Lounais-Häme Somero

Seiväshyppy tuli somerolaistaustaisen Julian Rauhaniemen elämään verenperintönä – Julkaisi aihetta käsittelevän esikoiskirjansa

23-vuotias somerolaistaustainen Julian Rauhaniemi kertoo esikoiskirjassaan hänelle tutusta yleisurheilumaailmasta.
Julian Rauhaniemi halusi kirjoitta kirjan nuorille heidän omasta näkökulmastaan ja omalla kielellään. Kohtalon hyppy vie lukijan urheilun raakaankin maailmaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Julian Rauhaniemi halusi kirjoitta kirjan nuorille heidän omasta näkökulmastaan ja omalla kielellään. Kohtalon hyppy vie lukijan urheilun raakaankin maailmaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Julian Rauhaniemi oli tammikuussa Pajulahden urheiluopistolla toimittajan roolissa seuraamassa yleisurheilijoiden harjoituksia ja kilpailuja, kun hänen päässään jokin palanen loksahti kohdelleen.

– Minulla ei ollut omaa huonetta, joten nukuin kahden tutun seiväshyppääjän, Holttisen Tommin ja Turakaisen Eetun huoneen lattialla patjoilla. Olimme reissussa kaksi yötä, ja tuolloin konkreettisesti näin, millaista urheilijoiden elämä on, Rauhaniemi muistelee.

Aiemmin takaraivossa kutkuttanut polte kirjoittaa yleisurheilua käsittelevä romaani syttyi valtavaksi roihuksi. Tammikuussa Rauhaniemen pitivät vielä kiireisenä opiskelut Tampereen yliopistolla, mutta helmikuussa kirjaimet alkoivat vauhdilla sinkoutua sanoiksi, sanat lauseiksi, lauseet kappaleiksi ja kappaleet luvuiksi.

Ärhäkän kirjoitusprosessin ja pitkällisen editoinnin jälkeen syntyi 351-sivuinen nuorille suunnattu Kohtalon hyppy, jonka keskiössä on parikymppinen seiväshyppääjä Jesper sekä kaksi hänen yleisurheilijakaveriaan.

Ummikkona Rauhaniemi ei silti urheilumaailmaan sukeltanut, sillä Someron Esaa edustava turkulainen on yleisurheillut koko elämänsä päälajinaan pikajuoksu. Hänen isänsä Juha Rauhaniemi ylitti seipäällä lukeman 550 1990-luvulla.

Aiheet kumpuavat oikeasta elämästä

Kohtalon hyppy -kirjan saa varmimmin nettikirjakaupoista tilaamalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kohtalon hyppy -kirjan saa varmimmin nettikirjakaupoista tilaamalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kirjassa seiväshyppääjä Jesper rakastuu mystiseen tyttöön, jonka elämäntyyli poikkeaa urheilijan oppimista tavoista. Teoksessa esitellään, kuinka erilaiset maailmat kohtaavat ja millaisia ongelmia siitä syntyy. Kirjan alkupuolella urheilu on vahvasti esillä ja aiheessa mennään myös pintaa syvemmälle, mutta mitä pidemmälle kirja etenee, sitä vahvemmin muut aiheet nousevat esille.

Rauhaniemi kertookin, että kirja ei ole suunnattu vain urheilusta kiinnostuneille.

– Kirjassa on paljon teemoja, jotka ovat jopa tabuja Suomessa, kuten lähisuhdeväkivalta ja päihdeongelma. En tarjoa niihin ratkaisuja, vaan haluan nostaa ne ihmisten ajateltaviksi.

Kohtalon hyppy käsittelee urheilun nurjaakin puolta, mukaan lukien dopingia. Teoksessa pohditaan myös urheilijan henkistä hyvinvointia, kun asiat eivät menekään suunnitellusti.

– Kirjan tapahtumat kumpuavat siitä, mitä olen itse nähnyt ja kuullut, vaikka en esimerkiksi dopingiin ole törmännyt koskaan. Olen paisuttanut tapahtumat vain kymmenkertaisiksi.

Rauhaniemi sanoo, että kirja ja sen hahmot ovat täysin fiktiivisiä, vaikka niillä tiettyjä esikuvia onkin oikeasta maailmasta.

Somero rakas paikka

Sen sijaan tapahtumapaikat ovat aitoja. Matkan varrella liikutaan paljon Turun seudulla, mutta myös Somero on kirjassa hyvin edustettuna muun muassa Seiväskarnevaalien muodossa. Lisäksi päähenkilöillä on mökki Somerniemellä.

Vaikka Rauhaniemi oli vain yhden vuoden ikäinen hänen perheensä muuttaessa Somerolta Turkuun, on paikkakunta hänelle ollut aina erittäin rakas ja tuttu.

– Isovanhempani asuvat Somerolla, se on ollut minulle rauhoittumispaikka, josta olen aina pitänyt.

Kirja saatavilla nettikaupoista

Kohtalon hyppy -teos on puolikustanne, joka on julkaistu kansainvälisen Books on Demand -kustannuspalvelun kautta.

Kirja on saatavilla varmimmin suurimmista nettikirjakaupoista, kuten Adlibriksestä, sekä BoDin omasta kirjakaupasta. Kirjan saa myös e-kirjana esimerkiksi Elisa Kirjasta.

Rauhaniemi on viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla puhumassa kirjastaan. FL

Juoksuradoilta kirjailijaksi – urheilukentät ovat Julian Rauhaniemelle kotoisia paikkoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juoksuradoilta kirjailijaksi – urheilukentät ovat Julian Rauhaniemelle kotoisia paikkoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somerolaissyntyinen toimittaja

23-vuotias, syntynyt vuonna 1996.

Julkaisi esikoisteoksensa Kohtalon hyppy syksyllä 2019.

Asui ensimmäisen ikävuotensa Somerolla, sen jälkeen perhe muutti Turkuun.

Asuu yhä Turussa.

Isovanhemmat asuvat Somerolla, missä viettää paljon aikaa.

Opiskelee Tampereen yliopistossa journalistiikkaa. Valmistumassa keväällä yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi.

Työskentelee freelance-toimittajana.

Yleisurheillut itsekin, päälajina pikamatkat. Edustaa Someron Esaa.

Perheeseen kuuluvat isä, äiti sekä sekarotuinen Lulu-koira.

Harrastaa yhä yleisurheilua. Muita harrastuksia ovat intohimoinen penkkiurheilu, koiran kanssa lenkkeily sekä saunominen 5–6 kertaa viikossa.

Lukee itse eniten kotimaista kirjallisuutta dekkaripainotteisesti. Lempikirjailijoita muun muassa Reijo Mäki, Jarkko Sipilä ja Seppo Jokinen.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic