Lounais-Häme

Sami Mattila: Ainakin 4000 fania katsomaan EM-lentopalloa

Suomi on tottunut pelaamaan lentopallon arvokisoja kotiyleisön edessä, vaikka kisoja ei ole Suomessa pelattukaan.

Huomenna Puolassa alkaviin Euroopan mestaruuskisoihin on lähdössä taas tuhansittain suomalaisfaneja.

– Ainakin neljä tuhatta suomalaista on lähdössä EM-kisoihin. Viikonloppuna määrä kasvanee vielä isommaksi, arvioi forssalainen Sami Mattila, joka on organisoinut fanimatkoja Lentopalloliiton kanssa yhteistyötä tekevän Fin Fan Teamin nimissä.

Tuhansien suomalaisten joukossa on myös useita kymmeniä lentopallofaneja Forssan seudulta.

Isosta joukosta huolimatta suomalaiskatsomo on jäämässä aiempaa hajanaisemmaksi, sillä puolalaiset järjestäjät eivät toteuttaneet suomalaisten toivetta omasta katsomon osasta. Nyt suomalaisten istumapaikkoja on ripoteltu ympäri 12 000 hengen katsomoa.

 

Puola on suomalaisfaneille tuttu paikka. Kolme vuotta sitten pelatuissa MM-kisoissa Puolan Katowicessa suomalaisia oli kaikkien aikojen suurin joukko, kun noin 5500 fania kannusti Suomen yhdeksänneksi.

Suomi pelaa joka toinen vuosi järjestettävissä EM-kisoissa jo kuudetta kertaa peräkkäin. Viimeksi toissa vuonna Italiassa suomalaisfaneja oli noin 3500. Nyt joukko kasvaa, sillä Puolaan ja etenkin Suomen pelipaikkaan, pohjoisen rantakaupunkiin Gdanskiin voi reissata vaikka bussilla tai omalla autolla.

– Puola on todellinen lentopallomaa ja lajin fanikulttuurissa se on Euroopan ykkönen. Suomenkin fanit ovat ilmiö ja on hieno lähteä joukon kanssa Puolaan ikään kuin kymmenvuotisjuhliin, toteaa Mattila, joka oli käynnistämässä fanimatkoja kymmenen vuotta sitten Moskovan EM-kisoihin.

 

Suomi aloittaa EM-kisat huomenna Viroa vastaan. Ottelusta on tulossa naapuritaisto myös katsomossa, kun tuhansien suomalaisten lisäksi Virostakin on tulossa kisoihin yli kaksi tuhatta lentopallofania.

Suomen pitää jatkoon päästäkseen voittaa alkulohkossa vähintään yksi kolmesta pelistä. Mattilan arvion mukaan helpoimmin voitto irtoaa juuri Virosta, sillä muut vastustajat ovat lauantaina Puola ja maanantaina Serbia.

– Ei Virokaan helppo vastustaja ole, sillä se kamppaili kesän MM-karsinnoissa Venäjää vastaan tiukan 3-2 tappion, Mattila huomauttaa.

Serbia on Euroopan rankingissa kolmantena, Puola viidentenä, Suomi kymmenes ja Viro neljästoista.

EM-kisojen jokaisesta neljästä alkulohkosta voittajat pääsevät suoraan kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin. Lohkojen kakkoset ja kolmoset pelaavat ristiin muista jatkopaikoista. Suomen lohkon kakkonen ja kolmonen kohtaavat C-lohkon vastaavat joukkueet. Vastus on kova, sillä C-lohkossa pelaavat Venäjä, Bulgaria, Espanja ja viime kisojen hopeamitalisti Slovenia.

Pudotuspelit ja mitalipelit pelataan Krakovassa.

Mattila nostaa mestarisuosikiksi EM-kultaa puolustavan Ranskan.

– Myös Puola on etenkin kotikisoissaan kova ja edellisten kisojen pronssijoukkue Italia on yllätysvalmis.

Suomen tavoite on edetä kahdeksan parhaan puolivälieriin.

– Sinne on päästy ennenkin ja sen jälkeen kaikki on mahdollista, Mattila uskoo.

 

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on ajanut maajoukkueeseen uusia pelaajia niin rajusti, että moni on jäänyt kaipaamaan nuorennusleikkauksessa sivuun jääneitä luottomiehiä.

– Jäin kaipaamaan paria pelaajaa, kuten Olli Kunnaria ja Urpo Sivulaa. Sammelvuo on vetänyt linjaansa ja tehnyt hallitun nuorennusleikkauksen. Uusi joukkue on yllättänyt positiivisesti ja tulokset ovat näyttäneet, ettei homma ole mennyt pieleen, Mattila arvioi.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic