Lounais-Häme

Satoja vuoroja vailla tekijää, kotona entistä huonokuntoisempia vanhuksia: Forssan seudun kotihoidossa haasteellinen tilanne

Kotihoidon haasteet jatkuneet kesällä Forssan seutukunnalla. Vakansseja on täyttämättä, kaikkia vuosilomia ei olla saatu sijaistettua
Helteiset kesäsäät ovat haastavia niin asiakkaille kuin kotihoidon työntekijöille. Kuva: Tapio Tuomela

Kesäaika on tuonut monella tapaa lisähaasteita kotihoitoon Forssan seutukunnalla. Joinakin päivinä ehditään hoitamaan vain kaikkein välttämättömimmät asiat. Kotona on entistä huonokuntoisempia vanhuksia odottamassa paikkaa ympärivuorokautiseen hoitoon.

Forssassa useita vuosia kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja kertoo tilanteen olevan vielä hallittavissa, vaikka haastavia päiviä on. Hän haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, mutta lähihoitajan henkilöllisyys on Forssan Lehden toimituksen tiedossa.

– Tällä hetkellä ehdimme huonosti tekemään esimerkiksi erilaisia hoitosuunnitelmia ja arviointeja, kertoo lähihoitaja.

Tammelan kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja ja luottamusmies Tarja Lehtola kertoo työvuoron aikana olevan toisinaan toistakymmentäkin käyntiä, jos reittejä on jouduttu yhdistämään poissaolojen vuoksi. Määrä on valtava, kun siihen yhdistetään pitkät välimatkat, joita Lehtolan työskentelyalueella Tammelan syrjäkylillä syntyy. Pahimmillaan Tammelan maaseututiimin hoitajat joutuvat ajamaan autolla satakin kilometriä työpäivän aikana.

Korotettu hälytysraha auttanut paikkaamaan puutevuoroja

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin vahvistaa sen, että lukuisia kesäsijaisuuksia jäi vaille tekijää. Vuosilomia ei ole jouduttu sen vuoksi perumaan.

– Heinäkuun alussa alkaneelta työvuorolistalta puuttui kotihoidosta miltei kahdestasadasta vuorosta hoitaja. Vuorot saatiin kuitenkin paikattua kahdessa tunnissa, kun nykyiset työntekijät saivat ottaa niitä lisä- ja ylitöinä, kertoo Kuismin.

Kuisminin mukaan henkilöstö tarttuu nyt lisävuoroihin, koska niistä maksetaan heinä- ja elokuun ajan korotettua hälytysrahaa. Yhtymähallitus teki kesäkuussa päätöksen, että muun muassa ylimääräisten vuorojen tekemisestä maksetaan kahdensadan euron hälytysraha.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Annukka Kuismin kertoo, että hankalasta tilanteesta huolimatta rekrytointeja on saatu tehtyä tulevalle syksylle. Kuva: Lassi Puhtim�ki

Annukka Kuismin kertoo, että hankalasta tilanteesta huolimatta rekrytointeja on saatu tehtyä tulevalle syksylle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nykyisen henkilöstön uupuminen todellinen uhka

Vajeiden paikkaaminen nykyisellä henkilöstöllä takaa sen, että asiakkaat saavat tarvitsemansa kotihoidon palvelut. Tilanne ei ole kuitenkaan ongelmaton.

– Pelkona on, että lisätöiden tekeminen johtaa työntekijöiden uupumiseen. On huomattu, että samat työntekijät tekevät paljon ylitöitä ja henkilöstössä on ollut väsymistä havaittavissa, Kuismin avaa tilannetta.

Tammelan kotihoidon Lehtolan mukaan hoitajat eivät halua jättää toisiaan pulaan ja jokaisella on takaraivossa se, että ihmiset täytyy hoitaa. Ylityövuoroja ei näin ollen oteta pelkästään rahan takia.

Koti ei ole kaikille paras paikka

Haastateltu lähihoitaja ja Lehtola ilmaisevat huolensa siitä, miten huonokuntoisia vanhuksia hoidetaan kotona.

– Arvioisin, että 90 prosenttia laitoshoitopaikkaa odottavista asiakkaistamme on muistisairaita. Ovihälyttimistä huolimatta he yrittävät varsinkin kesäaikaan lähteä kodeistaan ja päivässä saattaa tulla monta kymmentä ovihälytystä. Kyllä tässä tulee heistä kannettua huolta. Kun käynniltä lähtiessä sulkee oven, niin ei tiedä mitä tapahtuu, kertoo lähihoitaja.

Keväällä tapahtunut Ypäjän laitoshoitoyksikön sulkeminen on hankaloittanut muun muassa intervallipaikkojen saantia. Kuisminin mukaan syynä on se, että Jokioisilla Intalalankartanon palveluasumisen yksikön muuttuminen intervalliyksiköksi ei ole mennyt odotetusti.

Helteet luovat lisää haasteita muutenkin jo hankalassa tilanteessa

Kesän sääolosuhteet lisäävät entisestään työn haasteita. Helle väsyttää niin vanhuksia kuin hoitajiakin.

– Työsuojeluohjeissa on anettu tietyt lämpötilarajat, joiden perusteella pitäisi voida pitää ylimääräisiä taukoja. Tämä ei aina toteudu kotihoidossa. Varsinkin, jos tauon pitäisi olla sellainen, että saa rauhassa istua ja juoda vichyä, eikä tauoksi lasketa aikaa jolloin paahdetaan kiireen vilkkaa seuraavalle käynnille, pohtii Lehtola.

Kumpainenkin haastateltu hoitaja on huolissaan siitä, miten vanhukset helteillä pärjäävät. Osalla asunnot ovat todella kuumia ja ikääntyneillä ei ole janon tunnetta samalla tavalla kuin nuoremmilla.

Haastavat ajat jatkuvat kesänkin jälkeen

Kuisminin mukaan kevään irtisanomisaalto kotihoidossa on onneksi tasoittunut kesän aikana ja uusia rekrytointeja tulevalle syksylle on saatu tehtyä. Henkilöstöä kuitenkin eläköityy ja Kuismin povaa haastavien aikojan jatkuvan syksyllä.

Kaikista haasteista huolimatta Tammelan kotihoidossa työskentelevä Lehtola kokee työn monipuolisena ja asiakkailta saatu palaute saa jaksamaan:

– Työkavereiden tuki ja yhteishenki ovat huippuluokkaa, ne ovat isoja asioita sen kannalla, että työtä jaksaa tehdä.

Jatkossa hän toivoisi, että kotihoidossa mahdollistettaisiin työn tekeminen niin, että työpäivän voisi lopettaa ilman huonoa omaatuntoa ja kiire ei olisi jatkuvaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic