Lounais-Häme

Sauli Lennon seitsemään vuosikymmeneen mahtuu nousuja ja laskuja, ilmakuopiltakaan mies ei ole välttynyt

Värikäs elämä on vienyt Sauli Lennon myös väärille poluille.
Sauli Lento tunnetaan Forssan seudulla urheilumiehenä ja hammaslääkärinä. Kuva: Simo Lento

Seitsemän vuosikymmentä on ihmisiässä sellainen taival, että siihen mahtuu monenlaista.

Jollekin vähemmän, toiselle hieman enemmän ja Lennon Saulille eli Santulle sitten ihan kaikkea. Paikallinen lehti on aina välillä kertonut, että Lento on laskeutunut mitä se milloinkin mahtoi sitten tarkoittaakaan.

Santtu on Humppilan poikia ihan keskeltä kylää. Sisaruksia oli viisi, joista Santtu toiseksi nuorin. Veri veti poikaa liikkumaan jo varhaislapsuudessa ja kaikki lajit tuli kokeiltua menestyksen ollessa vaihtelevaa.

– Humppilan kentällä oli jälleen kerran yleisurheilukilpailut ja 800 metrin juoksuun oli ilmoittautunut vain yksi juoksija ja minulta kysyttiin lähtisinkö kaverille kirittäjäksi, Santtu muistelee.

Ja Santtuhan lähti. Miehenalku kipitti kuitenkin kaksi kiekkaa sen verran kovaa, että kiritettävä ei ehtinyt edes lähelle.

Lento ei pidä pitkää ja monipuolista urheilu-uraansa mitenkään sädehtivänä, mutta kertoo aina sopineensa porukkaan ja kasvaneensa näissä ympyröissä ihmisenä.

Koulunsa Lennon Santtu kävi Urjalassa, kulki sinne vapaalippulaisena junalla ja aikoi jo ennen ylioppilaaksi pääsyään opiskella insinööriksi.

 

Santun sisko oli lukemassa hammaslääkäriksi ja siltä suunnalta kehotettiin velimiestäkin hakeutumaan samalle alalle. Karsinnat kestivät kuusi viikkoa eikä läpipääsy ollut Saulille edes yllätys.

– Turussa meni näissä hommissa kuutisen vuotta, kun välillä tuli käytyä armeija ja parin vuoden opiskelun jälkeen pääsin Seija-siskolle hammashoitajaksi ja siinä hommassa opinkin sitten paljon.

Vuonna 1973 Sauli Lento oli virallinen hammaslääkäri ja ehtinyt sitä ennen myös kihlautumaan. Kihlattu, hammaslääkäri hänkin, sai töitä Imatralta, jonne Santtu painui perässä ja pääsi myös pelaamaan paikalliseen futisporukkaan eli Pallosalamiin.

Tuoreet futiskaverit kuulivat Santun kihlatun olevan kotoisin Lammilta ja kehottivatkin pari menemään naimisiin, jotta pääsisivät häihin nauttimaan kuuluisaa Lammin sahtia.

 

Pariskunnalle syntyi Santulle edelleen rakas Pilvi-tytär vuonna 1976, mutta pian sen jälkeen Santun lennolle alkoi ilmestyä ilmakuoppia eikä ihan pieniä sellaisia.

Mies erehtyi auton rattiin liioissa promilleissa ja lusiminen alkoi samana päivänä kun Lapualla räjähti. Asumusero oli seuraava ongelma.

– Vaimo heitti mut pihalle ja teki siinä ihan oikein. Olimme silloin Valkeakoskella ja kun tulin takaisin kotikulmille, niin kaikki tavarani mahtuivat matkalaukkuun.

Lento suoritti rangaistustaan monessakin eri paikassa, mutta päätyi vuonna 1981 antabus navan alla jälleen sisarelleen töihin. Seuraava pesti löytyi Parkanosta, mutta vuonna 1992 Santtu katsoi olevansa valmis oman praktiikan perustamiseen.

– Pari erinomaista kaveria tulivat takaamaan enkä ilman heitä olisi moiseen edes pystynyt.

Lennon Sauli sanoo olevansa jo sen verran vanha, että uskaltaa puhua elämästään avoimesti ja rehellisesti.

– Olen sitä mieltä, että tuskakin kasvattaa ja vaan halua muutokseen on riittävästi. Elämäkin kantaa ongelmista huolimatta ja ystävien avun merkitys on aivan valtava.

Tytärtään Santtu pitää äärimmäisen tärkeänä elämän lankana.

– Minulla on jo hänen syntymästään lähtien ollut valtava tarve tietää millainen hän on isona. Nyt sen tiedän ja olen asian suhteen enemmän kuin tyytyväinen.

 

Santtu muuten rakastaa aurinkoa ja rusketusta. Ja sitähän saa vaikkapa Thaimaasta. Kyseisessä paratiisissa Lento on vieraillut noin kolme kertaa vuodessa jo viitisentoista vuotta.

– Sielläkin kerran retkahdin, mutta sain katkaisun kohdilleen ja palasin Forssaan töihin. Thaimaassa muuten asuu varsin runsaasti kaltaisiani. Sieltä löytyy myös vertaistukiryhmät ja muutakin sellaista, mistä on tähän tautiin apua.

Lento ei malta olla kehumatta Thaimaan terveydenhuoltoakaan, sillä miehelle on siellä tehty kolme sydämen pallolaajennusta.

Eikä äijä tälläkään hetkellä missään rapakunnossa ole, sillä hän on juuri palannut Nepalista, jossa patikoi ja kiipesi kuuden päivän aikana neljään kilometriin ja takaisin.

Syy Nepalin-reissuun oli Santulle se, että Pilvi-tytär oli aikanaan ollut siellä vapaaehtoistyössä ja hankkinut kummilapsenkin. Kun mainitulle reissulle ilmaantui peruutuspaikka ja siitä Santulle kerrottiin, päätös osallistumisesta syntyi välittömästi.

Santun elämä on siis ollut enemmän kuin värikästä ja hän myöntää täysin rehellisesti eksyneensä väärille poluille useammankin kerran

– En ole kuitenkaan juossut itseäni karkuun ja kun olen vähitellen oppinut nöyrtymään tosiasioiden edessä, niin elämä tuntuu edelleen elämisen arvoiselta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic