Lounais-Häme

Samovaareista amiraalin asuun

 

Neuvostoliiton mahtipontisuus ja uho veivät Tapio Virtasen sydämen 1970-luvun alussa, kun hän nuorena maalaispoikana kävi ensimmäisen kerran silloisessa Leningradissa. Virtanen myös kertoo olevansa keräilijäluonne.

Kun nämä kaksi asiaa yhdistää, ei ole yllätys, että Virtanen omistaa yhden länsimaiden suurimmista Neuvostoliitto-kokoelmista.

-Keräilyharrastus lähti nimenomaan kiinnostuksesta maan uhoa kohtaan. Harrastus ei ole poliittista, vaikka olenkin vasemmistolainen. Ensimmäisellä kerralla kun kävin Neuvostoliitossa, ei minulla edes ollut järjestelmästä kovin paljon tietoa, Virtanen naurahtaa.

Satoja kertoja Neuvostoliitossa ja Venäjällä tavaroiden hankkimista varten käyneen forssalaisen kokoelma on nyt kolmannen kerran esillä Forssassa näyttelyn muodossa. Koskisillan pielessä oleva tyhjä liiketila on täyttynyt mitä moninaisimmista neuvostotavaroista, joita voi käydä katsomassa kuukauden ajan.

Suurin osa näyttelyesineistä on valmistettu toisen maailman sodan jälkeen, mutta mukana on myös muutama vielä vanhempi tavara.

Virtasen mukaan puolet tavaroista hän on hankkinut ostamalla ja puolet vaihtamalla esimerkiksi jääkaappeihin ja sohviin. Esillä näyttelyssä on hänen arvionsa mukaan 90 prosenttia koko Virtasen kokoelmasta.

-Aika paljon tuomistani tavaroista olen myynyt myös eteenpäin. Samalla olen rahoittanut tätä aika kallista harrastusta, Virtanen hymähtää.

Virtasen kokoelma on merkittävän laaja-alainen. Virtanen ei ole keskittynyt yksittäisiin asioihin, kuten neuvostoliittolaisiin leluihin tai kulkuneuvoihin, vaan hänellä on näiden lisäksi myös muun muassa propagandajulisteita, samovaareja ja rintamerkkejä.

Näyttelyn helmiksi keräilijä itse nostaa Leningradissa merivoimien amiraaleille valmistetun puvun, joita valmistettiin aikoinaan ainoastaan kymmenen, sekä Josif Stalinia esittävän taulun, joka on maalattu vuonna 1943.

Virtanen teki viimeisen keräilyreissunsa Venäjälle kymmenen vuotta sitten. Neuvostotavaroiden hinnat ovat nousseet roimasti myös itärajan takana, ja niiden hankkiminen tulisi erittäin kalliiksi. Virtasella ei myöskään enää riitä oikein puhtia jatkaa harrastustaan.

Nyt Virtanen yrittää päästä eroon kokoelmastaan, mieluiten niin, että kokoelma pysyisi kokonaisena. Tarpeeksi hyvää tarjousta tavaroista ei ole vielä tullut.

Keräilijä myy silti myös yksittäisiä esineitä. Virtasen mukaan kaikki näyttelyesineet ovat myynnissä.

Yhtenä Virtasen haaveena olisi tavaroista koottavan museon saaminen Forssaan. Jo nykyisen näyttelyn järjestämisessä on Wahren-keskus mukana.

-Forssan kaupungin kanssa haluaisin sopia kaupoista tai jopa lahjoituksesta tietyin ehdoin.

Ehtona voisi Virtasen mukaan olla esimerkiksi, että museo työllistäisi riittävästi ihmisiä.

-Jos en pääse näyttelyn aukiolon aikana kaupungin kanssa yhteisymmärrykseen, saatan pitää huutokaupan ja myydä tavaroita niin. Loppuja alkaisin myydä netissä. Se olisi pahin skenaario, Virtanen toteaa. FL

Neuvostoliitto-näyttely avoinna 20.8. asti. Avoinna arkisin klo 12–18 ja viikonloppuisin klo 10–14 Turuntie 1:ssä.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic