Lounais-Häme

Satavuotiskonsertti Henry Theelille lauantaina Somerolla

Sehän tiedetään, että tanssimusiikki on osa somerolaisuutta. Asiaan kuuluu arvon antaminen myös muille lajin historiaan nimensä painaneille kuin paikkakunnan omille tekijöille.

Esimerkkinä Henry Theel, jonka syntymästä tulee 14. marraskuuta kuluneeksi sata vuotta. Hän sai jo somerolaisvoimin huomiota merkkivuotenaan laulaja Pentti Koskimaan kesällä julkaisemalla Muistatko-cd:llä.

Jatkoa on luvassa Henry Theel-juhlakonsertissa. Juhlintakohteen tuntemisessa erikoisaseman omaava somerolaishanuristi Pertti Riikonen kuuluu myös 100-vuotiskonsertin keskeisiin vaikuttajiin, vastaten muun muassa ohjelmiston valinnasta.

 

Hän kiersi hanureineen Suomea Henry Theelin vakinaisena luottosäestäjänä kilometri- ja keikkamäärän, joka jäi laskematta. Ensi tuntumaa Riikonen sai tulevaan tähtisäestettäväänsä Somerolla Virtasen huonekaluhallin avajaisissa vuonna 1984. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän osui Theelin hanuristiksi Forssan Järjestöjentalolla.

Turkulaisen ohjelmatoimisto Auraviihteen pomo Seppo Kulmala oli toteamassa, että homma sujui somerolaishanuristilta.

-Kulmala toimi siihen aikaan Henkan vakiosäestäjänä ja pyysi sitten useampaan kertaan minua seuraajakseen. En lupautunut, mutta viisi vuotta siinä hommassa siitä huolimatta meni tiiviisti.

Riikonen muistelee yhteistyötään Henry Theelin kanssa mukavana, joskin myös rankkana elämänvaiheena. Vuorokausirytmi vakiintui linjalle päivät pääleipätyössä taksin ratissa ja yöt esiintymiskeikoilla.

Hän määrittelee Henry Theelin laulajana ammattinsa mestarillisesti hallinneeksi taitelijaksi ja ihmisenä oikeaksi herrasmieheksi.

-Henkka käyttäytyi aina ystävällisesti sekä piti huolen, että yövyimme tasokkaissa hotelleissa ja söimme kunnolla ravintosalien pöydissä emmekä keittiöissä tai takahuoneissa.

 

Pertti Riikonen bändeineen sai kunnian soittaa myös vuonna 1987 Henry Theelin viimeiseksi jääneillä levytallenteilla järjestysluvuiltaan 523 ja 524. Singlen puoliskoille ikuistuivat silloin Heikki Ilmosen studiolla kappaleet Stadin kundi ja Yölintu.

Someron tanssiaispitäjäksi leimaamisessa ratkaisevaa pioneerityötä tehnyt Unto Mononen liittyy Pertti Riikosen elämään ensimmäisenä musiikinopettajana. Hän käveli haitareineen Satumaan säveltäjän tunnille ensi kerran 12-vuotiaana.

-Ei Unto haitaria soittanut, mutta toimi minulle lähinnä musiikin teorian opettajana. Lisäksi hän ansioitui kuskaamalla erilaisiin soitto- ja laulukisoihin.

Oltuaan kaksi ja puoli vuotta Monosen opissa Riikonen sai kutsun hanuristivirtuoosi Matti Viljasen tunneille.

-Ne tunnit loppuivat muutamaan kertaan. Sain siinä vaiheessa yksinkertaisesti tarpeekseni koko touhusta.

 

Uudelleen hän innostui haitarista 22-vuotiaana vuonna 1966 ja pysyväksi osoittautuneella tavalla. Ensimmäisen yhtyeensä hän perusti 1960- ja -70-lukujen vaihteessa. Keikkoja riitti ja nippu nimekkäitäkin laulajia tuli tutuksi, kun heitä ilmestyi tanssi-iltojen mittaan bändin solistiksi.

Yhtenä merkkipaaluna Pertti Riikonen muistelee Onni Toivolan yhtyeenä toimimisen kolmivuotiskautta. Matkan varrella Pertti Riikosen haitari on soinut mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa ja kokoonpanoissa ja soi edelleenkin.

Kuten lauantaina 11.11. kello 19 Someron Seurahuoneella alkavassa Henry Theel 100 vuotta -konsertissa. Tilaisuuden muut muusikot ovat Pekka Leppälä, Antti Toukkari, Hannu Karvia, Vesa Toukkari ja Matti Välttilä.

Solisteina laulavat Pirkko Pelander, Kimmo Hovila ja Pentti Koskimaa. Leif-Johan Lagerroosin juontaman tilaisuuden tuotto lahjoitetaan Somerniemen Musiikkiteatteri ry:lle tukemaan nuorten musiikin harrastustoimintaa Somerolla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti