Lounais-Häme

Sattuma vei maailman ääriin

Työn perässä muuttaminen on arkipäivää monelle nykypäivän nuorelle aikuiselle. Harva kuitenkaan tulee lähteneeksi ihan vastakkaiselle puolelle maapalloa, kuten syntyjään tammelalaisen äidin tytär Sanna Kenny ja tämän irlantilainen aviomies Ciaran.

Pariskunta tapasi matkoilla Uudessa-Seelannissa, jonne he reilut kymmenen vuotta sitten asettuivat myös asumaan. Kumpikin oli lähtenyt matkailemaan Working Holiday -viisumilla omia reittejään ensin Australiaan ja sitten Uuteen-Seelantiin, josta molempien oli tarkoitus palata Eurooppaan. Toisin kävi.

-Tapasimme syntymäpäivänäni Pyhän Patrickin päivän juhlissa, joka on suuri juttu Irlannissa ja myös Uudessa-Seelannissa, sanoo Sanna.

Ciaranin oli houkutellut Australiaan ja sitten naapurivaltio Uuteen-Seelantiin hyvä työllisyystilanne rakennuksilla. Sanna puolestaan on tehnyt hotelli- ja majoitusalan töitä useita vuosia kotimaassa ennen kuin lähti matkailemaan. Hän löysi oman alan tehtäviä Uuden-Seelannin suurimmasta kaupungista Aucklandista hotellin vastaanotosta.

Kaukana kaikkialta sijaitsevassa saarivaltiossa eletään nousukautta ja työntekijöistä esimerkiksi rakennusalalla on jopa pulaa.

-Uusi-Seelanti on helppo maa eurooppalaiselle muuttajalle. Se on monikulttuurinen eikä siellä ole vakiintunutta tapakulttuuria, joten kaikenlaista suvaitaan. Euroopan maat ovat vanhoja ja niillä on omat perinteensä. Se ei tosin ole syy, miksi muutimme, me vain päädyimme sinne, kertoo Ciaran.

Täysin kädenkäänteessä suositusta asuinmaasta ei oleskelulupaa ja kansalaisuutta saa. Muuttaminen käy kuitenkin helpommin kuin vaikkapa maahanmuuttoa tiukasti sääteleviin Australiaan tai Yhdysvaltoihin. Uuden-Seelannin kansalaisuutta voi nykyisin hakea asuttuaan maassa viisi vuotta.

-Meillä on nyt pysyvä oleskelulupa, mutta ei vielä kansalaisuutta. Laitamme asian vireille, kun palaamme lomilta, ja vastauksen saamiseen menee vielä puoli vuotta, kertoo Sanna.

Kansalaiseksi pääseminen edellyttää myös pisteytysjärjestelmässä pärjäämistä. Hakijan kielitaito sekä esimerkiksi ammattitaito ja ikä pisteytetään.

-Minua ei ikinä testattu, sillä olen ollut hotellialalla yli 15 vuotta, ja työnantajani sponsoroi viisumiani. He halusivat, että jäisin yritykseen eivätkä kyseenalaistaneet kielitaitoani. Minun ei siis tarvinnut käydä samanlaisia testejä läpi kuin esimerkiksi Japanista tai Kiinasta tulevien. Heidän englantinsa ei aina ole niin hyvää, kertoo Sanna.

Matkailubisnes onkin 2000-luvulla ollut nosteessa modernissa, mutta harvaanasutussa Uudessa-Seelannissa. Maailmalla parhaiden matkakohteiden listoilla keikkuneessa maassa kiehtovat varsinkin sen monipuoliset maisemat.

-Taru sormusten herrasta -elokuvat ovat todella kasvattaneet turismin määrää Uudessa-Seelannissa. Aiemmin kävijöitä tuli pitkälti Japanista ja Kiinasta, mutta elokuvien jälkeen amerikkalaisten ja eurooppalaisten kiinnostus kasvoi, kertoo Ciaran.

-Kaikessa on kyse mainonnasta. Jos teillä olisi Taru sormusten herrasta Suomessa, se olisi hyväksi turismille, hän uskoo.

Pariskunta saattaa tulevaisuudessa muuttaa Suomeen lähemmäs sukulaisia ja ystäviä. Nyt he ovat käyneet täällä kolmesti, sillä lennot Uudesta-Seelannista Suomeen vievät välipysähdyksineen reilusti yli 30 tuntia. Puolitoistavuotiaille kaksosille, Thomasille ja Sophialle, isovanhempien tapaaminen tänä kesänä oli ensimmäinen. Ciaran myös kosi Sannaa Suomessa, ja he menivät täällä naimisiin kuusi vuotta sitten.

-Irlannissa rakennusalalla on hiljaista. Menee vielä muutama vuosi ennen kuin tilanne siellä paranee. Jos voin jatkaa omalla alallani Euroopassa, voimme hyvinkin palata, Ciaran sanoo.

Ihan heti muutto ei kuitenkaan ole ajankohtainen. Tällä hetkellä parilla on oma yritys Uudessa-Seelannissa, puolitoista vuotta pystyssä ollut sementtileikkaus ja -porausyritys. Ciarania Suomessa kuitenkin viehättää elämäntyyli: mahdollisuus paeta luontoon kesämökille kaupunkielämän pyörteistä.

-Vastaavanlaista ei kaikkialla ole. Täällä on hyvin luonnonmukainen ympäristö, toisin kuin monissa hälyisissä Euroopan maissa. Pieniä taloja ja järviä kaikkialla. Ainoastaan hyttyset ärsyttävät. FL

Lisätietoa Uuden-Seelannin maahanmuutosta: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas

 

Uusimmat

Fingerpori

comic