Lounais-Häme

"Sävellysprojektia riittää kyllä", toteaa vaatimaton mestari

-Sävellystilauksia riittää useaksi vuodeksi eteenpäin, Kalevi Aho kertoo.

-Tällä hetkellä kirjoitan sinfoniaa numero seitsemäntoista. Sillä on vuonna 2019 kantaesitys. Sitten on tilattuna neljä eri konserttoa eri soittimille ja orkesterille. Siinä välissä kamarimusiikkia. Siinä ovat tilaukset vuoteen 2020. Sen pitemmälle en ole halunnut ottaakaan vastaan tilauksia.

Aho kertoo välttyvänsä suuren työmäärän kohdalla stressiltä tarkan suunnittelemisen avulla.

-Minulla on sellainen periaate, että varaan aikaa. Osaan arvioida, kuinka kauan minulla menee isoon teokseen sävellysaikaa. Periaatteena on, että ison teoksen pitää olla valmiina puoli vuotta ennen kantaesitystä. Jos jotakin hämminkiä tulee, on puskuriaikaa riittämiin. Ei tule stressiä, ja muusikot saavat stemmansa ajoissa, ehtivät harjoitella. Etteivät saa sitä vasta viimeisenä päivänä ennen kantaesitystä, säveltäjä lisää pieni hymynkare suupielessään.

Oopperan säveltäjä haluaa valmiiksi jo kahdeksan kuukautta ennen kantaesitystä, koska esityksen valmistelut vaativat paljon työtä.

Sävellystyön kestoa Kalevi Aho arvioi tottuneesti. Sinfonian säveltämiseen kuluu häneltä kuusi kuukautta, konserttoon neljä kuukautta, isoon kamarimusiikkiteokseen kaksi kuukautta.

-Suunnittelun avulla en ahnehdi liikaa työtä, Aho tiivistää.

Kantaesityksiä säveltäjältä on Forssan festivaalin jälkeen tulossa loppuvuodelle vielä kolme. Helmikuussa esitettiin jo harmonikkakonserton kantaesitys. Konsertin tilasivat Slovenian radio-orkesteri ja Kokkolan Talviharmonikka -festivaali.

-Tänä vuonna on siis yhteensä viisi kantaesitystä.

Syksyllä esitetään LuostoClassic -festivaalilla kantaesityksenä soolo alttoviululle. Teoksen nimi on Solo 12. Sen jälkeen Oulunsalon musiikkijuhlilla esitetään laulusarja Sateen aikaan jousikvartetille ja mezzosopraanolle. Maailman kantaesityksen laulaa Virpi Räisänen.

-Sateen aikaan -teoksessa on myös Tuomas Anhavan runoja, Aho mainitsee.

Lopuksi Belgian Gentissä esitetään ensimmäisen kerran Mearra-niminen teos.

-Mearra on saamenkieltä: meri, säveltäjä tarkentaa.

Mearra on kamarikonsertto harpulle ja jousiorkesterille. Se esitetään Flandersin festivaalin avajaiskonsertissa, solistinaan Wienin filharmonikoiden sooloharpisti Anneleen Lenaerts.

-Saamelainen nimi tulee siitä, kun tein sitä viime vuonna Skibotnissa eli Yykeänperällä Norjassa. Se on saamelaisaluetta.

Aho teki suurimman osan sävellystyöstä Nils-Aslak Valkeapään taiteilijaresidenssissä vietetyn kahden ja puolen viikon aikana. Säveltäjämestari myöntää, että hän koki paikan inspiroivaksi.

-Musiikkia syntyi runsaasti, siellä meren rannalla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic