Lounais-Häme Forssa

Sanomalehtiviikko: Forssan koululaiset kannustavat kaikkia hidastamaan ilmaston lämpenemistä

Luontoa ei kuitenkaan tarvitse suojella hampaat irvessä.
Muovin käytön vähentäminen on tärkeää ympäristölle. Kuva: Muu

Halusimme kirjoittaa ilmastonmuutoksesta, koska toivoisimme, että sinäkin voisit tehdä vähintään kerran viikossa yhden pienen teon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kyselimme koulukavereilta ja asiantuntijalta, mitä he ajattelevat maapallon lämpenemisestä, ja mitä vinkkejä heillä olisi luonnonsuojeluun.

Ilmastonmuutos on vakava ympäristöuhka, joka vaikuttaa kaikkiin. Sen seurauksena jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja eläimet kuolevat sukupuuttoon. Tämä kaikki on ihmisten aiheuttamaa.

Jokaisen pitäisi tehdä jotain, koska ilmastonmuutos aiheuttaa kaikille vain harmia.

– Ilmastonmuutos on normaali luonnon prosessi, jota aina tapahtuu, yleensä vain niin hitaasti että, luonto ehtii sopeutua muutokseen. Nyt ihmisen toimet ovat valitettavasti kiihdyttäneet muutoksen niin nopeaksi, että kukaan ei tiedä, miten kasvit ja eläimet sopeutuvat. Kyllä siihen siis täytyy suhtautua vakavasti, Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen lehtori Ulla-Maija Knuutti sanoo.

– Tarvitaan sekä jokaisen yksilön pieniä toimia että poliittisten päättäjien linjauksia ja ohjausta siihen, että valinnoistamme tulee kestävämpiä ja vähemmän luontoa kuormittavia, Knuutti toivoo ja jatkaa..

– Ihminen on supersankari, jonka supervoima on kyky kuvitella olemattomia. Autokin oli joskus vain jonkun kuvitelma, samoin kuin internet, joka nyt on jokaisen taskussa. Ympäristöystävällinen polttoaine autoonkin voi hyvin toteutua.

Knuutti muistuttaa, ettei pitkien välimatkojen maassa ole mahdollista lopettaa kokonaan polttoaineiden kulutusta. Yksityisautoilu on joillekin pakko, koska julkista liikennettä ei ole.

– Jos mahdollista, niin lyhyen matkan voi toki kulkea pyörällä tai kävellen, ja myös kimppakyydit voivat toimia jossakin. Autoista ei päästä eroon, mutta ehkä sen polttoaineen saisi huomattavasti ympäristöystävällisemmäksi.

Kaikki haastatteluihimme osallistuneet koululaiset pitivät ilmastonmuutosta vakavana asiana. He ovat myös valmiita muuttamaan elämäänsä niin, että tilanne paranisi.

– Kierrätän roskat, enkä heitä mitään roskia luontoon, Tölön koulun neljäsluokkalainen Emilia Toivonen ilmoittaa.

– En osta turhaan uusia tavaroita, saman luokan oppilas Leevi Lahtinen kertoo.

Viidesluokkalaisten mielestä kestävän kehityksen ei tarvitse olla vaikeaa.

– Kannattaa vähentää vaatteiden tilauksia, Vilho Mäkelä neuvoo.

– Lentomatkailu on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Kannattaa siis käyttää vaikka junaa ja matkustaa kotimaassa, Emmi Lång kertoo.

– Osta vähemmän ja kierrätä enemmän. Ympäristöystävällinen elämä ei ole kallista, vaan se voi olla halvempaa kuin luontoa tuhoava elämä, Meea Mähönen pohtii.

Kestävän kehityksen lehtorin mielestä nyt on nimenomaan tekojen aika, sillä ilmastonmuutos on saatu kaikkien tietoisuuteen.

– Vielä pitää uusiakin ratkaisuja keksiä, ja niiden syntyä tukea, ja sitten ajaa kuluttajia ympäristöystävällisempiin valintoihin. Jos fossiilinen polttoaine auton tankkiin maksaisi viisi euroa litralta, ja se uusiutuva vaan vaikka 1,40 euroa litralta, tiedämme miten ihmiset valitsivat.

– Aika hyvin on tukea saatavilla ilmastoystävällisten ideoiden kehittämiseen, ja maat ovat ottaneet ilmastopäästöjen hillinnän poliittisiin ohjelmiinsa, Ulla-Maija Knuutti sanoo.

Knuutti muistuttaa, että meistä jokainen voi vaikuttaa.

– Jokainen voi tehdä ensin vaikka yhden pienen asian. Massakin koostuu yksilöistä, joten jos kaikki viisi miljardia tekisi yhden pienen asian, oltaisiin jo viisi miljardia pientä askelta pidemmällä. Kukaan ei pysty siihen yksin, vaan kaikkien on oltava mukana. Onneksi koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä on mukana!

Knuutti muistuttaa, ettei ympäristönsuojelua tarvitse tehdä hampaat irvessä ja ahdistuneena.

– Jokainen voisi miettiä muutoksen, joka on itselle luonteva ja lähteä siitä. Itse tykkään esimerkiksi pyöräillä, joten valitsen auton sijaan pyörän aina kuin voin. Ja sammutan valoja huoneista, joissa kukaan ei ole.

Sanomalehtiviikon jutun toteuttivat Tölön koulun viidesluokkalaiset.

Helppoja keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen

Kävele lyhyet matkat.

Käytä muovipussien sijaan kangaskasseja ja kangaspusseja.

Kierrätä roskat oikein.

Vähennä lihansyöntiä. Voit ottaa käyttöön viikkoon yhden kasvisruokapäivän, jolloin kokeilet jotain uutta ruokalajia. Näin saat vuodessa 52 uutta kasvisruokaa valikoimiisi.

Jos asut kerrostalossa, kävele aina rappusia äläkä mene hissillä.

Älä jätä vesihanaa päälle, kun olet pessyt kätesi tai kun harjaat hampaitasi. Suosi lyhyitä suihkuja. Sulje hana saippuoinnin ajaksi.

Syö kaikki mitä otat.

Vähennä autoilua.

Sulje sähkölaitteet, esimerkiksi valot, kun et tarvitse niitä.

Mieti mitä todella tarvitset ennen kuin ostat mitään. Suosi käytettyä.

Vältä lentomatkustusta.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic