Lounais-Häme

Satasella vetoa vaappumarkkinointiin

Tammelalainen Samuel Taponen päätyi pikkupojasta vaapunrakentajaksi, kun kalliita vaappuja alkoi jäädä kiinni pohjaan. Nyt takana on 10 vuotta vaapunvalmistusta, ja toimintaa kelpaa kasvattaa tuoreen toiminimen turvin.

Rippikouluikäisenä vuonna 2008 hän voitti vaapunrakentamisessa junioreiden SM-kultaa.

Samuel Taposen vaaput tunnetaan Satasen vaappuina. Aivan, Satanen tulee suunnittelijan ja valmistajan omasta nimestä kolme tavua pudottamalla. Satanen-vaaput ovat esillä netissä ja facessa, Forssan Kalastustarvikkeessa ja kohta Hämeen Sanomien Kalastamo.com-verkkokaupassa.

Suuri kansa tuntee Rapalan menestystarinan, mutta Suomessa on itse asiassa paljon pieniä vaapunrakentajia, joiden vahvuutena on Taposen mukaan parempi kustomointi eli räätälöinti.

Samuel Taposella on tällä hetkellä neljä vaappumallia erikoisuutenaan rannikkovaappu. Valmiit vaaput ovat pitkälti käsintehtyjä, Tammelaan Pyhä- ja Kuivajärvessä testattuja. Viikossa hän ehtii tehdä muiden töiden ohella 50–100 vaappua, kun aikaa menee värjäykseen ja lakkojen kuivumiseen.

Ja tässä referenssit: itse omalla vaapulla on noussut 7-kiloinen hauki, kun asiakas on saanut 12-kiloisen.

Forssan kalamarkkinoilla oli useita kymmeniä myyjiä, mutta huippuvuosista määrä on hiukan laskenut niin, ettei suurempaa tungosta ollut. Järjestäjien edustaja Jari Kantelus LC Forssasta myöntää, että trendi on ollut hiukan laskeva, kun jotkut myyjät ovat hakeutuneet isommille markkina-alueille. Pääosassa on pysynyt ruokamyynti, ja kaloista ehdottomasti muikut tekevät kauppansa

– Eivät kauppiaat ole koskaan tyytymättömiä olleet, hän toppuuttelee.

Yrittäjä Sami Lähdesmäki arvioi, että muikkuja tuli myydyksi pitikin päivää, kun puolilta päivin alkoivat maistua myös varsinaiset ruoka-annokset. Hyvä ilma sai väkeä liikkeelle.

Tapahtuma palvelee Kanteluksen mukaan myös asukkaita.

– Se on odotettu kevään tai paremminkin kesän avaaja.

Tammelalainen Ismo Salmu arvioi, että kalamarkkinoilla käynti on jäänyt tavaksi. Hänessä itsessään on myös hieman kalamiehen vikaa. Ainakin sikäli, että narraa Pyhäjärvellä kuhaa veneestään uistellen ja virvelöiden..

– Aika laiskasti käyn. Varmaan vain kymmenen kertaa kesässä, hän tuumii.

Kalamarkkinat rantautuivat Forssaan ensi kerran vuonna 1997. Lions Club Forssa isännöi kalamarkkinoita nyt seitsemättä vuotta. Tuoton, joka kertyy myyntipaikkavuokrista ja arpajaisista, leijonat käyttävät lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic