Lounais-Häme

Sauli Niinistön ylivoima vakuutti - katso grafiikasta miten äänet jakautuivat Kanta-Hämeen kunnissa

Murskaavaan vaalivoittoon yltäneen Sauli Niinistön kannatus nousi presidentinvaalissa korkealle koko Lounais-Hämeessä. Somerolla kannatus nousi peräti 66,7 prosenttiin.

Valtakunnallisen 62,7 prosentin ääniosuuden alapuolelle Niinistön kannatus jäi Lounais-Hämeessä vain Jokioisilla (60,1 prosenttia äänistä), Humppilassa (57,8) ja Ypäjällä (61).

Niinistön ylivoima mykistytti ja asetti monen puolueen vaalikampanjan erikoiseen valoon.

-Aivan poikkeuksellinen, häikäisevä äänimäärä ja historiallinen tulos. Se kertoo istuvan presidentin poikkeuksellisesta kansansuosiosta. Tämä tunnelma oli vaistottavissa, kun kiersin ympäri Suomea, mutta en olisi uskaltanut toivoa näin ylivoimaisia lukemia, tunnusti forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaalin tulosta sunnuntaina.

-Olen todella onnellinen, että Suomi ei lähtenyt populismin tielle, vaan antoi äänensä vakaalle arvojohtajalle. Ihmiset eivät äänestäneet ketään vastaan, vaan hyvää työtä tehneen istuvan presidentin puolesta. Kiitos kaikille mukana olleille, liikuttaa kansanvallan puolesta.

 

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sanoo sosialidemokraattien vaalivalvojaisissa ravintola Sävelessä olleen hiljainen tunnelma sunnuntai-iltana, kun Niinistön saamat ennakkoäänet julkistettiin.

-Niinistön keräämä kansanluottamus on mykistyttävä ja vankka. Nämä vaalit olivat selkeät henkilövaalit eivätkä puoluevaalit, Lepola sanoo.

Lepola arvioi Niinistöä kannattaneiden joukosta löytyvän myös paljon sosialidemokraatteja. Tuula Haatainen (sd.) keräsi Forssassa vain 535 ääntä yltäen 5,5 prosentin kannatukseen. Haataisen kannatus täällä oli suurempi kuin valtakunnallinen 3,3 prosenttiin jäänyt kannatus.

Lepola sanoo Haataisen kampanjan onnistuneen tuomaan esille kuitenkin inhimillisiä arvoja ja asiaosaamista. Kampanjan tulos oli kuitenkin vaatimaton ja se vaatii sulattelua.

 

Suuri yllätys Niinistön murskalukeminen jälkeen Lepolalle oli Laura Huhtasaaren (ps.) nousu korkeisiin kannatuslukemiin. Huhtasaari keräsi Forssassa kolmanneksi eniten ääniä Niinistön ja Pekka Haaviston (vihr.) jälkeen kannatuksen ollessa 8,1 prosenttia.

Lepola arvioi Huhtasaaren nuorekkuuden ja radikalismin keränneen ääniä. Suomi ensin -protesti keräsi ääniä. Huhtasaari nousi Lounais-Hämeessä vaalien kakkossijalle Tammelassa 7,6 prosentin ja Humppilassa peräti 10,1 prosentin kannatuksella. Valtakunnallisesti Huhtasaari ylsi kolmossijalle vihreiden Pekka Haaviston jälkeen.

Valtakunnallisesti Haavisto keräsi 12,4 prosenttia ja Huhtasaari 6,9 prosenttia äänistä.

-Vaalit olivat perussuomalaisilta hieno näyttö. Kansanedustaja Laura Huhtasaari jätti taakseen nimekkäitä ehdokkaita, joiden joukosta löytyy jopa entinen pääministeri. Valtakunnallinen kolmossija on hieno suoritus, sanoo Perussuomalaisten Hämeen piirin hallituksen jäsen, tammelalainen Matti Lintukorpi.

Lintukorpi sanoo Huhtasaaren vaalimenestyksen antavan lisäpotkua perussuomalaisten toiminalle.

-Tulos antaa vakautta ja varmuutta, että perussuomalaisilla on paikkansa politiikan rintamalla, Lintukorpi sanoo.

Lintukorpi sanoo ihmettelevänsä vaaleissa erityisesti vasemmiston rämpimistä. Haataisen ja Vasemmistoliiton ehdokkaan Merja Kyllösen yhteenlaskettu kannatus jää alle Huhtasaaren kannatuksen.

 

Haaviston kannatus jäi Lounais-Hämeessä valtakunnallista kannatusta heikommaksi. Forssassa ja Jokioisilla Haavisto ylsi kakkossijalle mutta kannatuslukemat vaihtelivat Lounais-Hämeessä Forssan 8,8 prosentista Ypäjän 5,7 prosentin kannatukseen.

Keskustan Ypäjän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Mikkola sanoo tiedossa olleen Niinistön vankan kannatuksen.

-Niinistön ylivoima kuitenkin yllätti. Hän sai kansalta kannatuksen hyvin tehdystä työstä, Mikkola sanoo.

Ypäjällä Niinistöä äänesti 61 prosenttia ypäjäläisistä. Kakkossijalle Ypäjällä ylsi Matti Vanhanen 9,8 prosentin kannatuksella. Vanhanen ylsi kakkossijalle Lounais-Hämeessä myös Somerolla 8,2 prosentin kannatuksella.

-Tiesin, että Sauli, Matti ja Paavo ovat vahvoilla täällä Ypäjällä, joka on keskustan vahvaa tukialuetta. Yllätys oli kuitenkin Laura Huhtasaaren menestys vaaleissa.

Ypäjällä Huhtasaari keräsi 8,8 prosentin kannatuksen ollen vaalien kolmossijalla ennen Paavo Väyrystä, joka keräsi 8,3 prosentin kannatuksen. Haatainen vajosi Ypäjällä 2,5 prosentin kannatukseen, joka on alhaisin Haataisen kannatuslukema Lounais-Hämeessä. Mikkola korostaa, että käydyt vaalit olivat henkilövaalit, joissa istuvalla presidentillä oli erinomainen lähtökohta kampanjoida kansanliikkeen ehdokkaana.

Urjalassa Niinistö ylsi myös kärkisijaan 63,9 prosentin kannatuksella mutta Väyrysen kakkossija 8,0 prosentin kannatuksella, Huhtasaaren kolmossija 7,5 prosentin kannatuksella ja Vanhasen 7,3 prosentin ja Haaviston 7,2 prosentin kannatuslukema kertovat äänten jakautuneen Urjalassa muuta maata poikkeavammin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic