Lounais-Häme

Sekava konstaapeli yritti epäilyjen mukaan suurlähettilään virka-asuntoon keskellä yötä

Sekavan poliisimiehen epäillään yrittäneen tunkeutua Japanin suurlähettilään virka-asuntoon Kuusisaaressa Helsingissä perjantaina aamuyöllä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä. Mies tunkeutui suurlähetystön alueelle ja joutui siellä käsikähmään suurlähetystön työntekijän kanssa, syyttäjä kertoo. Työntekijä ei ole suurlähettiläs.

Poliisi on miehistötasoa.

– Kyseessä on konstaapeli, joka on vapaa-ajallaan hölmöillyt, kertoo tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Hän ei kerro, mistä yksiköstä mies on. Syyttäjä tutkii tapausta yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa. Siten konstaapeli ei voi olla ainakaan Helsingin poliisista, koska poliisi ei voi tutkia työntekijäänsä kohdistuvaa asiaa.

Poliisi ei ollut Hämäläisen tietojen mukaan virka-asussa, virka-autolla liikkeellä tai virantoimituksessa, vaan vapaalla.

Syyttäjällä on jo jonkinlainen käsitys motiivista, mutta hän ei vielä paljasta sitä. Terrorismia ei kuitenkaan epäillä. Miestä ei oltu vielä perjantaina alkuillasta kuultu.Pyöri myös Etelä-Afrikan lähetystölle kuuluvalla ovellaSaman poliisin epäillään pyrkineen sisään myös Etelä-Afrikan suurlähetystön tiloihin Lauttasaaressa. Kyseessä on Hämäläisen mukaan mahdollisesti suurlähetystön virka-asunto tai muu tila, koska varsinainen Etelä-Afrikan suurlähetystö sijaitsee keskustassa.

Etelä-Afrikan lähetystöstä ilmoitettiin hätäkeskukseen oudosti käyttäytyvästä miehestä, joka oli koputellut tai muulla tavoin pyrkinyt sisään, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen ei ota kantaa siihen, onko sekavuus johtunut päihteistä vai muusta syystä. Mies oli liikkeellä autolla.Alueella on diplomaattinen immuniteettiTunkeutujaa epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Poliisi ottaa aikanaan kantaa siihen, millaisia muita seuraamuksia rikoksista epäillylle poliisille tulee.

– Poliisilla on yleisellä tasolla korkeammat käyttäytymisvaatimukset myös vapaa-ajallaan, kuin tavallisella kansalaisella, Hämäläinen toteaa yleisellä tasolla.

Asiassa tulee väistämättä pohdittavaksi myös se, onko paikalle kutsuttu Helsingin poliisi saanut mennä alueelle. Myös suurlähettilään virka-asunto kuuluu diplomaattisen immuniteetin piiriin. Mahdolliset vaatimukset tässä asiassa kuuluvat Japanin valtiolle.

Japanin suurlähetystö ei perjantaina vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön. Suomen ulkoministeriön protokollapäällikkö Matti Heimonen kertoi sähköpostitse iltapäivällä, että suurlähetystöstä ei ole oltu ainakaan vielä yhteydessä ulkoministeriöön.

Alueen erityisasema oli paikalle menneen poliisipartion tiedossa, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

– Tehtävä on ollut sen tyyppinen, että on ollut pakko toimia, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan peruste oli vakava hengen ja terveyden vaara. Poliisi ei myöskään mennyt alueelle itse, vaan vartija päästi poliisin alueelle.


 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic