Lounais-Häme

Seitsemän minuuttia peitsen taittoa

 

Keskuskoulun tämänvuotisen väittelymestaruuden saavutti Milla Niemisen, Sami Norrin, Sonja Ahlqvistin ja Janita Alitalon muodostama B-joukkue, joka väitteli finaalissa todellisten ihmissuhteiden puolesta sosiaalista mediaa vastaan. D-joukkue (Anni Ajanko, Venla Mäkelä, Osku Vesander, Emilia Rintamäki) kaatui tasaväkisessä finaalikamppailussa saappaat jalassa.

Finaalissa sanailun kiihkeyttä taisi laskea se, että sen aihe paljastui oppilaille vasta pari minuuttia ennen loppukilpailun alkua. Joukkueet taittoivat peistä siitä, tappaako sosiaalinen media ihmissuhteet vai voiko sen kautta syntyä ja hoitaa ystävyyssuhteita.

– Ei emojit (kuvahahmot) korvaa naurua! perusteli voittajajoukkue.

Väittelymestaruudesta kisattiin Keskurilla kuudetta kertaa. Kahdesta alkuerästä voittajajoukkueet kohtasivat toisensa finaalissa. Vastakkain olivat kaikilta kaseilta ja yseiltä nelihenkiset joukkueet, jotka saivat arvonnan perusteella tehtävän joko puolustaa tai vastustaa väitettä.

Ensimmäiseksi D- ja C-joukkueet väittelivät, päihittääkö kotimaan matkailu ulkomaan matkailun. A- ja B-joukkueet kamppailivat alkuerässään siitä, pärjääkö painettu kirja multimedian kanssa.

Kotimaan matkailun puolesta D-joukkue löysi mm. ekologisuuden, rahojen pysymisen kotimaassa ja turvallisuuden. C-joukkue (Mira Kuusisto, Santti Isaksson, Erika Heikkonen, Inka Koskenranta) tähdensivät ulkomaiden nähtävyyksiä, erilaista ilmastoa sekä erilaisten kulttuurien ja kielten oppimista. Joukkueet väänsivät kättä siitä, käykö matkailu kalliimmaksi kotimaassa kuin ulkomailla, kuinka matkustaminen vie aikaa ja missä kauneus luuraa.

– Ei ole niin hienoa mennä mökille kuin Espanjaan! kuului toteamus.

Alkuerässään A-joukkue (Andri Kaasik, Niko Uosukainen, Iida Kaskinen, Josefiina Pöllänen) puolusti painettua kirjaa käyttöliittymän helppoudella, pitkillä perinteillä, kierrätettävyydellä ja työllisyydellä. B-joukkue argumentoi multimedian puolesta digitaalisuuden voittokululla, valikoiman laajuudella ja ekologisuudella. Väittelyä herätti se, kumpi tapa on lopulta sosiaalisempi, sekä tiedon säilyvyys ja luotettavuus.

– Kaikki 10000 kirjaa voivat palaa, mutta pilvipalvelussa tieto säilyy, Sami Norr laukoi.

Väittelyaika oli seitsemän minuuttia. Tuomaristossa joukkueiden paremmuutta pohtivat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola, lukiolainen Lassi Koski ja toimittaja Petri Ojanen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti