Lounais-Häme

Satakielten kyselytunti otti opetusministeristä selvää

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosella (kok.) on paljon varhaiskasvatuksen tulevaisuuteen liittyviä päätöksiä joko työn alla tai juuri tehtynä.

Esimerkiksi tiistaina eduskunta saa käsiteltäväkseen esityksen varhaiskasvatusmaksujen tuntuvasta alentamisesta ensi vuodelle. Jos esitys menee läpi, alenevat maksut yhteensä 70 miljoonalla eurolla ja tuhannet uudet perheet pääsevät maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Maksuttomuuden tavoitteena on lisätä varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, joka Suomessa jää reippaasti muita Pohjoismaita pienemmäksi.

-Varhaiskasvatuksella on runsaasti positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen, muun muassa vuorovaikutustaitoihin. Mahdolliset oppimisvaikeudet voidaan tunnistaa aikaisessa vaiheessa, Grahn-Laasonen listaa syitä siihen, miksi osallistumisasteen nostaminen on tarpeen.

 

Tuntuma varhaiskasvatuksen arkeen on tärkeää myös päätöksiä tehdessä. Elokuun loppupuolella kansanedustajia vieraili päiväkodeissa oikein urakalla, kun vietettiin vierailuihin kannustanutta teemaviikkoa.

Toinen forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vieraili tuolloin viidessä forssalaispäiväkodissa. Hän kertoo korostaneensa vierailuillaan muun muassa ennaltaehkäisevän perhetyön tärkeyttä.

-Päiväkodeissa tehdään arvokasta työtä, mutta myös haasteita on paljon. Olemme luoneet hyvinvointikuntayhtymään järjestelmän, jossa lapsiperheille on tarjolla apua kodinhoitoon ylikuormitustilanteissa.

-Tarvitaan myös päiväkotien henkilökunnan tarkkaavaisuutta, jotta palveluja saadaan ohjattua niitä tarvitseville.

 

Grahn-Laasonen ei ehtinyt päiväkotivierailulle teemaviikolla muiden työtehtävien vuoksi, mutta visiitit haluttiin kuitenkin toteuttaa. Vierailuillaan forssalaispäiväkodeissa opetusministeri havainnoi muun muassa tuoreiden varhaiskasvatussuunnitelmien toteutusta.

-Päiväkotien henkilökunta on suhtautunut uudistukseen innostuneesti, vaikka se varsinkin alkuvaiheessa on teettänyt runsaasti työtä.

Pihakoivun päiväkodin Satakielten esiopetusryhmä oli valmistautunut ministerivierailuun pitkällä kysymyslistalla. Eskarilaiset halusivat tietää muun muassa ministerin lempivärin, -jäätelön, -marjan, -kirjan, -eläimen ja -maan.

-Valkoinen, lakritsi, mustikka ja vadelma, Täällä Pohjantähden alla, pupu ja Suomi, Grahn-Laasonen vastaili.

Eskarilaiset kertoivat ministerille myös menneiden viikkojen ohjelmastaan, kuten uimakoulusta Vesihelmessä ja taikurin esiintymisestä.

Kun Grahn-Laasonen tiedusteli, mitä lapset kaipaisivat eskariin lisää, oli toivelista melkoinen.

-Tarvitaan rahaa uusiin leluihin, mopoihin ja karkkiin, lapset ilmoittivat.

-Ja voitko pyytää vielä palomiehiä käymään täällä? FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic