Lounais-Häme

Saudi-Arabia ei suostu luovuttamaan toimittajan murhasta epäiltyjä Turkkiin

Istanbul/Manama
27.10.2018, 11:42

Ulkomaat

Saudi-Arabia ei aio luovuttaa sauditoimittajan murhasta epäiltyjä Turkkiin. Saudi-Arabian mukaan epäillyt ovat Saudi-Arabian kansalaisia, ja he joutuvat oikeuden eteen Saudi-Arabiassa.
– Asia on tutkinnassa. Tulemme saamaan totuuden selville ja saattamaan syylliset vastuuseen. Luomme myös mekanismit, joilla varmistetaan, että tällaista ei enää koskaan tapahdu, maan ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati eilen Saudi-Arabiaa luovuttamaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta epäillyt 18 ihmistä. Erdogan kehotti Saudi-Arabiaa myös paljastamaan, kuka surman määräsi ja missä Khashoggin ruumis on.
Saudi-Arabian johtoa kritisoinut Khashoggi katosi lokakuun alussa mentyään maan konsulaattiin Turkissa. Saudi-Arabian syyttäjäviranomaiset ovat myöntäneet, että Khashoggin murha näyttää olleen ennalta suunniteltu.

Toimittajan kihlattu syyttää Trumpia oman edun tavoittelusta

Turvallisuuskonferenssissa Bahrainissa puhunut Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis sanoi, että Yhdysvallat on valmis lisätoimiin Saudi-Arabiaa vastaan.
Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat perui viisumeja pariltakymmeneltä saudilta, joiden epäillään liittyvän Khashoggin kuolemaan.
– Ulkoministerimme on jo perunut viisumeja ja aiomme ryhtyä lisätoimiin, Mattis sanoi täsmentämättä sen enempää, mitä nämä toimet voisivat olla.
Presidentti Donald Trump on kutsunut Khashoggin kihlatun Hatice Cengizin Valkoiseen taloon, mutta Cengiz ei aio tarttua tarjoukseen. Hän sanoi turkkilaisen Habertürk-televisiokanavan haastattelussa, että Trumpin kutsun tarkoituksena on vain kiillottaa presidentin omaa julkisuuskuvaa.
Cengiz kertoi, että voisi kuitenkin harkita Yhdysvalloissa vierailua uudelleen, jos Trumpin hallinto ryhtyisi todella selvittämään, mitä hänen kihlatulleen tapahtui. Cengiz sanoi haastattelussa myös, että saudiviranomaiset eivät ole olleet häneen yhteydessä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic