Lounais-Häme Forssa

Samu oli silmäklinikan ensimmäinen asiakas – Forssan sairaalassa saa erikoissairaanhoitoa yleisimpiin silmäsairauksiin

Pilottikokeilussa tarjotaan hoitoa väestöllä yleistyviin silmäsairauksiin kuten harmaakaihiin.
Esikoulululainen Samu Jokinen, 6, sai kunnian olla Forssan sairaalan uuden silmätautien klinikan ensimmäinen asiakas. Coronarian optometristi Tiina Kantelinen tarkasti Samun näön. Kuva: Lassi Puhtimäki
Esikoulululainen Samu Jokinen, 6, sai kunnian olla Forssan sairaalan uuden silmätautien klinikan ensimmäinen asiakas. Coronarian optometristi Tiina Kantelinen tarkasti Samun näön. Kuva: Lassi Puhtimäki

Samu Jokista, 6, ei jännittänyt yhtään olla Forssan sairaalan uuden silmätautien klinikan ensimmäinen asiakas.

Esikoululainen oli saanut neuvolasta lähetteen silmälääkärille ja saapui äitinsä kanssa polkupyörillä sairaalaan selvittämään, tarvitseeko hän silmälasit.

– Kiva, että sairaalaan tulee uutta toimintaa ja lähipalvelut säilyvät. Hämeenlinnassa menisi koko päivä, äiti Saara Jokinen totesi.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja uskoo uudelle silmätautien erikoissairaanhoidon poliklinikalle ja päiväkirurgisille leikkauspalveluille olevan selkeä tarve.

– Tällä seudulla väestö ikääntyy voimakkaasti, ja esimerkiksi kaihileikkaukset koskettavat suurelta osin ikääntynyttä väestöä.

– Asiakasystävällisyydenkin kannalta on iso juttu, että hoitoon pääsee nyt lähellä ja nopeasti. On paljon autottomia ihmisiä, eikä julkisella liikenteellä ole välttämättä helppo kulkea Hämeenlinnaan.

Potilaiden ohjaus Forssan sairaalan silmätautien klinikalle tapahtuu terveyskeskus-, työterveyslääkärin tai yksityisen silmälääkärin toimesta lähetteellä. Toiminnasta vastaavan Coronarian palveluesimies Anu Äijälä kertoo toiminnan muovautuvan sen mukaan, millaisia lähetteitä tulee.

Silmätautien klinikalla hoidetaan yleisimpiä silmäsairauksia, kuten harmaakaihia, glaukoomaa ja ikärappeumaa. Sisällöltään ja toteutukseltaan hoito vastaa yliopistosairaalassa annettua hoitoa, ja palvelu toteutetaan julkisen terveydenhuollon hoitoon pääsyn kriteerien mukaisesti.

Forssan seudun silmäpotilaat on tähän asti hoidettu Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa, jossa voidaan nyt purkaa jonoja ja keskittyä entistä vahvemmin vaativampaan erikoissairaanhoitoon.

– Potilaita riittää molemmille, Kortepohja vakuuttaa.

Silmätautien klinikka on 15 kuukautta kestävä pilottikokeilu, jonka palvelut hyvinvointikuntayhtymä ostaa suomalaisomisteiselta Coronaria oy:ltä. Terveysalalla laajasti toimivan oululaisyrityksen periaatteena on tuottaa palveluja lähellä käyttäjiä.

– Laiteinvestoinnit ovat niin isot, ettei hyvinvointikuntayhtymän ole järkevää lähteä hankkimaan laitteita itse. Jos kokeilua päätetään jatkaa, se kilpailutetaan, Kortepohja kertoo.

Silmätautien klinikka toimii entisissä päiväkirurgian tiloissa sairaalan ykköskerroksessa. Klinikalla työskentelee polikliinisen kirurgian yksiköstä ja osastolta yhteensä kuusi hoitajaa, jotka Coronaria on perehdyttänyt silmätauteihin.

Laitteet ja lääkärit tulevat Coronarialta. Klinikan vastuulääkärinä toimii Tiina Helasjoki, ja myöhemmin Forssassa alkaa työskennellä hänen lisäkseen kaksi silmätautien erikoislääkäriä.

Äijälä uskoo asiakkaiden arvostavan tuttua ja pysyvää henkilökuntaa, jonka puoleen on helppo kääntyä hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Silmäsairauksien päivystys säilyy edelleen Kanta-Hämeen keskussairaalassa tai Taysissa.

– Jos silmälääkäri on talossa, on hän aina konsultoitavissa, Kortepohja sanoo.

Potilas maksaa hoidosta normaalin julkisen sairaanhoidon käynti- tai päiväkirurgiamaksun.

Coronaria on sitoutunut hoitamaan potilaat kuukauden sisällä lähetteen käsittelystä. Alkuvaiheessa palveluita on valmistauduttu tarjoamaan kolmena päivänä viikossa.

Toiminta on käynnistynyt lupaavasti, sillä ensimmäisten päivien osalta varauskalenteri täyttyi ennen kuin toiminnan aloittamisesta oli edes ehditty virallisesti informoida.

– Silmäsairauksien esiintyvyys on väestön ikärakenteen myötä voimakkaassa kasvussa, joten oletettavasti asiakaskuntaa on. Asiakaskokemusten myötä viesti lähtee toivottavasti edelleen leviämään, Äijälä toteaa. FL

Coronaria Forssan sairaalan silmäklinikan toimintaa esitellään avointen ovien päivänä tiistaina 10.9. klo 13–18. Käynti sairaalan pääovesta, jonka jälkeen kulku radiologian viereisestä ovesta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic