Lounais-Häme

Saudi-Arabia: Khashoggi kuoli nyrkkitappelussa Istanbulin-konsulaatissa - maa ilmoitti erottaneensa yhden ylimmistä tiedustelujohtajistaan

Riad
20.10.2018, 03:04

Ulkomaat

Saudi-Arabia vahvistaa, että sauditoimittaja Jamal Khashoggi tapettiin maan konsulaatissa Istanbulissa.
Saudi-Arabian valtiontelevision mukaan tutkimukset osoittavat, että konsulaatissa alkoi Khashoggin ja hänet tavanneiden henkilöiden kesken nyrkkitappelu, jossa Khashoggi kuoli.
Saudi-Arabia ilmoitti myös erottaneensa yhden ylimmistä tiedustelujohtajistaan, Ahmad al-Assirin, sekä yhden hovin johtavista neuvonantajista, Saud al-Qahtanin. Molemmat ovat maan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin läheisiä neuvonantajia.
Tapaukseen liittyen on pidätetty 18 henkilöä, jotka ovat Saudi-Arabian kansalaisia. Saudi-Arabian mukaan tutkimukset jatkuvat yhä.
Saudi-Arabian kuningas Salman on myös määrännyt perustettavaksi kruununprinssin johtaman komitean, jonka tarkoitus on uudelleenjärjestellä maan tiedustelupalvelua ja määritellä sen toimivalta tarkemmin.
Khashoggi meni 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa eikä hänen nähty tulevan sieltä ulos. Yhdysvalloissa asunut Khashoggi oli kirjoittanut kriittiseen sävyyn Saudi-Arabian hallinnosta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista.
Turkin viranomaiset ilmoittivat pian Khashoggin katoamisen jälkeen omaavansa todisteita siitä, että tämä tapettiin saudikonsulaatissa. Saudi-Arabia kuitenkin kiisti tämän pitkään ja sanoi Khashoggin lähteneen konsulaatista. Perjantaina turkkilaisviranomaiset etsivät Khashoggin ruumista metsistä ja viljelysmailta Istanbulin lähistöltä.
New York Times kertoi jo torstaina lähteisiinsä vedoten, että Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta Al-Assirin harteille.

Valkoisen talon tiedottaja: Olemme surullisia

Tapaus Khashoggi on ajanut Saudi-Arabian ahtaalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja synkistänyt uudistajana pidetyn kruununprinssin julkisuuskuvaa. Useita suuryrityksiä, uutiskanavia ja poliitikkoja on jättäytynyt pois Saudi-Arabiassa tässä kuussa pidettävästä, kruununprinssin isännöimästä talouskonferenssista.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen Khashoggin. Kuningas Salman on myös keskustellut asiasta useamman kerran puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Miehet puhuivat viimeksi perjantaina ja korostivat yhteistyön merkitystä asian selvittämisessä.
Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi Twitterissä Yhdysvaltojen panneen merkille Saudi-Arabian tutkimusten etenemisen ja toimet epäiltyjä kohtaan.
– Jatkamme tämän traagisen tapauksen kansainvälisten tutkimusten tarkkaa seuraamista ja ajamme oikeuden toteutumista läpinäkyvällä ja asiaankuuluvalla tavalla. Olemme surullisia kuullessamme varmistuksen Khashoggin kuolemasta, ja esitämme syvimmät surunvalittelumme hänen perheelleen, kihlatulleen ja ystävilleen, Sanders kirjoitti.

https://twitter.com/PressSec

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic