Lounais-Häme Tammela

Seinäkellot, opetustaulut ja kartat kävivät kaupaksi – Tammelan lakkautettujen koulujen irtaimen huutokauppa veti talon täyteen väkeä

Meklari Esa Malmström yritti pitää huutokaupan aikataulun kiivaana. Letkun koulun säästölipas myytiin 52 eurolla. Kuva: Tapio Tuomela
Meklari Esa Malmström yritti pitää huutokaupan aikataulun kiivaana. Letkun koulun säästölipas myytiin 52 eurolla. Kuva: Tapio Tuomela

– Myydään huutokaupan vanhan esine, säästölipas Letkun koululta. Koululaiset ovat tallettaneet siihen rahaa omiin numeroihinsa. Paljonko tarjotaan?

Huutokauppakamari Wanhan Meijerin yrittäjä Esa Malmström löi nuijaa pöytään rivakasti Norrintiellä Tammelassa järjestetyssä huutokaupassa. Syytä olikin, sillä yli 400 kohteen myyminen otti aikaa useamman tunnin, eikä tilaa kaikille huutajille ja uteliaille ainakaan liiaksi ollut.

– Kyllä täällä ainakin se 200-300 henkeä on paikalla tai ainakin käynyt. Ensimmäiset tulivat paikalle jo kymmeneltä, vaikka näyttö alkoi puoli tuntia myöhemmin, tuumi Tammelan kunnan toimeksiannosta huutokauppaa vetänyt Malmström ennen huutokaupan alkua.

 

Presidenttien muotokuvista maksettiin vaihtelevia summia. Kuva: Tapio Tuomela
Presidenttien muotokuvista maksettiin vaihtelevia summia.

Uusi huutokauppa luvassa

Vanhassa FAI:n kiinteistössä huutokaupattiin lakkautettujen Letkun ja Kaukjärven koulujen irtainta. Myynnissä oli muun muassa seinäkelloja, taiteilija Ebba Masalinin opetustauluja, pulpetteja, karttoja, harmonit, 1900-luvun alun opetuspöytiä ja paljon muuta tavaraa. Tuotto käytetään Tammelan varhaiskasvatuksen luontoretki- ja kulttuuritoimintaan.

– Soittoja tuli etukäteen paljon, mutten ottanut vastaan ennakkotarjouksia. Osassa kohteista on varmasti tunnearvoa, kuten Kaukajärven koulun seinäkellossa, jonka takana on merkintä vuodelta 1902. Tunnearvo nostaa hintoja. Samoin se, että tuotto ohjataan lasten hyväksi, Malmström sanoi ja uskoi huutokaupan tuoton nousevan tuhansiin euroihin.

Alku ainakin lupaili hyvää, sillä meklari löi nuijaa pöytään turhia pitkittämättä ja huutoja saatiin heti varsin mukavasti. Esimerkiksi vanhasta palosammuttimesta maksettiin 70 euroa, säästölippaasta 52 euroa ja vanhasta levysoittimella varustetusta radiosta 42 euroa.

Malmström muistutti siitä, että tuotteet myydään siinä kunnossa ne ovat, takuuta ei annettu eikä tuotteilla ole palautusoikeutta. Kaikki kohteet luetteloitiin ja numeroitiin, joten huutokaupan tuloksiin pääsee tutustumaan jälkeenpäinkin.

Meklari lupasi yleisölle, että varastossa on vielä tavaraa kouluista, jotka myydään huutokaupassa myöhempänä ajankohtana.

 

Tammelalaiset Anu ja Antti kiertävät huutokauppoja lähialueelle, poliisin löytötavarahuutokauppoja kauempanakin. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelalaiset Anu ja Antti kiertävät huutokauppoja lähialueelle, poliisin löytötavarahuutokauppoja kauempanakin.

Kartta lapsenlapselle

Pirjo ja Markku Tuomi olivat tulleet Hämeenlinnasta huutokauppaan Tammelaan, vaikkeivät ole mitään huutokauppojen kiertäjiä. Suurimpana syynä visiittiin oli viisivuotias lapsenlapsi, jonka suurena kiinnostuksen kohteena on maantieto.

– Hän tykkää katsella lehdestä säätiedoista missä päin on lämmintä. Esimerkiksi Utsjoen auringonnousu ja kaamoksen päättyminen kiinnosti kovasti, Markku Tuomi kertoo.

– Täti asuu Etelä-Amerikassa ja yksi sukulainen Aasiassa. Siksi maailman kartta kiinnostaa häntä ja lupasimme lapsenlapselle tulla sellaista täältä hakemaan, vaimo lisää.

Jos suurikokoinen kartta jää pariskunnan käsiin, he sanovat raivaavansa sille tilaa seinältä.

– Ei meillä ole kartoille mitään hintarajaa, muttei nyt mahdottomiakaan makseta. Otetaan sitten joku sellainen kartta, joka mahdollisesti muita ei kiinnosta, Tuomet totesivat ennen huutokauppaa.

Käsityöluokkien käytössä olleet taltat menivät kaupaksi. Kuva: Tapio Tuomela
Käsityöluokkien käytössä olleet taltat menivät kaupaksi.

Pidä järki päässä

Tammelalainen Seppo Viikari tyhjentää kuolinpesiä ja lahjoittaa osan tavarasta sosiaalitoimen kautta kotiinkuljetuksella niitä tarvitseville. Viikari huutokauppaa itsekin kuolinpesistä jäävää tavaraa. Hän osaa neuvoa aloittelevaa ja miksei kokeneempaakin huutokauppakävijää sudenkuopista.

– Tutustu myytäviin kohteisiin etukäteen esimeriksi internetissä ja osta vain sellaista, mistä olet kiinnostunut. Pidä järki päässä, äläkä mene kilpailuun mukaan, Viikari ohjeistaa.

Viikarin mukaan huutokaupassa oli paikalla paljon eri ihmisiä kuin hänen pitämissään.

– Täällä on hyvin väkeä. On ihan vieraita ihmisiä, mutta sitten on koulujen entisiä oppilaita ja opettajia, joille tavaroilla on tunnearvoa. Se näkyy hinnoissa, Viikari arveli. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic