Lounais-Häme

Sehän on Jusse!

Runoilijaksi profiloituneena kirjoittajana, näyttelijänä ja musiikin parissa sekä säveltäjänä että laulajana vaikuttava forssalainen Jusse Petteri Inki ja vastaavilta elämänsaroilta Suomessa yleisesti tunnettu Markku Toikka osuivat puolisentoista vuotta sitten yksiin samalla laulunopettajalla.

-Kun Jusse kertoili itsestään, totesin hänet taitelijaksi, joka omaa sekä mielenkiintoisia ajatuksia että oma-aloitteisuutta, joita olen mielelläni tukemassa, Markku Toikka summaa.

Käynnistyi yhteydenpito, jota hän luonnehtii alkuvaiheessa omalta puoleltaan lähinnä tuutoroinniksi. Sittemmin suhteessa muodostunut tavoitteellisuus on edennyt asteelle, jossa ensimmäinen estradiesitys on kypsynyt viimeistelyvaiheeseensa. Jusse Petteri Inkin osuus produktiossa kattaa niin käsikirjoituksen ja musiikin kuin lavastuksenkin. Hän myös tulkitsee lavalla esityksen yksinään.

Kokonaisuudesta ohjaajan ominaisuudessa vastaava Markku Toikka määrittelee kysymyksen olevan monologista, joskaan ei ihan puhdasoppisen yksinpuhelun hengessä.

-Omaa dialogiaan syntyy Jussen tulkitsemien roolihahmojen kesken. Omalla tavallaan kanssakäymistä voi katsoa kasvavan myös yleisön ja näyttelijän välille syntyvästä kontaktista.

Roolihahmoja riittää Sehän on Jusse! -nimellä toteutuvassa näytelmässä kokonaista 36. Tapahtumamiljöön tarjoaa Jusse Petteri Inkille omakohtaisestikin tuttu Jokioisten Emmaus. Henkilöhahmot saavat karikatyyrisen käsittelyn, mutta käsikirjoittaja-tulkitsija huomauttaa näytelmän löytäneen lähtökohtansa elävästä elämästä.

Sellaiset seikat kuin, että tarinan henkilöillä on omat paikalliset vastineensa paikallisesti tunnetussa ympäristössään ja paikallisen kyvyn luomina sekä esittäminä, antavat Markku Toikan mukaan näytelmälle oman itseisarvonsa.

-Tällaiset kiinnekohdat tarjoavat aina aineksia, joista on ilo lähteä tekemään teatteria. Lisäksi Jussen esiintymiskokemus sekä hänen energiansa ja iloinen meininkinsä tarkoittavat yhdistelmää, joka on aina puoli voittoa näissä asioissa, Markku Toikka kiittelee.

Hän katsoo käsitteen itetaiteilija sopivan käytettäväksi Jusse Petteri Inkin yhteydessä. Se, että tekstiä on syntynyt mieheltä Sehän on Jusse! -näytelmäänkin sekä hillitsemistä että karsintaa vaativassa määrin, tukee hänen mukaansa luonnehdintaa.

-Oma ja omaperäinen, eikä ainakaan ihan tavallinen juttu, määrittelee Jusse Petteri Inki itse helmikuun 9. Forssan Teatterin PikkuSpotti-näyttämöllä ensi-iltaansa tulevan näytelmän.

Hän toteaa yhteistyön Markku Toikan kanssa tuottaneen ammennettavaksi runsaasti ja arvokasta oppia. Samalla Jusse Petteri Inki kiittelee löytäneensä hänestä oikean henkilön sekä henkiseksi että pedagogiseksi oppi-isäkseen.

-Markku omaa sopivassa suhteessa ankaruutta ja armollisuutta. Itsensä kehittäminen samoin kuin jo sekin, että saa itsestään jotain irti vaatii niitä kumpaakin oikealla hetkellä ja oikeassa paikassa, kuuluu hänen sanomansa.

Jusse Petteri Inki painottaa kaikkinaisen urautumisen välttämistä luovassa prosessissa.

-Olen kuvannut asiaa toteamalla osin leikkisästi, että normi on hormi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti