Lounais-Häme Jokioinen

Seija Leino maalaa toivon ja valon öljyväri- ja akryylitöitä – Maalauksia Mona Lisasta kukkiin ja joutseniin

Maalausten aiheina ovat muun muassa kukat, joutsenet ja muotokuvat. Mukana on myös abstrakteja maalauksia.
Seija Leinon taidenäyttelyssä on esillä öljyvärimaalauksia muun muassa kukista, kuten unikoista, daalioista ja päivänliljoista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seija Leinon taidenäyttelyssä on esillä öljyvärimaalauksia muun muassa kukista, kuten unikoista, daalioista ja päivänliljoista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maalauksia vuosien varrelta on forssalaisen Seija Leinon taidenäyttely, joka on esillä Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa. Näyttelyssä on 24 työtä, joista 16 on öljyvärimaalauksia ja kahdeksan akryylimaalauksia. Leino on tuonut näyttelyyn myös tekemiään koruja ja huovutustekniikalla syntyneen peikkoperheen. Maalausten aiheina ovat muun muassa kukat, joutsenet ja muotokuvat. Mukana on myös abstrakteja maalauksia.

– Inspiraatio voi tulla vaikka unesta tai maisemasta tai valokuvasta, jonka olen nähnyt. En tavallisesti maalaa suoraan mallin perusteella, vaan teen maalauksen oman näkemykseni mukaan. Pakkasyön jälkeen -maalaukseen olen esimerkiksi saanut idean maisemasta, joka on Forssan Lamminrannassa. Helsingin Tiiliruukinlahdessa katselin kahta joutsenta ja tein maalauksen, Leino kertoo.

Mona Lisan kuuluisa hymy

Mari-mummoa kuvaavan maalauksen Leino on tehnyt miehensä mummoa esittävän valokuvan perusteella, ja onpa näyttelyssä Mona Lisa -maalauksestakin tehty jäljennös, johon on tavoitettu hyvin kuuluisa hymy. Tie tähtiin -maalauksen innoittajana oli Leinon Heurekassa näkemä tähtitaivas.

– Surua kuvaavaan työhön maalasin naisen, joka toi mieleeni mummuni. Hän on kuollut jo kauan sitten, mutta tunsin kuvaavani maalauksessa hänen elämäänsä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Seija Leino on tuonut taidenäyttelyynsä myös abstrakteja öljyvärimaalauksia, joista yksi on nimeltään Ota kiinni. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vaikka osassa Leinon maalauksista on taustalla myös ikäviä aiheita, hän sanoo haluavansa luoda töihinsä toivoa ja valoa.

– Itämeren saastuminen sai minut maalaamaan. Näyttelyssä olevan työn nimi on kuitenkin Elämä jatkuu, sillä maalauksessa ovat mukana raskaana oleva nainen ja hänen nukkea pitelevä tyttärensä ja työ on valoisa. Samassa veneessä -maalauksessa mennään kohti valoa. Haluan työlläni kertoa, että jos yksi kaataa veneen kaikki putoavat veteen. Ihmisten kannattaa siis elää sovussa, Leino sanoo.

Kaatotekniikassa ei käytetä sivellintä

Leino on maalannut 1980-luvun alusta asti. Näyttelyn vanhin työ on vuodelta 2005 ja uusimmat ovat tältä vuodelta. Uusimmat akryylityönsä Leino on tehnyt kaatotekniikalla, jossa kankaalle kaadetaan värejä. Sivellintä ei käytetä vaan värejä voidaan ohjailla esimerkiksi langan avulla. Apuna Leino käyttää silikonitippoja, joilla maalaukseen saa rakkulamaisia kuvioita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uusimmat akryylityönsä Seija Leino on tehnyt kaatotekniikalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Leino on asunut miehensä kanssa neljä vuotta Forssassa, josta mies on kotoisin. Sitä ennen he asuivat perheineen Helsingissä.

– Muutto ei ole kaduttanut yhtään. Forssassa on Helsinkiin verrattuna rauhallista. Meillä on Forssassa omakotitalo, ja kesäisin on mukava tehdä pihahommia, eläkkeellä toistakymmentä vuotta ollut Leino sanoo.

Leino on Forssan seudulla toimivan kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan jäsen, ja hän on aiemmin osallistunut Killan vuosi- ja muihin näyttelyihin. Viime vuonna hänellä oli yksityisnäyttely Ystävän Kammarissa Forssassa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä myös Helsingissä, jossa hän on lisäksi osallistunut yhteisnäyttelyihin. Helsingissä hän on opiskellut maalausta kansalaisopistossa ja työväenopistossa. FL

Maalauksia vuosien varrelta -näyttely Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 30.9. asti avoinna ma–pe klo 7.30–16.15.

Lue myös: Killan kesänäyttely kukkii – Taiteilijat osallistuvat näyttelyyn vapaalla tyylillä (FL 19.6.2019)

Luitko tämän? Pompom-pusikko ja Pohjanmaa! – Killan kesänäyttelyssä teema on vapaa (FL 17.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic