Lounais-Häme

SDP:n Rinne ei pidä perusteltuna asettaa laissa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan iän perusteella

Helsinki
07.11.2018, 16:16

Kotimaa

Työntekijäjärjestö SAK haluaa Suomeen lakisääteisen irtisanomisjärjestyksen, uutisoi Helsingin Sanomat keskiviikkona. Muutoksen yhtenä lähtökohtana olisi se, että työnantajan olisi yt-neuvotteluissa suosittava talossa pisimpään olleita.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan ajatuksena on parantaa ikääntyneiden työllisyyttä.
Irtisanomisjärjestys on yksi SAK:n vaalitavoitteista tulevalle hallituskaudelle.
– Haluamme lakiin irtisanomisjärjestyksen, jonka kriteereitä ovat ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, huoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto, SAK kertoo verkkosivuillaan.
SAK:n mukaan työnantaja voi varsin vapaasti nykyisin valita irtisanottavat.
– Yleinen havainto on, että irtisanomiset kohdistuvat herkästi kokeneempiin ja korkeampaa palkkaa saaviin työntekijöihin, toteaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Twitterissä, ettei pidä perusteltuna asettaa laissa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan iän perusteella.
– Maailma muuttuu niin nopeasti, että tarvitaan osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämistä. Se on keino parantaa kaikkien asemaa ja työllisyyttä iästä riippumatta, Rinne kirjoittaa.
Myöhemmin eduskunnassa Rinne sanoi STT:lle ymmärtävänsä huolen ikäihmisistä, koska ”viimeiset kymmenen vuotta ikäihmisten syrjintä työelämässä on ollut kovaa”.
– En kuitenkaan näe, että tämä on ratkaisuvaihtoehto tähän tilanteeseen. Minusta on järkevää alakohtaisesti yleissitovilla työehtosopimuksilla partien (työmarkkinaosapuolten) välillä arvioida se, mikä on oikea irtisanomismenettely sen alan sisällä, Rinne sanoi.
Hänen mielestään tämä on toiminut ikäihmisten kaltoin kohtelua lukuun ottamatta kohtuullisen hyvin.

Nuorisojärjestöt ovat jyrkästi vastaan

Sekä keskustan että kokoomuksen nuoriso- tai opiskelijajärjestöt ovat tyrmänneet SAK:n ajatukset ja katsovat, että SAK lietsoo vastakkainasettelua eri-ikäisten kesken. Kokoomusnuoret luonnehtii SAK:n esitystä ”järkyttäväksi nuorten työntekijöiden ja yritysten tuottavuuskehityksen näkökulmasta”. Keskustaopiskelijat on sitä mieltä, että SAK:n vaalikone on lähtenyt laukalle ja jalkoihin ovat jäämässä nuoret.
Tradenomiliitto ilmoittaa tyrmäävänsä myös tällä kerralla ajatuksen.
Irtisanomisjärjestysasia ja niin sanottu Ruotsin-malli on noussut vuosien mittaan aika ajoin keskusteluun Suomessakin. Ruotsissa on voimassa lakisääteinen irtisanomisjärjestys, jossa työsuhteen pituus määrää sen, ketkä joutuvat lähtemään.
Myös SDP on ainakin vuonna 2013 silloisen valtiovarainministerinsä Jutta Urpilaisen suulla sanonut, että asiaa tulisi selvittää.

https://www.hs.fi/paivanlehti/07112018/art-2000005890426.html
https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogi/irtisanomisjarjestys-toisi-turvaa-ja-selkeyttaisi-nykytilannetta
https://twitter.com/AnttiRinnepj?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1060099432941793280&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.uusisuomi.fi%2Fkotimaa%2F263961-sdp-epailee-irtisanomisjarjestysta-antti-rinteelta-nihkea-vastaus-saklle

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti