Lounais-Häme

Sanasota sauditoimittajan katoamisen ympärillä kiihtyy - Trump uhkasi Saudi-Arabiaa rangaistuksella, jos käy ilmi että maa surmasi Khashoggin

Riad
13.10.2018, 20:58

Ulkomaat

Sanasota saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin katoamisen ympärillä kiihtyi lauantaina, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos käy ilmi, että maa on surmannut Khashoggin.
– Me aiomme selvittää tämän juuriaan myöten, ja seurauksena on ankara rangaistus, Trump sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa.
– Tällä hetkellä saudit kiistävät syyllisyytensä kiivaasti. Mutta voisivatko he olla tämän takana? Kyllä, Trump jatkoi.
Trump piti asian selvittämistä erityisen tärkeänä siksi, että Khashoggi on toimittaja.
Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista Washington Post -lehteen. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan tuleviin häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.

”Kaikki tuotava päivänvaloon”

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu puolestaan moitti Saudi-Arabiaa lauantaina siitä, että maa ei ole tehnyt riittävää yhteistyötä Khashoggin katoamisen tutkimisessa.
– Emme ole vieläkään nähneet yhteistyötä, joka mahdollistaisi sujuvan tutkinnan ja kaikkien asioiden tuomisen päivänvaloon, Cavusoglu sanoi valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.
Cavusoglun mukaan Saudi-Arabian pitää päästää turkkilaisviranomaiset tutkimaan Istanbulin-konsulaattiaan.
– Missä hän (Khashoggi) katosi? Siellä, konsulaatissa, Cavusoglu sanoi.
Saudi-Arabia on lähettänyt 11-henkisen delegaation Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Saudi-Arabian mukaan Khashoggi poistui turvallisesti konsulaatista. Saudi-Arabian sisäministerin, prinssi Abdel Aziz bin Saud bin Nayefin mukaan puheet Khashoggin surmaamisesta konsulaatissa ovat ”perusteettomia oletuksia ja valheita”.
Sisäministerin mukaan Saudi-Arabia toimii kansainvälisen oikeuden ja sopimusten mukaan.

Nauhoitti kuolemansa älykellollaan?

Turkkilaisen Sabah-lehden mukaan Khashoggi saattoi mahdollisesti nauhoittaa oman kuolemansa älykellollaan. Turkkilaislehden uutisesta kertoi CNN.
Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen seurauksena kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.
Washington Postin mukaan turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Lagarde ja Mnuchin menossa Saudi-Arabiaan

Khashoggin tapaus on heikentänyt kansainvälisen talouseliitin intoa osallistua Saudi-Arabiassa myöhemmin tässä kuussa järjestettävään investointikokoukseen.
Muun muassa kyytipalvelu Uberin toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi on perunut osallistumisensa kokoukseen. Samaan aikaan muun muassa New York Times, Financial Times ja Bloomberg ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä tapahtuman sponsoreiden joukosta.
Sen sijaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi lauantaina, että hän aikoo osallistua kokoukseen.
Lagarde sanoo olevansa kauhuissaan toimittajan kohtalosta kertovista uutisista, mutta sanoo silti hoitavansa IMF:n asioita eri puolella maailmaa ja erilaisten hallitusten kanssa.
Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi lauantaina osallistuvansa kokoukseen.

https://edition.cnn.com/2018/10/12/middleeast/khashoggi-saudi-turkey-recordings-intl/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti