Lounais-Häme Forssa

Sanomalehtiviikko: Miksei lukeminen kiinnosta lapsia ja nuoria? – Asiantuntijat eli lapset itse vastaavat ja antavat lukuvinkkejä

Emmi Lång, Melina Pensola ja Juulia Lund ovat suorittaneet lukuhaastetta syksystä lähtien. Juulia suoritti jo 25 kirjan haasteen, ja Melinalla puuttuu listalta enää pari kirjaa. Kuva: Meea Mähönen ja Julia Toivonen

Viidesluokkalainen Juulia Lund suoritti lasten lukuhaasteen alle puolessa vuodessa. Pieni Helmet -lukuhaaste sisältää 25 kirjaa. Haasteessa pitää lukea muun muassa surullinen kirja, kirja jossa on meri, toisen suosittelema kirja ja kuunnella äänikirja.

Tölön koulun viidesluokkalaiset Meea Mähönen ja Julia Toivonen haastattelivat luokkatoveriaan siitä, kuinka hän sai lukuhaasteen suoritettua.

Miten jaksoit lukea?

– En itsekään tiedä miten jaksoin lukea, Juulia Lund vastaa.

Mikä motivoi lukemaan?

– Ehkä se, että luvassa on palkinto.

Luetko yleensä paljon kirjoja?

– En oikeastaan.

Olivatko lukuhaasteen kirjat kiinnostavia?

– Osa oli kiinnostavia, mutta osa taas ei.

Oliko joku haasteen kohdista hankala?

– Ei oikeastaan mikään, mutta joihinkin oli vaikea keksiä lukemista.

Kuinka kauan sinulla kesti lukea yksi kirja?

– Riippui kirjan koosta.

Oletko nopea lukija?

– Olen ihan semi nopea lukija.

Mikä oli lempikirjasi?

– Lempikirjani on Salla Simukan Sisarla.

Tykkäätkö lukea?

– Riippuu kirjasta. Kirjassa täytyy tapahtua, se ei saa olla tylsä. On mukava lukea jos on rauhallista ja kirjassa tapahtuu jotakin kivaa. Itse valittu kirja on mukavin. Jos huomaan että kirja ei kiinnosta vaihdan kirjan ja etsin toisen.

– Saan vinkkejä lukemiseen kavereilta. Joskus he vinkkaavat minulle kirjan ja päätän kokeilla sitä, Juulia Lund kertoo.

Meea Mähönen ja Julia Toivonen

Miksei lukeminen kiinnosta lapsia ja nuoria?

Lasten ja nuorten lukemisen väheneminen huolestuttaa, sillä lukeminen ja kirjoittaminen kehittyvät vain lukemalla. Tölön koulun viidesluokkalaiset pohtivat, miksi lukeminen ei nappaa ja miten tarinoiden maailma voisi vetäistä mukaansa.

”Lukeminen ei kiinnosta, jos kirjassa ei tapahdu mitään, tai kirja on liian pitkä kirja. Itse luen mieluiten kotona. Lukeminen on mielestäni tärkeää, ettei katso koko aikaa puhelinta tai pelaa.”

Elias Salo

 

”Lukeminen ei yleensä kiinnosta sen takia että se kirja ei ole kiinnostava, tai siinä ei tapahdu mitään ihmeellistä. Lukeminen on mukavaa silloin kun on rauhallista, ja haluan mieluiten valita kirjan itse. Vinkkauksia saan yleensä kavereilta. Lukeminen on tärkeää, koska lukutaitosi kehittyy ja silloin pärjäät elämässäsi hyvin. Kun osaat lukea, pystyt maksamaan laskuja ja hoitamaan asioitasi.”

Melina Pensola

 

”Lukeminen ei kiinnosta, paitsi jos kyse on jalkapalloaiheisesta kirjasta. Pidän jalkapallosta.”

Adam Al-Azzawi

 

”Kirjojen lukemisessa kestää liian kauan. Tykkään lukea pienissä osissa.”

Topias Warnicki

 

”Tykkään lukea, jos kirja on kiinnostava ja jännä. Tylsä kirja taas saa kiinnostuksen kaikkoamaan. Parasta on lukea hiljaisuudessa.”

Meea Mähönen

 

”Kirjassa täytyy tapahtua, silloin tykkään lukea. Luen mieluiten kirjoja pienissä pätkissä.”

Vilho Mäkelä

 

”Kiinnostavien kirjojen lukeminen on kivaa kun on rauhallista. Lukeminen voi olla tylsää jos minulla ei ole mieleistäni kirjaa.”

Emmi Lång

 

”Lukeminen on hiljaista tekemistä, joka tapahtuu mielikuvituksessa. Tykkään lukea pimeässä, kun vain pieni valo on päällä. Kirja on kiva lukea jos siinä on kuvia. Haluan päättää itse kirjan, jota luen. Lukeminen on tärkeää koska siitä oppii asioita.”

Vennu Mero

Uusimmat

Fingerpori

comic