Lounais-Häme

Satojen tarinoiden ja kymmenien kauppojen mies

Suomen Ericssonin entinen toimitusjohtaja Yngve Ollus, 89, on viettänyt Jokioisissa jokaisen kesän yhtä lukuun ottamatta vuodesta 1955 saakka.

-Asun muuten Kauniaisissa, mutta kesät ovat menneet täällä. Rouvani äiti oli leski ja hän oli siskoltaan saanut sodanaikaisen tuvan omistukseensa, joka sitten kunnostettiin, Ollus kertoo kesäasuntonsa taustoista.

Pohjanmaalla vuonna 1928 syntynyt Ollus vältti sodan nipin napin ikänsä puolesta, mutta lukuisat kollegat olivat myöhemmin sotaveteraaneja.

Nuoruudessaan ruotsinkielinen Ollus oppi kommunikoimaan ihmisten kanssa myös suomeksi. Pakon sanelemana Ollus oppi lisäksi ihmisten käsittelytaitoja, jotka lopulta osoittautuivat tärkeiksi taidoiksi tulevan työuran kannalta.

-Kun sota päättyi, niin alueensa menettäneille ihmisille ja karjalle piti saada tilaa. Osasin vain vähän suomea, mutta jouduin olemaan isälle tulkkina suomalaisten kanssa.

-Totta kai välillä syntyi kinaa ja joskus he sanoivatkin, että kyllä sinä ymmärrät, mutta et halua ymmärtää! Se oli sikäli tärkeää oppia ihmisten luonteesta ja olisi ollut paljon hankalampi juttu, jos pohjanmaalaiset olisivat joutuneet lähtemään Karjalaan, sillä loppujen lopuksi karjalaiset olivat todella soveliaita, Ollus naurahtaa.

Pohjanmaalta Olluksen tie vei Helsinkiin, josta hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1949.

Sotaväen jälkeen Ollus huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin suomalaisinsinööriä Tukholmaan.

-Olin Tukholmassa sitten aina vuoteen 1969 asti, jonka jälkeen minut nimitettiin Suomen Ericssonin toimitusjohtajaksi. Minun piti ottaa heti vastuuta, kun Ericsson oli päättänyt rakentaa tehtaan Suomeen, Ollus selittää.

Vastuuta Ollus uransa aikana todella otti. Olluksen pitkä ja ansiokas ura sisälsi kymmeniä suuria kauppoja ja satoja tuhansia matkustuskilometrejä.

-Silloin piti olla hyvissä henkilökohtaisissa kontakteissa kaikkien kanssa ja jokaisen piti ottaa vastuuta. Luottamus oli hyvin tärkeää keskusteluissa, muun muassa Neuvostoliitossa kauppoja vuosia hieronut Ollus sanoo.

Eläkepäivillään Ollus on siirtynyt aktiiviseksi golfin pelaajaksi.

-Käyn kahdesti viikossa pelailemassa. Tällä hetkellä tasoitukseni on 28, kun ennen se oli 14, mutta on tämä edelleen hauskaa.

Golf tuli kuvioihin osittain työelämän kautta, kun muut toimitusjohtajat olivat golfin harrastajia.

-Golf oli aina hyvä tapa lintsata töistä, Ollus nauraa.

-Tämä on kuitenkin hyvä tapa kuntoilla, vaikken pysty enää pitkiä matkoja kävelemään. FL

Fingerpori

comic