Lounais-Häme

Sauditoimittajan kuolemasta vaaditaan yksityiskohtaista tutkintaa - Yhdysvallat peruu saudiviranomaisten viisumeja

Ankara, Starsbourg, Riad, Washington
24.10.2018, 14:00

Ulkomaat

Euroopan unionin täytyy välttää tekopyhyyttä sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapauksessa, varoittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän painotti Euroopan parlamentin puheessaan, että unionin täytyy vaatia surman yksityiskohtaista selvittämistä.
– Tämä oli niin kauhistuttava rikos, että pienikin merkki tekopyhyydestä tuottaisi meille häpeää, Tusk sanoi.
Tuskin epäillään viitanneen puheellaan huoleen, että jotkut maat olisivat kiinnostuneempia laittamaan poliittiset ja taloudelliset edut totuuden edelle.
Yhdysvallat ilmoitti aikaisemmin aikeistaan perua viisumit saudiviranomaisilta, joita syytetään sekaantumisesta saudiarabialaisen Khashoggin tappamiseen. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat on tunnistanut ainakin osan ihmisistä, jotka ovat olleet osallisina Khashoggin surmaan Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.
Pompeo sanoi, että Yhdysvallat selvittelee myös muita mahdollisia rangaistuskeinoja.
– Teemme hyvin selväksi, että Yhdysvallat ei hyväksy toimittaja Khashoggin vaientamista väkivallalla, Pompeo sanoi.
Korkea-arvoisen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan epäillyt ovat saudien tiedustelupalvelusta, oikeuslaitoksesta, ulkoministeriöstä ja muista ministeriöistä.

CIA sai todisteet Turkilta

Turkin tiedustelupalvelut ovat kertoneet jakaneensa kaikki todisteet sauditoimittajan surmasta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa, uutisoi paikallinen Sabah-sanomalehti.
CIA:n pääjohtaja Gina Haspel vieraili Turkin pääkaupungissa Ankarassa keskustellakseen viranomaisten kanssa Khashoggin kuolemasta. Sabahin mukaan todistusaineisto konsulaatista ja konsulin virka-asunnolta jaettiin tapaamisen aikana Haspelille.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuvannut saudien toimintaa historian surkeimmaksi peiteoperaatioksi.
– Ketkä sen idean saivatkaan, ovat mielestäni todella pahassa pulassa, ja heidän pitääkin olla, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa New York Timesin mukaan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui tiistaina sauditoimittajan surmaa raakalaismaiseksi murhaksi ja vaati, että kaikki siihen sekaantuneet saavat rangaistuksen.

Kruununprinssiä saatetaan kuulla tänään

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin on tarkoitus puhua tänään investointifoorumissa maan pääkaupungissa Riadissa. Prinssi ei ole puhunut julkisesti toimittajan kuoleman jälkeen.
Bin Salmanin odotetaan osallistuvaan samaan paneeliin Libanonin pääministeriksi nimitetyn Saad Haririn kanssa. Viime vuonna Hariri ilmoitti Riadista käsin eroavansa tehtävästään. Eroon liittyvät tapahtumat herättivät epäilyjä siitä, että Hariria pidettiin Saudi-Arabiassa vasten tahtoaan.
Washington Post kertoo, että Saudi-Arabian uutistoimisto on julkaissut kuvia, joissa Saudi-Arabian kuningas Salman ja kruununprinssi tapaavat kahta Jamal Khashoggin perheenjäsentä. Maan ulkoministeri kertoi Twitterissä, että johtajat esittivät perheenjäsenille surunvalittelut.
Useilla iskuryhmän jäsenillä on kerrottu olevan yhteyksiä kruununprinssiin. Saudit ovat kiistäneet, että kruununprinssi olisi ollut tietoinen tapahtumista Istanbulin konsulaatissa.

https://www.nytimes.com/2018/10/23/us/politics/khashoggi-cover-up-trump.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
https://www.washingtonpost.com/world/turkeys-president-to-deliver-speech-expected-to-describe-how-khashoggi-was-killed/2018/10/22/4098c300-d60c-11e8-8384-bcc5492fef49_story.html?utm_term=.8c4cf8be5031

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic