Lounais-Häme

Saumaton puuketju ja paljon muuta - Tauno Tiitan näyttely on varsinainen runsaudensarvi

Simpukoita, koralleja, kivettymiä, kiteitä. Vanhoja keräilykameroitakin 70 erilaista. Näyttävimmässä roolissa kuitenkin luontoaiheiset valokuvat.

Kaiken takana on Tauno Tiitta. Hän on asettanut Forssan luontomuseoon esille todellisen runsauden sarven koettavaksi vaihtuvana näyttelynä.

Erikoishuomiotta ei voi sivuuttaa puukehyksistä kelloa puuvitjoineen. Käsityötaidon mestarinäyte on syntynyt yhdestä mitoiltaan 80x12x5-senttisestä lankusta, kuten taiteilija itse teoksen alkuunlähtöaihiotaan kuvailee.

Puuketjukellosta tekee ainutlaatuisen myös se, että kello syntyi ilman ensimmäistäkään jatkoskohtaa.

-En hyväksynyt tätä tehdessäni yhtään liimaus- enkä muutakaan saumaa, tekijä vahvistaa.

 

Reikiä tammelalainen moniosaaja määrittelee joutuneensa tekemään aihioonsa sitäkin enemmän. Luontomuseolla nähtävä lopputulos välittää käsityötaidon, kärsivällisyyden ja luovuuden kyllästämää sanomaa.

-Kului siihen 70 tuntia työaikaakin, Tauno Tiitta tuo esille yhtä teoksen vaatimaa ulottuvuutta.

Näyttelykokonaisuutta hallitsevia valokuviaan hän on ripustanut näytille tarkalleen ottaen 116. Niiden lisäksi kuvallista ilmaisua edustaa neljä maalausta, jotka vakuuttavat tekijänsä pätevyyttä senkin taiteenlajin parissa. Hän toteaa maalausten määrän jääneen näyttelyssä turhan vähäiseksi.

-Jostain on pitänyt tinkiä, kun aika ei riitä kaikkeen, mihin pitäisi.

Aidon Tauno Tiitta -ulottuvuuden esillä oleviin maalauksiin tuovat ketjukellon luokkaa käsityötaidon näytteinä edustavat maalausten puukehykset.

 

Näyttelyn valokuvia voi tutkailla esimerkiksi tekemällä kahtiajaon realismin ja fantasian välillä. Realistisen linjan edustajiin kuuluvat muun muassa neljän kuvan sarja, jossa karhuemo noutaa kolme pentuaan puusta sekä samoin neljän täysosuman kokonaisuus kalasääsken onnistuneesta lohensaalistuksesta.

Valtaosan lukuisista karhuotoksistaan Tauno Tiitta kertoo kuvanneensa Suomussalmen Ruhtinansalmella. Tähtäimeensä hän on saanut myös harvemmin näyttelykuviin päätyvän ahman Lieksan erämaassa.

Fantasian puoleen kääntyvää linjaa edustavat esillä olevissa valokuvissa esimerkiksi pakkastalven Vieremän koskeen luomat krokotiilin leukahahmot sekä teos, jossa onkimies ja hiiri ovat löytäneet toisensa yhteen sointuvana samaan sommitelmaan.

Vihjettä kuviensa taustatekijöistä Taunon Tiitta antaa suosittelemalla varttuneempaankin ikään ehtineille liittymistä kamerakerhoon.

-Puhun omakohtaisesti asiasta näin jo 78 vuoden ikään ehtineen kertyneillä kokemuksilla.

 

Korallikokoelmastaan Tauno Tiitta on tuonut esille näytteet seitsemästä ja simpukkakokoelmastaan 25 lajista. Kivettymävitriinistä löytyy näytteeksi muun muassa kala 90 miljoonan vuoden takaa.

-Ajattelin ensin rakentaa kivettymistä, kiteistä, simpukoista ja koralleista oman näyttelykokonaisuutensa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että menkööt nyt kaikki yhdellä kerralla, kun touhuun rupeaa.

-Saattaa olla, että tämä jää tämän ikäisen miehen viimeiseksi isommaksi näyttelyksi. Vaikka eihän tässä siitäkään ihan varma voi olla.

 

Näyttelyn kameravalikoima koostuu 1900-luvun alun ja vuoden 1965 välisistä näytteistä. Tauno Tiitta on todennut edenneensä siinä harrastuksessaan asteelle, jossa alan tapahtumiin tahtoo tulla aikaisempaa useammin hutikäyntejä.

-Ei meinaa enää löytyä mieleistä hankittavaa, hän esittää toteamuksen, joka ei näyttelyn perusteella herätä isompaa ihmettelyä. FL

Tauno Tiitan näyttely on esillä Forssan luontomuseossa elo- ja syyskuun ajan.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti