Lounais-Häme Forssa

Sanomalehtiviikko: Lasten ja nuorten pelaaminen herättää tunteita – Asiantuntijan mukaan pelaamisessa on paljon hyötyjä, kunhan se ei ala hallita muuta elämää

Pelien ikärajojen on tarkoitus suojella lapsia. Kuva: Muu

Pelaamisessa on paljon hyviä puolia, mutta huonot puolet tulevat esille esimerkiksi silloin, jos muut asiat alkavat unohtua. Tölön koulun viidesluokkalaiset kysyivät asiasta mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavaiselta. Hän työskentelee Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa eli Kavissa.

Onko pelaamisessa jotain haittoja?

– Jos pelaaja alkaa jättää muita asioita tekemättä pelaamisen takia, voi pelaaminen muuttua haitalliseksi. Pelaajan ja kaikkien muidenkin on tärkeää pitää huolta siitä, että nukkuu riittävästi, liikkuu säännöllisesti, syö terveellisesti, huomioi läheisiä ja ystäviä, sekä hoitaa velvollisuudet ja harrastukset. Jos nämä asiat ovat kunnossa, ei pelaaminen ole haitallista.

Mitä hyötyä pelaamisesta voi olla?

– Pelaaminen rentouttaa, auttaa vähentämään stressiä ja tarjoaa onnistumisen kokemuksia. Vieraskielisten pelien pelaaminen kehittää kielitaitoa, räiskintäpelien pelaaminen kehittää avaruudellista hahmottamista, joukkueissa ja killoissa pelaaminen ryhmätyötaitoja ja kaikki pelaaminen kehittää ongelmanratkaisutaitoja. Pelaaminen on kuitenkin ensisijaisesti hauskaa. Hauskojen asioiden ei tarvitse olla hyödyllisiä.

Onko neljä tuntia päivässä liikaa pelaamista?

– Riippuu pelaajasta ja siitä, paljonko arjessa on aikaa pelaamiselle. Vanhemmilla tuskin on aikaa pelata neljää tuntia päivässä, mutta ammattipelaajille neljä tuntia voi olla liian vähän.

Koululaisella neljä tuntia päivässä on varmasti liikaa arkipäivinä, sillä koulu, läksyt, liikkuminen, perheen kanssa vietetty aika ja mahdolliset harrastukset kuluttavat suurimman osan päivästä. Viikonloppuisin, jos ei ole muuta ohjelmaa, neljä tuntia ei välttämättä ole liikaa.

Joka tapauksessa neljä tuntia putkeen on ehdottomasti liikaa. Pelaajan on hyvä pitää taukoja pelaamisesta ainakin tunnin välein. Kannattaa myös kuunnella omia tunteita ja kehoa. Jos niska tai käsi alkaa jäykistymään tai pelaaminen alkaa ärsyttää, kannattaa lopettaa.

Ovatko pelit hyviä ihmiselle?

– Ovat. Ihmiset ovat pelanneet tuhansia vuosia. Digitaalisten pelien pelaaminen on vain luonteva osa tätä historiaa. Pelit ovat sosiaalisia, kiinnostavia ja tarjoavat elämyksiä, joihin elokuvat ja kirjat eivät pysty. Suosittelen pelaamista kaikille!

Voiko 14-vuotias pelata K18-pelejä?

– PEGI 18+ pelit ovat aikuisviihdettä ja niissä käsitellään aikuisille tarkoitettuja teemoja. PEGI 18 peleissä voi olla esimerkiksi raakaa väkivaltaa, seksikohtauksia ja huumausaineiden käyttöä. PEGI 18+ pelit ovat tarkoitettuja ainoastaan aikuisille ja 14-vuotias ei saa pelata niitä. PEGI 18+ pelejä on kaikista peleistä vain pieni murto-osa (noin viisi prosenttia), joten muuta hyvää pelattavaa löytyy varmasti, vaikka ei aikuisten pelejä pelaisikaan.

Jasper Haavisto, Miro Lappalainen, Vilho Mäkelä, Elias Salo

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic