Lounais-Häme

Sarjakuva-albumi taipui äänikirjaksi autotallistudiossa

Forssalainen sarjakuvataiteilija Jouko Nuora julkaisi viime viikolla ennennäkemättömän, tai oikeastaan -kuulemattoman teoksen. Nuoran vuonna 2012 julkaistu omaelämäkerrallinen Kultainen nuoruus -sarjakuva-albumi sai taiteilijan käsissä äänikirjan muodon.

Ajatus sarjakuva-albumi -äänikirjasta syntyi vuodenvaihteen tienoilla.

-Se oli niin kreisi idea, että ajattelin, että sen voisi jopa toteuttaa. Ryhdyin hommaan sillä ajatuksella, että katsotaan mitä tapahtuu, Nuora kertaa.

 

Projekti herätti runsaasti positiivista mielenkiintoa. Nuora kertoo saaneensa palautetta, jossa todettiin olevan paljon ihmisiä, jotka eivät joko pysty tai enää jaksa lukea.

Nuora äänikirja on tiettävästi maailman ensimmäinen suomalainen kokopitkä äänikirjaksi muuntunut sarjakuva-albumi.

-En ainakaan löytänyt mistään tietoa, että aiemmin olisi vastaavaa julkaistu.

Nuoran omat kokemukset äänikirjoista lapsuudessa 70-luvulla eivät olleet niin kovin mairittelevat.

-Kotona kuunneltiin Iijoki-sarjaa äänikirjana. Se oli ikuista Kalle Päätalon lapsuutta ja nuoruutta, Nuora hymähtää.

 

Kultainen Nuoruus -sarjakuva-albumi on äänikirjana erilainen teos, mutta formaatin muutos toimii yllättävän hyvin. Nuora päätti heti aluksi toimia itse äänikirjan lukijana.

-Olen musiikin suhteen puoliammattilainen, olen tehnyt varmaankin 500 kappaletta ja minulla on äänityskamat. Ei ollut mikkikammoa selätettävänä, Nuora sanoo.

Myös albumin omaelämäkerrallisuus tuki ajatusta omalla äänellä lukemisesta.

-En valmistellut äänitystä juurikaan, vaan ryhdyin hommiin lennosta. Koko päivä siinä kuitenkin meni, että sain puolentoista tunnin äänityksen kasaan.

Nuora teki tietoisen päätöksen, että tekstiä ei väännetä rautalangasta, vaan myös kuulijan mielikuvitukselle jää sijaa.

-Jokaisessa dialogissa en alleviivannut, kuka milloinkin puhuu. Suurelta osaltaanhan teksti on enemmän kertovaa, kuin keskustelua.

 

Kultainen Nuoruus kertoo nuoren miehen kasvutarinaa 70- ja 80-lukujen taitteen Espoossa. Albumi voitti ensimmäisen palkinnon suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlakilpailussa vuonna 2011, kun albumi oli vielä keskeneräinen.

Parhaillaan Nuoralla on työn alla itsenäinen jatko-osa Kultainen Nuoruus -sarjaan. Albumi nimeltä Espanjalainen saunaretki ilmestyy ensi vuoden kesällä.

-Kaverit ovat jo kyselleet, että kauanko se mun nuoruus oikein jatkuu, Nuora nauraa.

 

Kultainen Nuoruus -äänikirjaa on saatavilla vain suoraan taiteilijalta itseltään. Tiedustelut voi lähettää osoitteeseen jouko@nuora.com. Elokuun puolivälin jälkeen sitä on saatavissa myös nettikauppojen valikoimista.

-Helsingin sarjakuvafestareilla syyskuun alussa minulla on oma pöytä. Sieltä voi tulla hakemaan omansa nimmarilla varustettuna, Nuora vinkkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic