Lounais-Häme Forssa

Satutädit tarinoivat lauantaina syksyn ainoan kerran livenä – Satutunnit jatkuvat ForssaTV:ssä

Loru-Lotan videosatutuokiot siirtyvät kirjaston satutuntien paikalle lauantaiaamupäivään.
Kun kuunteleminen herpaantuu, satutäti Marita Voglojev-Skivalos ottaa esiin laatikon, jossa on lapsille piirtämistä ja muuta välipuuhaa. Lauantaina satua lukemassa on myös uusi satutäti Elli Lukander. Lasten- ja nuorten kirjastopalveluiden osastonjohtaja Marika Arvo kertoo lapsia olevan satutunneilla useimmiten hieman alle kymmenen. Monesti mukana on mummolaan tulleita vierailevia tähtiä. Kuva: Tapio Tuomela
Satutäti Marita Voglojev-Skivalosilla on satutunneilla laatikko, josta hän kaivaa piirtämistä ja muuta puuhaa, kun lasten kuunteleminen herpaantuu. Lauantaina kirjaston satutunnilla satua lukee myös uusi satutäti Elli Lukander. Lasten- ja nuorten kirjastopalveluiden osastonjohtaja Marika Arvo kertoo lapsia käyvän satutunneilla useimmiten hieman alle kymmenen. Kuva: Tapio Tuomela.

Forssan kaupunginkirjaston satuhuoneen värikkäälle matolle istahdetaan kuuntelemaan satua tänä syksynä vain yhden kerran.

Kirjasto järjestää perinteisen satutunnin lauantaina, jotta kymmenen satupassimerkintää keränneet voivat noutaa luvatun lahjakirjan.

Seuraava live-satutuokio pidetään koronatilanteesta johtuen aikaisintaan ensi vuoden puolella.

– Kuulostelin päiväkotien johtajilta, millaisia toimintaohjeita heille on jaettu. Viesti oli, että on parempi katsoa kuin katua, lasten- ja nuorten kirjastopalveluiden osastonjohtaja Marika Arvo kertoo.

Satutäti näyttää, kuinka kirnua käytetään

Lauantaina satua lukevat Marita Voglojev-Skivalos ja uusi satutäti Elli Lukander. Jatkossa he alkavat pitää satutunteja vuorotellen.

On vielä yllätys, mikä satu lauantaina kuullaan, sillä se valikoituu kuulijakunnan mukaan.

Todennäköisesti juuri tällaista satua kukaan ei ole aiemmin kuullut, koska Voglojev-Skivalosilla on tapana värittää opettavaisia satuja kysymyksin ja toisinaan liikkeinkin.

– Lapset eivät tiedä kaikkia sanoja. Sitten selitän, mikä on kirnu, ja näytän, miten sitä käytetään.

Lukanderkin aikoo tehdä satutunneistaan pitäjänsä näköisiä.

– Minulla niihin kuuluu varmaan soittoa ja laulua.

Loru-Lotta Kirsi Lindholm lukee klassikkosatuja ForssaTV:ssä jatkossa lauantaisin klo 11. Tallenteet ovat myös myöhemmin katsottavissa. Kuva: Tapio Tuomela.

ForssaTV:n satutuokiot siirtyvät lauantaille

Vaikka lauantain satutunti on syksyn ainoa kirjastossa, ilman satuja ei tarvitse olla loppuvuonnakaan.

Loru-Lotta Kirsi Lindholmin satuhetki ForssaTV:llä siirtyy 26. syyskuuta alkaen perjantai-illasta lauantaiaamupäivään. Sadut ovat tallenteina myös myöhemmin katsottavissa.

Satutuokion lopuksi Loru-Lotta paljastaa seuraavan viikon klassikkosadun, jotta lapset voivat lähettää etukäteen satuun liittyviä piirustuksia ja askarteluja. Niitä käytetään kuvituksena videolla.

– Virtuaalisatutunnit jatkuvat tänä vuonna 19.12. saakka. Joulukuussa arvomme kirjapalkinnon kolmelle kuvia lähettäneelle, Arvo kertoo.

Loppuvuonna myös satutäti Lukander vierailee videoilla.

– Nyt perjantaina luettava klassikkosatu on jo 25. Sadut ovat pituudeltaan 5–30 minuuttia. Jos videota ei jaksa katsoa yhteen putkeen, voi sitä jatkaa myöhemmin, Lindholm vinkkaa.

Mielikuvitus kehittyy ja sanavarasto paranee

Kirjaston satutuntien pääasiassa alle kouluikäisistä koostuva liveyleisö saattaa heittäytyä välillä roikkumaan Voglojev-Skivalosin korvakoruihin ja avainnauhaan.

– Videolla en pysty olemaan kontaktissa lapsiin, mutta toivottavasti he saavat videoista silti korviketta, Lindholm hymyilee.

Satujen lukijat eivät voi kyllin korostaa, kuinka tärkeää satujen kuunteleminen on. Sadut kehittävät mielikuvitusta, rikastavat kielenkäyttöä ja innostavat lukemaan oppimisessa.

– Satutunnilla on paljon laajempi hyöty kuin, että se on vain kiva tunti. Hyödyt näkyvät vuosia eteenpäin, koulussa työskentelevä Voglojev-Skivalos tietää.

Satutunti Forssan kaupunginkirjastossa la 19.9. klo 11.

Uusimmat

Fingerpori

comic