Lounais-Häme Tammela

Satavuotias Tammelan Nousu ry syntyi sisällissodan jälkimainingeissa, ja järjestää jäsenistölleen nykyään lähinnä kuntoliikuntaa ja erilaisia tapahtumia

Sisällissodan jälkimainingeissa syntynyt Tammelan Nousu eli urheilullista kulta-aikaansa 60–80 -luvuilla, mutta panostaa nyt kuntoliikuntaan ja perinteen tallentamiseen.
Tammelan Nousu ry:n taloudenhoitaja Reija esittelee yhdistyksen 100-vuotisjuhlassa näytille tulevaa rekvisiittaa. Taustalla yhdistyksen sihteeri Asko Anttila. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan Nousu ry:n taloudenhoitaja Reija esittelee yhdistyksen 100-vuotisjuhlassa näytille tulevaa rekvisiittaa. Taustalla yhdistyksen sihteeri Asko Anttila. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ennen Tammelan Nousu ry:ä kunnassa toimi Riihivalkaman Työväenyhdistyksen Voimistelu ja Urheiluseura Nousu ry.

Sisällissodan jälkimainingeissa 1920-luvulla urheilussakin vallitsi syvä poliittinen kahtiajako. Jo syksyllä 1918 Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto SVUL potki liitosta pois työväen urheiluseurat, joiden edustajilta samalla mm. estettiin pääsy myös ulkomaisiin kilpailuihin.

Sitä myöten esimerkiksi Tammelassa perustettiin urheiluseura Tammelan Nousu ry Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n alaisuuteen 1.8.2021.

Nimekkäitä urheilijoita

Aluksi Tammelan Nousu ry:n toiminta oli pienimuotoista ja keskittyi yleisurheiluun ja hiihtoon.

Tukikohtana oli Riihivalkaman työväentalo, jonka pihapiirissä yhdistyksellä oli urheilukenttä. Siellä harrastettiin esimerkiksi pituus- ja korkeushyppyä, kuulantyöntöä ja seiväshyppyä. Ennen sotia yhdistyksellä oli myös tanssiaisia järjestänyt huvitoimikunta.

Nousun taloudenhoitaja Reija Anttila toteaa, ettei ensimmäisiltä vuosikymmeniltä ole säästynyt kovinkaan paljon dokumentteja eikä tietoa. Yhdistyksen puheenjohtaja Simo Mikkola kertookin toiminnan virkistyneen 60-luvulla. Innokkaimmin nousulaiset harrastivat 60–80 -luvuilla edelleen yleisurheilua ja hiihtoa.

Kun Reija Anttilalta ja Simo Mikkolalta kysyy, kuka on ollut tunnetuin Nousun urheilijoista, vastaus tulee miettimättä.

Janne Pasanen oli kova moukarinheittäjä ja nuorten sarjoissa hyviin tuloksiin nousi korkeushyppääjä Teemu Salo. Molemmat ylsivät SM-kisoissa finaaliin.

Kun Reija Anttilalta ja Simo Mikkolalta kysyy, kuka on ollut tunnetuin Nousun urheilijoista, vastaus tulee miettimättä.

Suomen naisten viestijoukkue hiihti seitsemännelle sijalle Naganon talviolympialaisissa vuonna 1998. Yksi joukkueen hiihtäjistä oli aiemmin Noudua edustanut Anita Nyman (nyk. Hakala). Kansainvälisiä meriittejä Nymanilla oli useampiakin.

Lentopallon vahva kausi

Lentopallo puolestaan tuli Nousun lajivalikoimaan ensin harjoittelumielessä 70-luvulla.

– Keskeisenä vaikuttajana oli Tammelan metsäoppilaitoksen opettaja Pekka Patosaari, josta sittemmin tuli Rantaperkiön Iskun psykologinen valmentaja. Itse vedin lentopallojaostoa seitsemäntoista vuoden ajan Patosaaren jälkeen, Mikkola muistelee.

Niin Nousun miehet kuin naisetkin pelasivat lentopalloa vaihdellen alemmilla sarjatasoilla, nelos- tai vitosdivarissa.

– Forssan Alun naisten lentopalloilu lopahti välillä, ja sieltä tuli pelaajia vähäksi aikaa Nousun riveihin. Lentopalloilu Nousussa päättyi ennen 2000-lukua, joskin kuntolentopalloa vielä vähän aikaa pelattiin sen jälkeen, Anttila kertoo.

90-luvun puolivälissä Nousuun tulivat ratsastajat.

Urheilun voima arjessa

Nykyisellään Tammelan Nousun toiminta on varsin erilaista kuin aktiivisimpina aikoina.

Simo Mikkola kertoo kuntoliikunnan ja virkistystoiminnan isoiksi kulmakiviksi. Näihin osa-alueisiin sisältyy mm. pilkki- ja ongintakisoja sekä patikkaretkiä.

Varsinaista kilpailutoimintaa ei enää ole kuin korkeintaan jäsenistön kesken. Maksavia jäseniä on nyt nelisenkymmentä ja lisäksi joukko kunniajäseniä. Vielä 80-luvun alussa jäsenmäärä oli kahdensadan paremmalla puolella.

Reija Anttila näkee toiminnan kutistumisen yhtenä syynä sen, että pitkään toimintoja pyörittäneiden ihmisten tilalle on vaikea löytää uusia.

– Kyllähän seuran tulevaisuus jonkin verran huolestuttaa. Kaipaisimmekin nyt uusia, aktiivisia jäseniä ja nuoria erityisesti, Anttila toteaa.

Anttilan perheen projektina on nyt Tammelan Nousun historiikin tekeminen. Siihen osallistuvat niin äiti ja isä kuin poikakin.

Korona on viivästyttänyt sitäkin hanketta.

Tammelan Nousu ry:n 100-vuotista taivalta juhlitaan lauantaina 11.12. Tapahtumassa on esillä urheilullista rekvisiittaa vuosikymmenten varsilta.

Uusimmat

Fingerpori

comic