Lounais-Häme

Seija syö jouluna pelkkää rosollia, koska muuhun ei ole varaa – seudullamme asuu yhä paljon köyhiä

Luovuus on köyhän paras apu, tietää jokioislainen Seija Syrjälä.

Hän aikoo tehdä jouluksi rosollin, johon hän laittaa perinteisten ainesten lisäksi perunaa ja omenaa tuomaan ruokaisuutta. Jokaiselle aterialle hän tuunaa rosollin erikseen kananmunalla, juustolla tai sillillä.

-Kun kananmunat lisää vasta vähän ennen ruokailua, rosollia voi syödä useamman päivän, Syrjälä selostaa.

 

Seija Syrjälä on yksi heistä, joilla ei ole varaa ostaa joulukinkkua, joulukuusta tai oikeastaan mitään jouluun liittyvää. Syrjälä sanoo elävänsä taloudellisesti äärirajoilla. Se tarkoittaa, että jokainen penni pitää laskea ja kaikki mahdolliset ruoka-avut hyödyntää.

-Tiedän, etten ole ainoa. Meitä on itse asiassa yllättävän paljon.

 

Forssan Vasemmistoliiton perinteinen jouluruokailu on tilaisuus, jossa voi nähdä omin silmin, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa.

Eilen sunnuntaina 140-paikkainen järjestöjen talo oli täynnä heti ruokailun alkaessa ja osa joutui jonottamaan ovensuussa. Kun yksi sai lautasensa tyhjäksi, toinen tuli hänen paikalleen.

Viime vuosina ruokailijoiden määrä on noussut samalle tasolle kuin tapahtuman ensimmäisinä vuosina 2000-luvun alussa. Välillä kävijöiden määrä ehti laskea, mutta nyt tuosta laskusta ei näy jälkeäkään. Merkille pantavaa on se, että yhä useampi ruokailija on alaikäinen.

-Lapsiperheiden tulo ruokailuun kertoo siitä, että monet vanhemmat ovat joutuneet olemaan pitkään pois työelämästä, sanoo tapahtuman vapaaehtoinen Janne Nieminen.

-Vaikka ruokailuun tulee uusia kasvoja, niin vanhat silti säilyvät. Voidaan siis päätellä, että monella köyhyys jatkuu vuosia ja periytyy myös lapsille, sanoo tapahtuman toinen vapaaehtoinen Risto Aaltonen.

 

Myös Seija Syrjälä on ollut vähävarainen jo vuosien ajan. Hänen taloudellinen ahdinkonsa alkoi, kun hän sairastui. Sitä ennen hän oli vakituisessa työsuhteessa, eikä jokaista penniä tarvinnut venyttää.

-Sairastuminen oli raju taloudellinen pudotus. Nyt kaikki rahat menevät lääkkeisiin.

Syrjälä ratkaisee taloudelliset ongelmansa käyttämällä oivaltamiskykyään. Hän on esimerkiksi laskenut, että juurekset kannattaa ostaa isoissa erissä ja säilöä kellariin. Leivät on järkevää leipoa itse. Lääkkeiden hankinnassa pitää käyttää taktikointikykyä. Joka kuukausi niitä ei voi ostaa.

Syrjälä haluaa kuitenkin painottaa, että taloudellisesti niukka elämä voi kuitenkin olla rikasta. Syrjälä saa iloa siitä, että hän auttaa muita ja saa itsekin apua tuttaviltaan.

Mukavaa on myös se, että EU, seurakunta ja monet yhdistykset haluavat auttaa.

-Tänä vuonna saan kolme jouluateriaa. Yhden tarjoaa vasemmistoliito, toisen seurakunta ja kolmannen nautin tyttäreni luona. Kyllä minä sitten kotona voinkin syödä sitä rosollia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic