Lounais-Häme Forssa

Sami Norr edistää forssalaisnuorten kulttuurielämää ja vaikutusmahdollisuuksia monella saralla – Kulttuuripalkinnon arvoisesti

Forssan kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna nuorten kulttuurille yleisön nimeämistä ehdokkaista.
Sami Norrille myönnettiin Forssan kulttuuripalkinto itsenäisyyspäivän juhlassa Tölön koululla. Onnittelemassa Kaisa Lepola ja Lotta Saarenmaa,

– Jos joskus ehtisi käydä kotona muutakin kuin nukkumassa.

Forssalainen, yhteislyseossa abivuotta opiskeleva 18-vuotias Sami Norr virnistää heittonsa päälle. Aktiivinen elämäntapa on hänelle tietoinen valinta. Mukanaolo, tekeminen ja asioihin vaikuttaminen ovat mieluisaa puuhaa, vaikka tunteja soisi olevan vuorokaudessa lisää.

Viime vuonna Norr piti Forssan itsenäisyyspäiväjuhlassa puheen nuorisovaltuuston (nuva) puheenjohtajan ominaisuudessa. Myös tänä vuonna hän puhui Tölön koululla järjestetyssä juhlassa – tällä kertaa kiitospuheen. Norr palkittiin Forssan tämänvuotisella kulttuuripalkinnolla.

– En olisi ikipäivänä osannut ajatella, että olisin ehdolla moiseen palkintoon, saati sitä saamassa. Meillä on paljon tekijöitä ja tahoja, jotka edistävät nuorten kulttuuria Forssassa.

Palkinnon saaja valittiin yleisön lähettämistä ehdotuksista. Kuntalaiset nimesivät raadin arvioitavaksi kaikkiaan 22 ehdotusta. Raati perusteli Norrin valintaa tämän aktiivisuudella. Monet yhteisöistä, joissa Norr on mukana, olivat mukana kuntalaisten nimeämissä ehdokkaissa.

Nuorisovaltuusto tienraivaajana

Norr on tosiaan vaikuttamassa forssalaisnuorten elinympäristöön ja kulttuurielämään monella saralla. Ikätoverit tietävät Norrin vaikuttamiskanavista parhaiten juuri nuorisovaltuuston, jossa hän on mukana toista kautta.

– Ensimmäisen kauden olin mukana jäsenenä, toisen, pian päättyvän, puheenjohtajana. Olemme toimineet monessa asiassa tienraivaajina ja hakeneet nuvalle paikkaa kaupungin hallinnossa. Asiat ovat menossa parempaan suuntaan, ja vuoden vaihteessa aloittava uusi nuorisovaltuusto on toivottavasti entistä näkyvämpi toimija.

Sami Norr päättää pestinsä nuorisovaltuuston puheenjohtajana vuoden lopussa.

Norr ja muut nuorisovaltuutetut ovat kiertäneet kouluissa esittelemässä itseään ja nuvan toimintaa. Pyrkimyksenä on ollut madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä nuvalaisiin.

– Aika vähän meitä edelleen vedetään hihasta, siinä on vielä tekemistä. Nuoret ehkä tietävät, että nuva on olemassa, mutta eivät, mihin kaikkeen sitä kautta voisi vaikuttaa.

Moni on kysynyt, nähdäänkö Norr ehdolla kuntavaaleissa. Se on täysin mahdollista.

Partion kautta teatterin lavalle

”Suurelle yleisölle” Norr on ehkä vielä tutumpi kahdestakin paikasta: partio- ja teatteritoiminnasta. Forssan partiolaisissa Norr toimii sekä lippukunnan hallitustehtävissä että sudenpenturyhmän johtajana. Ryhmässä on 14 1.–2. -luokkalaista lasta.

Forssan teatteriinkin Norr lipui partiotoiminnan kautta. Kipinä lavalle heräsi narikkavuoroissa päivystäessä, ja ensiesiintymisensä hän teki lastennäytelmä Pinokkiossa pari vuotta sitten.

Alkuvuonna Norr otti haltuun isomman roolin Pikku Spotissa esitetyssä Jäähyväiset Pamela Anderssonille -produktiossa.

– Näytelmä on kahden nuoren miehen kasvutarina, ja minä olin niistä toinen, Norr kuvailee.

Näyttelemisen ohella Norr on teatterissa kiinnostunut myös valo- ja äänitekniikasta.

Lista ei lopu tähän. Norr on kaiken edellä mainitun lisäksi aktiivinen myös seurakunnan nuorisotyössä. Oman rippileirinsä jälkeen hän kouluttautui isoseksi. Nyt takana on viisi rippileiriä isosena ja yksi leiriavustajana.

– Olen monessa mukana, koska haluan olla osaltani luomassa tästä parempaa paikkaa ja mielekästä elinympäristöä. Kaikkien tahojen olisi tärkeää miettiä, miten nuoret saadaan voimaan paremmin. FL

 

Lue myös: Viime vuonna Forssan kulttuuripalkinnon sai Elisa Nieminen

Uusimmat

Fingerpori

comic