Lounais-Häme

Saudi-Arabian sisäministeri toimittajan murhajuonesta: Perusteettomia oletuksia ja valheita

Riad
13.10.2018, 09:15

Ulkomaat

Kadonnut saudiarabialainen toimittaja Jamal Khashoggi on mahdollisesti nauhoittanut oman kuolemansa. Asiasta kertoi turkkilaislehti Sabah, jota CNN siteeraa.
Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen seurauksena kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.
Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Washington Postiin. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post viranomaislähteisiin vedoten.

Tuhottiinko älykellosta tiedostoja?

Turkkilaislehden mukaan Khashoggin surmaajat yrittivät avata älykelloa useilla salasanakokeiluilla ja käyttivät lopulta toimittajan sormenjälkeä kellon avaamiseen. He saivat tuhottua vain osan tiedostoista.
CNN:n Applelta saaman tiedon mukaan yrityksen älykelloissa ei kuitenkaan ole sormenjälkeen perustuvaa avaamistoimintoa.
Saudi-Arabia on jälleen kiistänyt väitteet, joiden mukaan saudit ovat tappaneet Khashoggin. Maan sisäministerin mukaan väitteet murhamääräyksestä ovat perusteettomia oletuksia ja valheita. Hän sanoi Saudi-Arabian uutistoimiston välittämässä lausunnossa myös, että maa toimii kansainvälisen oikeuden ja sopimusten mukaan.
Saudiarabialainen delegaatio on saapunut Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Delegaation odotetaan tapaavan viikonlopun aikana turkkilaisviranomaisia maan pääkaupungissa Ankarassa.

IMF:n johtaja kauhistelee tapausta, aikoo silti osallistua talouskokoukseen

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde aikoo osallistua Saudi-Arabiassa järjestettävään investointikokoukseen. Konferenssi on menettänyt useita osanottajia ja sponsoreitaKhashoggin tapauksen vuoksi.
Lagarde sanoo olevansa kauhuissaan toimittajan kohtalosta kertovista uutisista. Hän ei silti ainakaan toistaiseksi ole muuttanut suunnitelmiaan kokouksen suhteen. Kokous on määrä pitää myöhemmin tässä kuussa.

https://edition.cnn.com/2018/10/12/middleeast/khashoggi-saudi-turkey-recordings-intl/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti