäjälle.

Vuorinen huomasi vajaan kahden vuoden aikana, ettei ypäjäläinen asenne ole taantuvan kunnan asenne.

– Ypäjäläiset ovat kehitysmyönteisiä, haluavat uudistaa kuntaa ja olla mukana päätöksenteossa.

Tärkeänä Vuorinen pitää myös Ypäjän vahvaa identiteettiä.

– Monessa kunnassa identiteettiä pyritään luomaan, mutta Ypäjällä on vuosikymmenten perinteet, joihin tukeutua.

Vuorinen toivoo, että kuntalaisten osallisuutta tuetaan myös jatkossa.

Samoin hän toivoo, että seuraaja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

– Myös kunnanjohtajan palsta Ypäjäläisessä on tärkeä tapa kohdata kuntalaisia. Kaikki kun eivät somessa ole, Vuorinen sanoo ja arvostaa vuoropuhelun kuntalaisten kanssa korkealle.

– Se joka ei viesti, ei ole olemassa.

Sitä Vuorinen hivenen harmittelee, että työ jää kesken.

– Viranhaltijan vaihtuminen on useimmiten huono asia asioiden ja kuntalaisten kannalta. Aina on vaara, että asiat jäävät viemättä loppuun.

Vuorinen kokoaa tehtävienvaihdon testamentin muistitikulle, jotta seuraajalla olisi mahdollisimman selkeä kuva asioiden tolasta.

Juuri nyt näyttää siltä, ettei Vuorinen ole perehdyttämässä seuraajaansa: Ypäjän kunnanhallitus päätti torstaina jatkaa kunnanjohtajahakua.

Hakuprosessi pyritään viemään eteenpäin siten, että valtuusto päättäisi uudesta kunnanjohtajasta 14.2.

Vuorinen on viihtynyt Ypäjällä, ja hän toivoo Ypäjän säilyttävän omaleimaisuutensa.

– Osallistukaa ja tehkää Ypäjästä Ypäjän näköinen paikka. Älkää suostuko liikaan pessimistisyyteen, sillä kehityksen tiellä on useimmiten vain asenne.

– Huhupuheisiin luottamisen sijaan faktantarkastus kannattaa aina tehdä vaikka omalta valtuutetulta tai suoraan kunnasta. FL

Mitä mieltä Sam Vuorisesta?

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat