Lounais-Häme

Sami Sulkko keskussairaalan kustannuksista: "Joku on pielessä, kun puhutaan noin isoista heitoista"

Kaupunginjohtajat miettisivät Riihimäen ja Forssan asemaa.
Sami Sulkko pohtii, voisiko sairaalahankkeen osalta löytyä uusi luova malli.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta saa tukea keskiviikon ratkaisulleen keskeyttää uutta keskussairaalaa suunnitelleen allianssin toiminta.

Tavoitebudjetti oli ylittymässä 20 prosentilla eli noin 62 miljoonalla eurolla.

– Ikävä yllätys tämä on ollut. Ei tästä projektista ole vaikeuskerrointa puuttunut, sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) sanoo.

Assi-sairaalan allianssissa ovat sairaanhoitopiirin lisäksi Skanska Talonrakennus oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston työyhteenliittymä Integrated.

– Täytyy pohtia, joudutaanko tämä kilpailuttamaan uudelleen vai kilpailutetaanko vain joiltakin osin. Ei me voida ylittää budjettia.

Savijoki muistuttaa, että vanhan sairaalan peruskorjaus on arvioitu kaikkein kalleimmaksi vaihtoehdoksi.

– Assi-sairaalaa tullaan viemään eteenpäin. Tällä alueella on tarve keskussairaalalle, se ei ole poistunut mihinkään.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kuvaa näkyvissä olevaa budjettiylitystä tolkuttomaksi.

– Joku koko kokonaisuudessa on pielessä, kun puhutaan noin isoista heitoista.

Sulkko pohtii, voisiko sairaalahankkeen osalta löytyä uusi luova malli, jossa alueellisilla sairaaloilla Riihimäellä ja Forssassa olisi vahvempi rooli.

– Jokainen keskussairaalapaikkakunta haluaa varmistaa oman aseman, mutta eteläisessä Suomessa on tiheä sairaalaverkko. Suomessa on käynnissä tai suunnitelmissa 4–5 miljardin edestä sairaalainvestointeja, mikä on tolkuton määrä näin pieneen maahan.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi miettisi Sulkon tavoin Forssan ja Riihimäen sairaaloiden roolia kokonaisuudessa.

– Kyllähän Kanta-Häme sairaalan tarvitsee, kysymys vain on minkälaisen ja millä toiminnoilla.

Myös Kaija-Leena Savijoki tukee tätä.

– Kun meillä on kolminapainen maakunta, sitä on järkevää pohtia. Tietenkin niissä rajoissa, että tietyt toiminnat on terveydenhuoltoasetuksessa määritelty keskussairaalatasoiseksi, Savijoki sanoo.

– Sairaala tarvitaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Siinä mielessä toivomme, että suunnittelu etenee. Se on tärkeä myös alueen elinvoimalle, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala toteaa.

Kenakkala ei osaa ottaa kantaa, voisiko joitakin sairaalan suunniteltuja toimintoja muuttaa tai jättää pois kustannustason hillitsemiseksi.

– Luotan, että ammattilaiset käyvät toimintoja läpi suurennuslasin kanssa ja sieltä löytyisi sopiva paketti kasaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic