Saudi-Arabian johtama koalitio myöntyi haavoittuneiden huthikapinallisten evakuointiin Jemenissä

Lontoo
13.11.2018, 15:28

Ulkomaat

Saudi-Arabian johtama koalitio sallii haavoittuneiden huthikapinallisten evakuoinnin Jemenissä, kertoo Britannian ulkoministeriö. Koalitio myöntyi asiaan sen jälkeen, kun Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt oli vieraillut Saudi-Arabiassa.
Evakuoinnit ovat olleet yksi kompastuskivistä aiemmissa rauhanneuvotteluissa. Britannian ulkoministeriön mukaan nyt toivotaan, että evakuoinnit avaisivat tietä uusille neuvotteluille. Uutta rauhanneuvottelukierrosta on suunniteltu käytäväksi Ruotsissa mahdollisesti jo tänä vuonna.
Ministeriön mukaan jopa 50 haavoittunutta taistelijaa on määrä evakuoida Omaniin, ja koalitio antaa YK:n valvoa operaatiota.

YK: Jemenin humanitaarinen kriisi maailman pahin

Saudi-Arabiaan matkannut ulkoministeri Hunt tapasi vierailullaan Saudi-Arabian kuningas Salmanin, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin sekä johtajia Yhdistyneistä arabiemiirikunnista ja Jemenistä. Matkan tavoitteena oli muun muassa vauhdittaa YK:n yrityksiä päättää konflikti Jemenissä.
Britannian ulkoministeriön mukaan Hunt keskusteli vierailunsa aikana myös murhatun sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapauksesta. Britannia on yksi Saudi-Arabian merkittävistä asekauppakumppaneista.
Saudi-Arabia ja sen liittolaiset liittyivät Jemenin hallituksen taisteluun Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan vuonna 2015. YK on kuvaillut Jemenin humanitaarista kriisiä maailman pahimmaksi.
Viime viikkojen aikana konflikti on tiivistynyt satamakaupunki Hodeidaan, josta Saudi-Arabian johtaman koalition tukemat hallituksen joukot ovat yrittäneet ajaa Iranin avustamat huthikapinalliset ulos.
Muun muassa avustusjärjestöt ovat olleet huolissaan satojentuhansien asukkaiden turvallisuudesta taisteluiden takia. Hodeidan taisteluissa on arvioitu kuolleen noin kahden viikon aikana lähes 600 ihmistä. Eilen kerrottiin, että viimeisen vuorokauden aikana taisteluissa kuoli noin 150 ihmistä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic