Lounais-Häme

Satoja ihmisiä kateissa padon murruttua Laosissa, kuolleiden määrästä ei tietoa

Bangkok
24.07.2018, 15:14

Ulkomaat

Laosissa Kaakkois-Aasiassa satoja ihmisiä on kateissa rakenteilla olleen vesivoimalapadon murruttua. Asiasta kertoo Laosin valtionmedia.
Onnettomuus tapahtui myöhään maanantaina Attapeun maakunnassa maan kaakkoisosassa. Useita ihmisiä on valtiollisen uutistoimiston mukaan kuollut. Tarkkaa uhrilukua ei toistaiseksi tiedetä. Tulva-alueella sijaitsee kuusi kylää.
Patomurtuman seurauksena ympäristöön tulvi valtavat määrät vettä: viisi miljardia kuutiometriä, eli yli kahden miljoonan olympia-altaan verran. Vesimassat veivät mukanaan taloja. Valtionmedian mukaan kotinsa on menettänyt noin 6 600 ihmistä.
Paikallisviranomaiset ovat pyytäneet alueelle apua. Naapurimaa Thaimaa on sanonut lähettävänsä paikalle pelastustöiden asiantuntijoita.
Patoa on rakentanut laosilainen energiayritys Xe Pien-Xe Namnoy Power Company (PNPC). Sen kanssa hankkeessa toimii yrityksiä ainakin Thaimaasta, Hongkongista ja Etelä-Koreasta.
Patohankkeessa mukana olevan thaimaalaisyhtiön Ratchaburi Electricity Generating Holdingin mukaan pato murtui rankkasateiden jälkeen.
Jokiverkostojen täyttämässä Laosissa on rakenteilla tai suunnitteilla satoja patoja. Köyhä kommunistivaltio myy suuren osa vesivoimaenergiastaan naapurimaihin, esimerkiksi Thaimaahan.
Patohankkeita on kritisoitu siitä, etteivät ne ole ympäristöystävällisiä ja että paikalliset asukkaat joutuvat usein muuttamaan hankkeiden tieltä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic