Lounais-Häme

Sekä nuoret että työyhteisö miellyttävät

Elina Eriksson saa tuota pikaa täyteen ensimmäisen työvuotensa Forssassa. Hän aloitti kaupungin nuorisotoimessa äitiysloman sijaisena 1. maaliskuuta 2017.

Kun sijaisuus oli jatkunut neljä kuukautta, Eriksson siirtyi heinäkuun alusta hakemalleen vuoden mittaiselle projektityöntekijän paikalle etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijänä.

Käytännön toimintamiljöönä pysyi edelleen Forssan kaupungin nuorisotoimi. Hän summaa hyvältä vaikuttavan.

-Nuorten kanssa on täällä kiva tehdä töitä ja olen viihtynyt myös miellyttävän työyhteisömme ansiosta.

Niinpä Elina Eriksson toteaa hakevansa itselleen kesällä jatkoksi uutta vuoden mittaista projektipestiä tutuiksi tulleissa ympyröissä.

Hänen välittämälleen viestille työssä ja työyhteisössä kertyneistä kokemuksista löytyy myös myönteisyydessään vahvistavaa vastakaikua.

Esimerkkinä vaikka kaupungin Kehräämöllä sijaitsevalla nuorisotila Kuutamolla ilmenevä pelin henki.

-Elina on mukava, kuten täällä ovat muutkin työntekijät, kiittelevät Petteri Ylösmäki ja Jeremias Heikkilä.

Pojat toteavat kuuluvansa niihin, joille Kuutamo on tuttu paikka.

-Poikkeamme tänne lähes päivittäin, joten aika paljon täällä tulee aikaa vietettyä.

Opetusministeriön vetämän etsivän nuorisotyön ensisijaiseksi tehtäväksi on määritelty sellaisten alle 29-vuotiaiden auttaminen, jotka ovat koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella tai jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen tarvitsemansa palvelut.

Lähtökohtana on, että etsivä nuorisotyö tarjoaa nuorelle varhaista tukea, jos nuori sitä itse haluaa. Oman korostetun kohderyhmänsä muodostavat peruskoulunsa päättyessä ilman jatko-opiskelu- tai työpaikkaa jääneet nuoret.

Etsivässä nuorisotyössä Forssan kaupungin vakinaisena nuorisotyöntekijänä toimiva Sari Mäntyvaara huomauttaa toiminta-ajatuksen ulottuvan myös nuorten koteihin.

-Meihin voi ja tulisikin ottaa yhteyttä myös perheen vanhempien havaitessaan tai epäillessään lastensa ja nuortensa suhteen olevan jotain vialla, kuuluu hänen sanomansa.

Sari Mäntyvaara kuten Elina Erikssonkin korostavat etsivän nuorisotyön ennalta ehkäisevää lähtökohtaa.

-Kokemusteni mukaan täällä on yleisesti ottaen ihania nuoria. Meidän tulee puolestamme antaa heille myös vastuuta.

-Näin pyrimme kasvattamaan toisaalta meidän ohjaajien ja nuorten välistä luottamusta sekä toisaalta myös nuorten luottamusta omaan itseensä, mikä kuuluu haastavimpiin tavoitteisiin työssämme, Eriksson päättelee.

Hän toteaa Forssasta löytyvän monia myönteisiä perustekijöitä, joita voidaan hyödyntää myös etsivässä nuorisotyössä.

-Esimerkiksi kouluverkoston, kaupungin nuorisotyön ja eri viranomaistahojen yhteistyö pelaa täällä hyvin yhteen.

Mäntyvaara ja Eriksson antavat tukensa etsivän nuorisotyön ennaltaehkäisevyyttä painottavalle lähtökohdalle lasten ja nuorten syrjäytymistä torjuttaessa.

-Selvää kuitenkin, että meidän tulee omata valmiudet myös korjaaviin toimenpiteisiin, he huomauttavat.

Nuorisotila Kuutamon lisäksi etsivän nuorisotyön keskeiseen työsarkaan kuuluu yhteistyö peruskoulujen kanssa.

-Muun muassa Kuhalassa, Tölöllä ja Keskurilla olemme Sarin kanssa vakituisia vieraita, Eriksson toteaa.

Kemissä syntynyt Elina Eriksson muutti kymmenvuotiaana Hämeenlinnaan, missä kuluivat sen jälkeiset lapsuus- ja nuoruusvuodet. Vuonna 2013 seurasi hänen elämässään hevosharrastuksen siivittämä muutto Ypäjälle. Viime syksystä lähtien hän on asunut Somerolla.

Koulutukseltaan Eriksson on lasten ja nuorten erityisohjaaja. Työnsä ohella hän on täydentänyt opintojaan niin, että seksuaalineuvojaksi valmistumisen edellyttämistä opintosuorituksista viimeinenkin on jo lähtenyt arvosteltavaksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti