Lounais-Häme

Sauditoimittajan kuolemasta vaaditaan yksityiskohtaista tutkintaa - Yhdysvallat peruu saudiviranomaisten viisumeja

Helsinki
24.10.2018, 16:32

Ulkomaat

Suomen ulkoministeriö on keskustellut Saudi-Arabian suurlähettilään kanssa toimittaja Jamal Khashoggista.
Ulkoministeriö kertoo odottavansa luotettavaa tutkintaa Khashoggin tapauksesta. Ministeriön mukaan tutkinnan läpinäkyvyys on tärkeää.
Ministeriö ei kerro tviitissään, missä yhteydessä keskustelut on käyty tai onko suurlähettiläs kutsuttu puhutteluun. STT ei ole vielä saanut ulkoministeriöstä kommenttia asiaa.
Saudi-Arabian suurlähettiläänä Suomessa toimii lähetystön nettisivujen mukaan Faisal Ghulam.

”Kauhistuttava rikos”

Euroopan unionin täytyy välttää tekopyhyyttäKhashoggin tapauksessa, varoittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän painotti Euroopan parlamentin puheessaan, että unionin täytyy vaatia surman yksityiskohtaista selvittämistä.
– Tämä oli niin kauhistuttava rikos, että pienikin merkki tekopyhyydestä tuottaisi meille häpeää, Tusk sanoi.
Tuskin epäillään viitanneen puheellaan huoleen, että jotkut maat olisivat kiinnostuneempia laittamaan poliittiset ja taloudelliset edut totuuden edelle.
Yhdysvallat ilmoitti aikaisemmin aikeistaan perua viisumit saudiviranomaisilta, joita syytetään sekaantumisesta saudiarabialaisen Khashoggin tappamiseen. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat on tunnistanut ainakin osan ihmisistä, jotka ovat olleet osallisina Khashoggin surmaan Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.
Pompeo sanoi, että Yhdysvallat selvittelee myös muita mahdollisia rangaistuskeinoja.
– Teemme hyvin selväksi, että Yhdysvallat ei hyväksy toimittaja Khashoggin vaientamista väkivallalla, Pompeo sanoi.
Korkea-arvoisen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan epäillyt ovat saudien tiedustelupalvelusta, oikeuslaitoksesta, ulkoministeriöstä ja muista ministeriöistä.

CIA sai todisteet Turkilta

Turkin tiedustelupalvelut ovat kertoneet jakaneensa kaikki todisteet sauditoimittajan surmasta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa, uutisoi paikallinen Sabah-sanomalehti.
CIA:n pääjohtaja Gina Haspel vieraili Turkin pääkaupungissa Ankarassa keskustellakseen viranomaisten kanssa Khashoggin kuolemasta. Sabahin mukaan todistusaineisto konsulaatista ja konsulin virka-asunnolta jaettiin tapaamisen aikana Haspelille.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuvannut saudien toimintaa historian surkeimmaksi peiteoperaatioksi.
– Ketkä sen idean saivatkaan, ovat mielestäni todella pahassa pulassa, ja heidän pitääkin olla, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa New York Timesin mukaan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui tiistaina sauditoimittajan surmaa raakalaismaiseksi murhaksi ja vaati, että kaikki siihen sekaantuneet saavat rangaistuksen.

https://twitter.com/Ulkoministerio/status/1055081317610803201
https://www.nytimes.com/2018/10/23/us/politics/khashoggi-cover-up-trump.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic