Lounais-Häme

Saudi-Arabian ulkoministeri Khashoggin kuolemasta: Mitään vastaavaa ei saa enää ikinä tapahtua

Istanbul
23.10.2018, 10:59

Ulkomaat

Saudi-Arabian ulkoministerin mukaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolema on tapaus, jonka kaltaista ei saa enää ikinä tapahtua. Ulkoministeri Adel al-Jubeirin mukaan käyttöön otetaan uusia käytäntöjä, joilla voidaan varmistaa, ettei mitään vastaavaa enää tapahdu. Hän myös lupasi perinpohjaisen tutkinnan Khashoggin kuolemasta.
Al-Jubeir kommentoi asiaa Indonesian pääkaupungissa Jakartassa, jossa hän tapasi paikallisen virkaveljensä tiistaina.

Erdogan luvannut paljastaa ”alastoman totuuden”

Saudi-Arabian mukaan Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabia on kutsunut toimittajan kuolemaa valtavaksi virheeksi ja vakuuttanut, ettei toimittajaa ollut tarkoitus tappaa.
Turkki vakuutti maanantaina, ettei mikään yksityiskohta tule jäämään pimentoon Khashoggin murhatutkinnassa. Turkkilaislähteiden mukaan Saudi-Arabian hallintoa kirjoituksissaan kritisoinut Khashoggi tapettiin konsulaatissa, minkä jälkeen ruumis paloiteltiin ja kuljetettiin pois konsulaatista. Tätä varten Saudi-Arabiasta oli lähetetty maahan 15 hengen iskuryhmä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut kertoa ”alastoman totuuden” asiasta tänään.

Washington Post: CIA-johtaja matkustaa Turkkiin

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Gina Haspel matkustaa Turkkiin, kertoo Washington Post asiaa tunteviin lähteisiinsä viitaten. Matkan syyksi arvellaan sitä, että Yhdysvallat pyrkii pääsemään käsiksi turkkilaisilla oleviin tietoihin, kuten väitettyyn nauhoitukseen toimittajan kuolemasta.
Lehden mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon päähuoli on, että Turkin presidentti Erdogan paljastaa yksityiskohtia, jotka liittävät Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin suoraan Khashoggin murhaan.
Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, ja Trumpin hallinto on sitonut öljyvaltioon poikkeuksellisen läheiset suhteet.

USA:n valtiovarainministeri tapasi kruununprinssin

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin tapasi maanantaina kruununprinssin. Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan Mnuchin ja Salman painottivat Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen strategisen kumppanuuden tärkeyttä.
Saudi-Arabian ulkoministeriö lisäksi tviittasi kuvan, jossa Mnuchin ja bin Salman istuvat vieretysten.
Mnuchin on yksi niistä länsimaiden johtajista, jotka jättäytyivät pois aavikko-Davosiksi kutsutusta investointitapahtumasta, joka alkoi aiemmin tänään. Mnuchin ilmoittautui jättäytyvänsä tapaamisesta pois sen jälkeen, kun Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat peruivat osallistumisensa Khashoggin kuoleman takia.
Mnuchin päätti kuitenkin matkustaa Saudi-Arabiaan muita tapaamisia varten. Hän ei ilmoittanut etukäteen, että aikoo tavata kruununprinssin.
Mnuchin on Lähi-idän matkansa aikana julkaissut useita kuvia tapaamisistaan Israelin ja Jordanian johtajien kanssa, kertoo Washington Post. Hän ei kuitenkaan julkaissut yhtäkään kuvaa tai tiedotetta tapaamisestaan bin Salmanin kanssa.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-director-flies-to-turkey-amid-growing-controversy-over-jamal-khashoggi-killing/2018/10/22/47d406d9-9f36-49fc-a187-a9a495b70a62_story.html?utm_term=.ceed2745439c

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic