Lounais-Häme

Satavuotismenu tuli Tammelaan

Lounais-Hämeen Pirtin terassiosasto täyttyi sunnuntai-iltapäivänä paistetun muikun aromista ja hymyilevistä kasvoista. Keittiömestari ja pirtin ravintoloitsija, vantaalainen Kim Palhus toi Saaren kansanpuiston maisemiin lähetystökokkeja ja keittiöhenkilökuntaa yli kahdestakymmenestä eri maasta.

Diplomaateille kokkaavat keittiöammattilaiset juhlistivat viikon kestänyttä suomalaisen ruoan kurssia syömällä maalaismiljöössä. Palhus on Tarinapata-yrityksensä kautta järjestänyt kursseja lähes kymmenen vuoden ajan. Yhteistyökumppaneina ovat olleet tamperelainen kollega Arto Rastas sekä maa- ja metsätalousministeriö, ulkoministeriö ja MTK.

Lounais-Hämeen Pirtin toimintaa vuoden alusta asti pyörittäneelle Palhusille oli itsestäänselvyys tuoda vieraat mökkikuntaansa.

-Meillä oli kurssipäivät Marttaliiton tiloissa Helsingissä, mutta emme halunneet unohtaa luontoakaan. Se näkyi kurssin raaka-aineissakin, joten pidin luontevana tuoda osallistujat Suomen kauneimpaan paikkaan vieraakseni, sanoi Palhus.

Teemana kurssilla olivat nyt ruokaperinteet, uusi suomalainen keittiö ja puhtaat raaka-aineet. Osa halukkaista osallistujista ei tänä vuonna edes mahtunut kurssille. Syynä suosioon oli Suomen satavuotisjuhlavuoden läheisyys.

Osallistujat valmistivat keskiviikkona Helsingissä suurlähettiläspäivillä lounaan, ja samalla julkistettiin Suomen satavuotisjuhlamenu. Menua tarjoillaan ensi vuoden kuluessa Suomen edustustoissa ympäri maailmaa, ja sitä on myös vuoden alusta lähtien saatavilla tilauksesta Lounais-Hämeen Pirtissä.

-Siinä on mahdollisimman monta suomalaista perusraaka-ainetta. Ekologisuus näkyy kausituotteiden hyödyntämisessä ja ympärivuotisten ainesten käytössä. On juureksia, jotka vaativat vähän vettä kasvaakseen, ja uutta, gluteenitonta kauraa. Alkuruokana tarjottava lohi saisi olla villiä ja pääruoan karitsa luomua, kertoi Palhus.

-Meillä on vielä ulkoministeriön kanssa hanke, jossa menun ympärille luodaan kolme eri konseptia, eli lapset, brunssi ja liike-elämä. Jäädään seuraamaan, miten menut menevät maailmalla läpi, hän sanoi.

Ministeriö aikoo myös avata liikelahjoja myyvään verkkokauppaansa osion, josta saa ostettua harvinaisempia, menun luomisessa tarvittavia raaka-aineita, kuten puolukkaa, tervapastilleja, männynkerkkää ja gluteenitonta kauraa.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson ilahtui pirtillä vallinneesta eläväisestä tunnelmasta. Samanlaista iloisuutta hän soisi näkyvän tulevan satavuotisjuhlavuoden aikana seudulla lisää.

-Suomi juhlii pitkin vuotta eikä ainoastaan yhdessä itsenäisyyspäivän pönötysjuhlassa. Toivon, että ensi vuonna mahdollisimman moni suomalainen kokee, että on saanut osallistua juhlintaan. Se on tärkeä asia, ja siitähän yhtenäisyytemme kasvaa, hän sanoi. FL

Suomi 100 -menun ohjeet löytyvät muun muassa YouTubesta thisisFINLANDtube -kanavalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti