Lounais-Häme

Saudi-Arabia: Khashoggi kuoli "nyrkkitappelussa" Istanbulin-konsulaatissa - Trump sanoo pitävänsä saudien selitystä uskottavana

Riad
20.10.2018, 09:50

Ulkomaat

Saudi-Arabia vahvistaa, että sauditoimittaja Jamal Khashoggi tapettiin maan konsulaatissa Istanbulissa.
Saudi-Arabian valtiontelevision mukaan tutkimukset osoittavat, että konsulaatissa alkoi Khashoggin ja hänet tavanneiden henkilöiden kesken nyrkkitappelu, jossa Khashoggi kuoli.
Saudi-Arabia ilmoitti myös erottaneensa yhden ylimmistä tiedustelujohtajistaan, Ahmad al-Assirin, sekä yhden hovin johtavista neuvonantajista, Saud al-Qahtanin. Molemmat ovat maan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin läheisiä neuvonantajia.
Tapaukseen liittyen on pidätetty 18 henkilöä, jotka ovat Saudi-Arabian kansalaisia. Saudi-Arabian mukaan tutkimukset jatkuvat yhä.
Saudi-Arabian kuningas Salman on myös määrännyt perustettavaksi kruununprinssin johtaman komitean, jonka tarkoitus on uudelleenjärjestellä maan tiedustelupalvelua ja määritellä sen toimivalta tarkemmin.
Suomen ulkoministeriö sanoo Twitterissä, että Khashoggin kuolema on tutkittava avoimesti ja syylliset saatava oikeudelliseen vastuuseen.
Ministeriö kutsuu Khashoggin tapauksen uusimpia käänteitä kauhistuttaviksi. Ministeriö kirjoittaa, että lehdistönvapaus on Suomelle keskeinen arvo.

Maailmanlaajuinen kohu

Khashoggi meni 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa eikä hänen nähty tulevan sieltä ulos. Yhdysvalloissa asunut Khashoggi oli kirjoittanut kriittiseen sävyyn Saudi-Arabian hallinnosta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista.
Turkin viranomaiset ilmoittivat pian Khashoggin katoamisen jälkeen omaavansa todisteita siitä, että tämä tapettiin saudikonsulaatissa. Saudi-Arabia kuitenkin kiisti tämän pitkään ja sanoi Khashoggin lähteneen konsulaatista. Perjantaina turkkilaisviranomaiset etsivät Khashoggin ruumista metsistä ja viljelysmailta Istanbulin lähistöltä.
New York Times kertoi jo torstaina lähteisiinsä vedoten, että Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta Al-Assirin harteille.
Tapaus Khashoggi on ajanut Saudi-Arabian ahtaalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja synkistänyt uudistajana pidetyn kruununprinssin julkisuuskuvaa. Useita suuryrityksiä, uutiskanavia ja poliitikkoja on jättäytynyt pois Saudi-Arabiassa tässä kuussa pidettävästä, kruununprinssin isännöimästä talouskonferenssista.
Kuningas Salman on myös keskustellut asiasta useamman kerran puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Miehet puhuivat viimeksi perjantaina ja korostivat yhteistyön merkitystä asian selvittämisessä.

Valkoisen talon tiedottaja: Olemme surullisia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varoittanut hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen Khashoggin. Saudi-Arabian kerrottua Khashoggin kuolemasta perjantaina Trump sanoi pitävänsä saudien selitystä uskottavana. Trumpin mukaan tapauksen tiimoilta tehdyt pidätykset ovat hyvä ensimmäinen askel.
– On vielä aikaista, emme ole saaneet tutkintaamme valmiiksi. Mutta mielestäni tämä on hyvin tärkeä ensimmäinen askel, Trump sanoi.
Washington Postin mukaan Trump sanoi haluavansa puhua Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa ennen kuin päättää mahdollisista jatkotoimista.
Presidentti kuitenkin sanoo, että haluaa pitää Saudi-Arabian kanssa tehdyt asemyyntisopimukset mahdollisten pakotteiden ulkopuolella. Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, ja Trumpin hallinto on sitonut öljyvaltioon poikkeuksellisen läheiset suhteet.
Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi Twitterissä Yhdysvaltojen panneen merkille Saudi-Arabian tutkimusten etenemisen ja toimet epäiltyjä kohtaan.
– Jatkamme tämän traagisen tapauksen kansainvälisten tutkimusten tarkkaa seuraamista ja ajamme oikeuden toteutumista läpinäkyvällä ja asiaankuuluvalla tavalla. Olemme surullisia kuullessamme varmistuksen Khashoggin kuolemasta, ja esitämme syvimmät surunvalittelumme hänen perheelleen, kihlatulleen ja ystävilleen, Sanders kirjoitti.
Kaikki yhdysvaltalaispoliitikot eivät purematta nielleet Saudi-Arabian selvitystä.
– Olisi vähättelyä sanoa, että olen skeptinen tämän saudien uuden kertomuksen suhteen, tviittasi republikaanisenaattori Lindsey Graham.

https://twitter.com/Ulkoministerio/status/1053531393437908992
https://www.washingtonpost.com/news/world/wp/2018/10/19/saudi-government-acknowledges-journalist-jamal-khashaoggi-died-while-in-that-countrys-consulate-in-istanbul/?utm_term=.018928923a65
https://twitter.com/PressSec
https://twitter.com/LindseyGrahamSC

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic