Lounais-Häme

Se kolmas -kampanja nostaa esiin naisiin kohdistuvan väkivallan – Aino-Kaisa Pekosen puku Linnan juhlissa kertoo raiskatun tytön tarinan

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen (vas.) Linnan juhlien pukusuunnitelmiin tuli viime hetken muutos, kun muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala ehdotti, että Pekonen pukeutuisi Se kolmas -hyväntekeväisyyskampanjaa varten valmistettuun pukuun.

Pekonen on ennenkin ottanut kantaa itsenäisyyspäivän puvuillaan.

– Vuonna 2012 valitsin juhlapuvun, joka oli tehty Riihimäen terveyskeskuksen käytöstä poistetuista lakanoista. Viime vuoden pukuni oli valmistettu merten muovijätteestä. Myös se oli Pahkalan suunnittelema, Pekonen kertoo.

Tämän vuoden puvussa ei oteta kantaa ympäristön tilaan vaan naisten kohtaamaan väkivaltaan.

Pekosen puku kertoo raiskatun nuoren tytön tarinan.

– Toivon, että Pahkalan kampanja vaikuttaa ihmisten ajatteluun tuodessaan ihmisten tietoisuuteen naisiin kohdistuvan väkivallan, Pekonen kertoo Forssan Lehdelle.

Pekonen uskoo, että kantaaottavia pukuja nähdään enenevissä määrin niin Linnan juhlissa kuin myös muissa arvokkaissa tapahtumissa.

– Puku on tavallaan aina kannanotto. Nyt se tehdään aiempaa suoremmin.

Se kolmas on Naisten Linjan käynnistämä osallistava taidekampanja, jonka tavoitteena on nostaa esiin väkivallan yleisyys Suomessa, rikkoa väkivallan ympärille kietoutuvaa hiljaisuutta ja häpeää sekä antaa ääni väkivaltavaa kokeneille naisille.

Kampanjaa varten Naisten Linja on kerännyt anonyymejä tositarinoita parisuhdeväkivaltaa kokeneilta naisilta. Anne-Mari Pahkala valitsi tarinoista kolme ja toteutti niiden pohjalta muotitaiteen keinoin kolme uniikkia iltapukua.

– Olen seurannut pitkin syksyä Naisten Linjan kampanjaa ja Pahkalan taiteellista työtä, ja nyt minulla onkin kunnia olla osana sitä, Pekonen iloitsee.

Se kolmas -kampanjan kahteen muuhun uniikkiin iltapukuun pukeutuvat Pekosen ohella kansanedustaja Emma Kari (vihr.) sekä Allianssi ry:n puheenjohtaja Elisa Gebhard.

Pekosen puku on kullanvärinen ja sisältää näyttävän, kaulan alueelle ja yläselkään asettuvan yksityiskohdan.

– Mielestäni puku onnistuu kertomaan tarinansa. Puvussa näkee tunteiden voiman. Nuori tyttö koki raiskatuksi tulemisestaan häpeää, vaikka varmasti me kaikki ymmärrämme, ettei hänen tarvitsisi missään tapauksessa kokea häpeän tunteita.

 

Joka kolmas suomalainen nainen on kokenut väkivaltaa kumppanin taholta, käy ilmi EU:n perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaisemasta selvityksestä. Pekonen haluaa muistuttaa vakavasta aiheesta myös itsenäisyyspäivän juhlahumun keskellä.

– Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusongelmista, joka koskettaa liian montaa suomalaista, Pekonen korostaa. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic