Lounais-Häme

Satusedän lumoissa Luontomuseolla

Kuvataiteilijana ja forssalaisen kulttuuriperinteen vaalijana tunnettu Outi Silfvenius on Zacharias eli Sakari Topeliuksen ihailija. Samalla hän on myös tämän suuren suomalaisuusherättäjän tuntija.

Seikat käyvät ilmi Outi Silfveniuksen Forssan Luontomuseolle kokoamasta Z. Topelius 1918–1898 Maamme – kuvia ja kertomuksia kaikille -näyttelystä.

Topelius aukoi omana aikanaan professorina uraa suomalaiselle historian tutkimukselle ja opetukselle, mutta Silfveniukselle hän näyttäytyy ennen muuta rakastettuna satusetänä.

Niinpä juuri satusetä-Topeliuksen kirjoista aukeava maailma osoittautuu Outi Silfveniuksen näyttelyn keskeiseksi alkuvoimaksi.

-Minulle on kertynyt paljon Topeliuksen kirjoja muun muassa saamieni perintöjen myötä. Olen myös lukenut niitä paljon, hän summaa.

 

Outi Silfvenius toteaa ammentaneensa pysyväksi osoittautuneet vaikutelmansa Topeliuksen satumaailmaan jo varhaisimpiin kuuluvista muistikuvistaan.

-Lukemisia lapsille -kirja lumosi minut kolmivuotiaana niin, että rupesin janoamaan vesivärejä.

Omatoimisesti hän oppi lukemaan Topeliustaan kuusivuotiaana, ensin suomeksi ja myöhemmin myös alkukielellä ruotsiksi. Vesiväreillä hän sen sijaan pääsi tulkitsemaan Suomen kansan satusetävaikutteitta vasta aloitettuaan opintiensä Espoossa Leppävaaran kansakoulussa.

-Me oppilaat saimme yksiin pahvikansiin kiinnitettynä kuusi vesivärinappia. Niitä ei saanut kuitenkaan viedä kotiin, vaan ainoastaan koulutunneilla käytettäväksi.

 

Muun muassa Forssan Finlaysonilla tekstiilitaiteilijana työskennelleen Silfveniuksen vaikuttimet käyvät Luontomuseon näyttelyssä ymmärrettäviksi myös suorien kuvataiteellisten arvojensa puolesta.

-Topelius piti kirjoissaan kuvitusta erittäin tärkeänä, Silfvenius huomauttaa.

Topeliuksen teoksissa kuvituksella on näkyvä asema. Kuvituksen korkeasta laadusta pitivät huolen aikansa tunnetuimmat tekijät. Erinomaista esimerkkiä asiasta antavat näyttelyssä muun muassa maamme dusseldorfilaista koulukuntaa kärkiniminä edustavien Hjalmar Munsterhjelmin ja Bernd Lindholmin painokuvanäytteet.

 

Näyttely esittelee Topeliuksen maailmaa seinille ripustettujen kuvien ja vitriineistä ja pöytätasolta löytyvien kirjojen kautta. Oma täydentävä ulottuvuutensa kuuluu myös Silfveniuksen omille töille, joille Topeliuksen teoksista ammennetut vaikutteet antavat leimansa.

Niistä yhtenä huomio kiinnittyy Taideteollisen korkeakoulun opinnäytteenä syntyneeseen silkkipainotyöhön, jossa kaksi vihreää lintua viestii kevään koittamista yhdellä teoksen hennoista oksista.

Esillä oleva kokonaisuus toteuttaa yhdeltä ulottuvuudeltaan myös luonnon ja rakennetun maiseman liittoa ennen ja nyt. Outi Silfvenius huomauttaa sitäkin näkökulmaa edustavan näyttelyaineiston omaavan kytköksen Forssan paikallishistorian ytimiin.

-Isännöitsijä Borgströmin ja Topeliuksen vaimot olivat sukua keskenään.

Outi Silfveniuksen Z. Topelius -aiheinen näyttely Forssan Luontomuseossa 4. maaliskuuta asti. Museo on auki keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic