Lounais-Häme

Sananvapautta näyttämöllä

Kesäteatterin käsikirjoituksistaan tunnettu Seppo Holttinen ottaa tämän suven esityksissä kantaa hallituksen vatulointiin sekä maahanmuuttokriisiin. Solidaarisuutta Surgestanissa käsittelee Suomen oloista maata EU:ssa, jonka nimikin päätetään Brysselissä muuttaa surkean taloudellisen tilan takia.

-Tästä maasta puuttuu solidaarisuutta ja yhteishenkeä. Koko näytelmä on alusta loppuun ironiaa. Se on fiktiivinen kuvitelma erään kansakunnan lähitulevaisuudesta, kuvailee Holttinen hengentuotettaan.

Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaava mies näyttelee itse rassukkamaista pääministeri Pipilää.

-Ihan sama, mitä se päättää, niin aina pistetään hanttiin. Sitten lopulta SAK:n puheenjohtajasta tulee maa- ja metsätalousministeri, myhäilee Holttinen.

Pipilällä on lisäksi työautona Lada, vaikka näytelmän koululaisillakin on älypuhelimet. Tokihan Surgestanissa nimittäin sukelletaan myös koulu-uudistuksen kiemuroihin, puhumatta sotesta. Paikallistasolla puhututtavat aiheet pääsevät jo 24. kerran Holttisen näytelmien aiheeksi. Ne ovat saaneet suurelta osin positiivisen vastaanoton, vaikka välillä ronski toteutus on herättänyt närkästystäkin osassa katsojia. Näin tapahtui muun muassa Kenen kultaa kaivelet -näytelmän (ja Talvivaaran skandaalin) aikaan kolme vuotta sitten.

-Joskus kaivosnäytelmässä joku ELY-keskuksen nainen lähti kesken pois. Hän loukkaantui, kun näytelmässä ELY-keskuksen ihminen oli täysin lahjottavissa, muistelee Holttinen.

Käsikirjoittaja huomauttaa, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaisia kaunoja ketään kohtaan, vähän vain järjestelmänvastaisuutta.

Tällä kertaa vajaan parin tunnin mittaisissa esityksissä ei ole sankareita tai konnia, tai ainakin niitä on vaikea löytää.

-Pääministeri lähtee lopuksi Azoreille loppuelämäkseen ananaksia viljelemään ja muuten näytelmä päättyy hääjuhliin, paljastaa Holttinen.

Teoksessa otetaan esille myös turvapaikanhakijat.

-He ovat ihan hyväntahtoisia hemmoja. Olen herkutellut paikallisväestön epäluuloisuudella heitä kohtaan, kertoo Holttinen.

Eräälläkin näytelmän mustasukkaisuuteen taipuvalla isännällä on 30 vuotta nuorempi vaimo, ja siitähän vasta soppa syntyy, kun naapuriin muuttaa kaksi ulkomaalaista nuorta miestä.

Kattamattomaan katsomoon odotetaan kesän mittaan noin 5 000 hengen verran yleisöä. Parhaimpina kesinä on päästy jopa 8 000 katsojan lukuihin. Holttisen ivailevia ja kantaaottavia käsikirjoituksia on käytetty myös muissa kesäteattereissa eri puolilla Suomea. Osaa voisi Holttisen mielestä hyödyntää Pirttikoskellakin uusintakierroksella siinä vaiheessa, kun mies päättää olla jatkamatta tuotantoa.

Holttinen on rakennellut maataloustöiden ohessa uusia tarinoita vuosi kerrallaan. Inspiraatiota on antanut teatteria ylläpitävän Pirttikosken Koulun Kummit -yhdistyksen porukka, josta noin parikymmentä esiintyy jälleen näytelmässä. Lähes kaikki teatterilavaan ja sen ohessa sijaitsevaan vanhaan koulurakennukseen liittyvät saneeraukset hoidetaan talkooporukalla ja näytöksistä saatavilla varoilla. Vuonna 2006 lakkautetun koulun tiloissa järjestetään metsäkulmalaisille erilaista toimintaa, kuten kerhoja, kursseja ja jumppaa. Nyt on kuitenkin edessä noin 100 000 euron arvoinen putkiremontti, jota ei yhdistyksen varoin saada kustannettua.

-Olemme ensi kertaa hakeneet ELY-keskukselta tukea, mutta sen saaminen selviää syksyllä, sanoo yhdistyksen rahastonhoitaja ja sihteeri Sirkku Hyytiäinen. FL

Solidaarisuutta Surgestanissa -näytelmän ensi-ilta Pirttikosken kesäteatterissa sunnuntaina 10. heinäkuuta kello 19. Näytökset jatkuvat heinäkuun loppuun sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin samaan aikaan. Ensi-iltaa lukuun ottamatta sunnuntaisin järjestetään kello 14 toinen näytös.

Uusimmat

Fingerpori

comic