Lounais-Häme

Säteilyturvakeskus: Etelänmatkailu lisää suomalaisten riskiä sairastua ihosyöpään

Selvityksen mukaan viime vuosina etelänmatkalla ihonsa on polttanut useampi kuin kaksi viidestä suomalaisesta.
Auringonotto lisää ihosyöpäriskiä. Kuva: Juhani Salo

Säteilyturvakeskus (STUK) joulukuussa 2018 toteuttaman kyselyn mukaan suomalaisten tekemien etelänmatkojen määrä on lisääntynyt kahden vuoden aikana, ja noin joka kymmenes matkoilla käynyt polttaa ihonsa jokaisella tai lähes jokaisella matkalla.

Viimeisen viiden vuoden aikana matkustaneista vastaajista 43 prosenttia on polttanut ihonsa auringossa vähintään yhdellä etelänmatkalla. Lomakohteiden UV-säteilyn määrät saattavat olla suurempia kuin Suomessa, jolloin toistuva ihon palaminen lisää todennäköisyyttä sairastua ihosyöpään.

– Lämmöstä ja valosta kannattaa nauttia terveyttään uhraamatta, tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta muistuttaa.

Ylenmääräinen auringossa oleskelu myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

 

Selvityksen tuloksista ilmenee, että joillain etelään matkaavista on tapana käydä solariumissa ennen matkaa. Ihon terveyden kannalta se ei ole suositeltavaa.

– Solariumista saatu rusketus ei suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta vaan käytännössä pelkästään lisää ihon UV-altistusta ja sitä myöten riskiä sairastua ihosyöpään. Auringosta saatu rusketus sen sijaan antaa pienen, korkeintaan suojakerrointa 4 vastaavan suojan. Se ei riitä yksistään, jos UV-säteily on voimakasta, Anne Höytö kertoo STUKin tiedotteessa.

Voimakkaalta auringon säteilyltä kannattaa suojautua vaatteilla ja hakeutumalla varjoon sekä käyttämällä lisäsuojana riittävän tehokkaita aurinkovoiteita.

– Suojakertoimen tulee olla vähintään 30 ja voidetta tulee levittää reilusti ja lisätä säännöllisin väliajoin sekä aina uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

 

Suomalaisten etelänmatkailu on lisääntynyt voimakkaasti.

Vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan 59 prosenttia vastaajista on tehnyt etelänmatkoja viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2016 vastaavassa tutkimuksessa luku oli 53 prosenttia.

Vuonna 1998 tehdyssä selvityksessä vain noin 22 prosenttia vastaajista kertoi tehneensä matkoja. Etelänmatkojen tekeminen korostuu alle 55-vuotiaiden keskuudessa.

– Positiivinen asia selvityksen tuloksissa on se, että suomalaiset osaavat suojautua auringolta aikaisempaa paremmin, mutta toisaalta samaan aikaan näyttää siltä, että erityisesti nuorten aikuisten altistuminen UV-säteilylle lisääntyy, Anne Höytö kertoo.

Selvityksen kohderyhmä oli 15–79-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1009 henkilöä, ja otos on kiintiöity ja painotettu kohderyhmää vastaavaksi ikä-, sukupuoli-, alue- ja kuntatyyppijakauman mukaan. Selvityksen toteutti Taloustutkimus Oy Säteilyturvakeskuksen toimeksiannosta.

Ohjeita auringon UV-säteilyltä suojautumiseen löytyy STUKin verkkosivuilta. UV-indeksin ennusteet eri puolilla maailmaa voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic