Lounais-Häme

Saunaralli lämmitti tunnelman ja kiukaat Ypäjällä

Ei saunominen ole niin vakavaa. Pääasia on, että nautitaan.

Se oli ydinajatus, kun saunat kuumenivat eri puolilla Ypäjää sunnuntaina saunarallin päättäessä Pertun Päivät.

Nautiskelu ei jäänyt kiinni ainakaan itse saunoista, sillä kohteina toimineet saunat keräsivät kiitosta ralliväeltä.

-Todella hyvä sauna. Yllätti oikein positiivisesti, avantouintiseura Piilikankaan Pingviineihin kuuluvat Matti Pyykkö ja Mauno Vesanen kehuivat Ypäjänkylän Seuraintalon saunan lauteilta.

Pingviinit päättivät lähteä matkaan porukalla saunarallista kuultuaan. Kuuden hengen ryhmän tarkoituksena oli kiertää kaikki kahdeksan saunarallin kohdetta. Samaan poppooseen kuuluneet Mirja Luuppala ja Kaija Moisander kehuivat Seuraintalon ja Levomäen maatilamökkien saunojen löylyjä sopiviksi saunaralliin.

-Miedot ja kosteat löylyt ovat hyvät, niissä jaksaa viipyä, Luuppala totesi.

-Kun kiertää monta paikkaa, sellaiset saunat ovat hyviä. Jos olisi tulista, sitä väsähtäisi vikkelään, Moisander jatkoi.

Iittalalainen Mila Mäenluoma ja valkeakoskelainen Pia Jokela kehuivat Levomäen maatilamökkien saunaa.

-Ihana ja tunnelmallinen sauna, josta saa hyvät löylyt, Jokela totesi.

Piilikankaan Pingviinit saunovat talvisin yhdessä useamman kerran viikossa Tuottajain tuvalla, joka oli myös yksi kohde saunarallissa. Porukalla on vankka kokemus siitä, mikä saunomisessa on tärkeää.

-Saunominen on sosiaalista toimintaa, yhdessä oloa, Luuppala kuvaili.

-Ei se kotona niin mukavalta tunnu. Se on myös rentoutumista, Moisander jatkoi.

Nautiskelusta ja tempauksen rentoudesta toimi esimerkkinä myös ypäjäläinen Pentti Heikkilä, joka saapui saunomaan Levomäelle sunnuntaina Pappa-Tunturillaan päällään vain kylpytakki, muovikengät ja kypärä ajolaseineen. Kylpypyyhe roikkui lippuna mopoon kiinnitetyssä putkessa.

-Lähdin liikkeelle vain uimahousuissa, mutta ensimmäisen kohdalle osuneen ampiaisen jälkeen hain lisävaatetusta, Heikkilä totesi vakavalla naamalla.

Heikkilä oli vahvoilla saunarallissa ainakin hauskimman menopelin kategoriassa. Samaa palkintoa tavoittelivat Mäenluoma ja Jokela, jotka olivat koristelleet autonsa häätyyliin perään kiinnitetyillä tölkeillä sekä saunateemaan sopivasti koivuvastalla. Auton takalasia koristi ”vasta saunoneet” -kyltti.

-Kategorioita ovat ihanneaika, tyyli ja saunojen määrä. Saunassa pitää pystyä nauttimaan, joten panostamme tyyliin ja saunojen määrään, Jokela naurahti.

Mäenluoma ja Jokela aikoivat käydä kaikilla kahdeksalla saunarastilla, jos vain navigaattori ohjastaa oikein.

Mäenluoma ja Jokela ovat tempausta järjestämässä olleen Ypäjän kunnan Satu Leppälahden mukaan asian ytimessä, sillä ihanneaika ei ollut kilpailussa sittenkään se kaikkein nopein.

-Ei tässä ehtimisestä ole kyse, vaan viipyilemisestä. Paras kilpailija on aikakategoriassa se kaikkein eniten aikaa käyttävä, Leppälahti nauroi.

Tapahtuma päätti samalla Ypäjän Pertun päivät rennolla otteella.

-Ryppyotsaisuus ei kuulunut kuvioihin. 140-vuotisjuhlia ei pönötetty, vaan pidimme vanhan ajan kotiseutupäiviä ajatellen, että sama meininki jatkuu tulevaisuudessakin, Leppälahti hymyili. FL

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti