Lounais-Häme Forssa

Sari Kettunen kutoi ja kirjoi tarinat taiteeksi – Nyt Eedenin kuu valaisee Galleria Moletissa

Sari Kettunen kutoo ja kirjoo tarinansa, jotka ovat nyt esillä näyttelynä.
Sari Kettusen näyttelyn teokset saavat alkunsa esimerkiksi laulusta, maisemasta tai kohtaamisesta. Kuvassa oikealla on kudottu teos Felicity vuodelta 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sari Kettusen näyttelyn teokset saavat alkunsa esimerkiksi laulusta, maisemasta tai kohtaamisesta. Kuvassa oikealla on kudottu teos Felicity vuodelta 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vanhat sadut ja tarinat ovat aina olleet lähellä Sari Kettusen sydäntä. Kettunen uskoo niiden kautta välitettävän jotain olennaista ihmisestä ja kulttuurista jopa vuosituhansien takaa. Vanhat tarinat olivat myös lähtökohta tarinoihin, joita on tällä hetkellä esillä Forssan museon Galleria Moletin vuoden ensimmäisessä näyttelyssä.

Kettunen ei kuitenkaan kerro tarinoita sanoin tai maalauksin vaan tekstiilitaiteena, lanka langalta kutoen ja kirjoen. Ilomantsissa vuonna 1973 syntyneen ja nykyisin Hollolassa asuvan Kettusen siveltimenä toimivat hänen itse muokkaamansa kangaspuut.

Teokset elävästä elämästä

Näyttelyn nimiteos on Eedenin kuu. Teoksessa Kettusen mukaan hypnoottinen kuu valaisee Eedenin puutarhaa. Viime kesänä Kettunen osallistui teoksellaan European Textile Networkin järjestämään Garden of Eden -ryhmänäyttelyyn Itävallan Haslachissa.

– Näyttelyssä esillä olevien teosten tarinat ovat syntyneet eletystä elämästä. Teos saattaa saada alkunsa laulusta, runosta, maisemasta, kohtaamisesta tai vain elämäni vaiheesta. Seuraan intuitiotani ja kuuntelen tunteitani, Kettunen kertoo.

– Usein työn alla olevan teoksen teeman työstäminen auttaa minua ymmärtämään sen laajemman merkityksen niin itselle kuin sen yhteyden ympäröivään yhteiskuntaan. Ajattelen, että minun henkilökohtaiset kokemukseni ovat skaalattavissa yleisinhimillisiksi kokemuksiksi, jotka välittyvät teoksistani katsojalle.

 

Lue myös: Etusija tekstiilitaiteelle – Forssan museon Aulagalleria vaihtoi nimensä Moletiksi

 

Taiteilija nauttii haasteista

Kettunen tutustui kankaankudontaan jo varhain viettäessään kesiään isoäitinsä luona, joka oli innokas kutoja ja käsityöihminen. Nuoruusvuosina hän opiskeli ilmaisutaiteita, kuvanveistoa ja erilaisia käsillä tekemisen tekniikoita. Artenomiksi (AMK) Kettunen valmistui vuonna 2001 Hämeen ammattikorkeakoulusta, Wetterhoffilta, pääaineenaan tekstiilisuunnittelu.

Valmistumisensa jälkeen hän toimi käsityöyrittäjänä vuoteen 2008 toteuttaen käsi- ja taideteollisuusalan projekteja laidasta laitaan. Vuodesta 2011 Kettunen on keskittynyt taiteelliseen työskentelyyn.

Kettunen kuvailee työskentelytapaansa innovatiiviseksi ja kokeilevaksi, mutta myös pikkutarkaksi ja täydellisyyteen pyrkiväksi. Taiteilija kertoo nauttivansa teknisistä haasteista ja siksi taidetekstiilien kutominen sopii hänelle hyvin.

– Haluan jokaisen työn edetessä oppia jotakin uutta. Ennen työhön ryhtymistä mietin tekniset yksityiskohdat ja materiaalivalinnat tukemaan teoksen tarinaa. Nautin kankaankudonnan teknisestä puolesta ja tekniikan mukanaan tuomista rajoista, jotka haluan aina ylittää. Tahdon jokaisen teokseni olevan sisällöllisesti puhutteleva ja taiturimaisesti toteutettu.

 

Sari Kettusen tekstiilitaidenäyttely Eedenin kuu Forssan museon Galleria Moletissa 2.2. asti.

 

Korjaus 11.1.2020 klo 13.38

Korjattu Sari Kettusen nimi otsikkoon.

Galleria Moletin alkuvuosi

Forssan museon Galleria Moletissa on esillä alkuvuoden aikana:

8.1. – 2.2. Sari Kettunen: Tekstiilitaidetta

4.2. – 23.2. Anna Ellmén: Veistoksia

25.2. – 15.3. Mirja Marsch: Kirjottuja maalauksia

17.3. – 29.3. Aino-Maija Laaksonen & Sonja Lehikoinen: Tekstiilitaidetta ja kuosisuunnittelua

31.3. – 12.4. FAI Media-alan opiskelijoiden lopputyönäyttely

15.4. – 26.4. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

28.4. – 10.5. FAI Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely

12.5. – 7.6. Heidi Piippo: Veistoksia

9.6. – 5.7. Merja Keskinen: Tekstiilitaidetta

Aiemmin Galleria Moletista: Forssalaisella tekstiilitaiteilijalla Outi Silfveniuksella värikylläinen näyttely

Luonnon monimuotoisuuden puolella – Lotta Leka jätti ympäristöaktivismin ja ryhtyi tekemään taidetta

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic