Lounais-Häme

Sekavan konstaapelin epäillään yrittäneen tunkeutua Japanin suurlähettilään virka-asuntoon Helsingissä

Helsinki
31.08.2018, 12:16

Kotimaa

Sekavan poliisimiehen epäillään yrittäneen tunkeutua Japanin suurlähettilään virka-asuntoon Kuusisaaressa Helsingissä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä. Rikoksesta epäilty on poliisi, minkä vuoksi asiaa tutkii syyttäjä.
Suurlähetystön työntekijä joutui alueelle tunkeutuneen miehen kanssa käsikähmään, poliisi kertoo. Alueella partioinut vartiointiliikkeen vartija kohtasi miehen suurlähettilään virka-asunnon edustalla. Poliisin tekemän tilannearvion mukaan kyseessä oli vakava hengen ja terveyden vaara, jonka vuoksi poliisi päätti ottaa alueelle tunkeutuneen miehen kiinni. Poliisin apua pyysi alueella vartioinut vartija. Hän päästi paikalle tulleen poliisin lähetystön alueelle.

Terrorismiaikeita ei epäillä

Mies ei ollut tapauksen tutkinnanjohtajana toimivan syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen tietojen mukaan virka-asussa tai virantoimituksessa, vaan vapaalla.
– Minun käsitykseni mukaan hän ei ollut virka-autolla liikkeellä.
Syyttäjä ei toistaiseksi kerro, missä poliisin yksikössä ja millä paikkakunnalla poliisi on toiminut, koska miestä ei ole vielä päästy puhuttamaan. Miestä on tarkoitus puhuttaa vielä tänään.
Poliisi on miehistötasoa.
– Kyseessä on konstaapeli, joka on vapaa-ajallaan hölmöillyt, Hämäläinen sanoo.
Syyttäjällä on jo jonkinlainen käsitys motiivista, mutta hän ei vielä paljasta sitä. Terrorismia ei kuitenkaan epäillä.
Saman poliisin epäillään pyrkineen sisään myös Etelä-Afrikan suurlähetystön tiloihin Lauttasaaressa. Kyseessä on Hämäläisen mukaan mahdollisesti suurlähetystön virka-asunto tai muu tila, koska varsinainen Etelä-Afrikan suurlähetystö sijaitsee keskustassa.
Etelä-Afrikan lähetystöstä ilmoitettiin hätäkeskuksen oudosti käyttäytyvästä miehestä, joka oli koputellut tai muulla tavoin pyrkinyt sisään, Hämäläinen kertoo.
Hämäläinen ei ota kantaa siihen, onko sekavuus johtunut päihteistä vai muusta syystä. Mies oli liikkeellä autolla.

Diplomaattinen immuniteetti voi muodostua ongelmakohdaksi

Tunkeutujaa epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, vahingonteosta ja pahoinpitelystä. Pahoinpitely liittyy käsikähmään ja vahingonteko siihen, että tapahtumien yhteydessä miehen epäillään vahingoittaneen jotakin irtainta omaisuutta.
Poliisi ottaa aikanaan kantaa siihen, millaisia muita seuraamuksia rikoksista epäillylle poliisille tulee.
– Poliisilla on yleisellä tasolla korkeammat käyttäytymisvaatimukset myös vapaa-ajallaan, kuin tavallisella kansalaisella, Hämäläinen toteaa yleisellä tasolla.
Asiassa tulee väistämättä pohdittavaksi myös se, onko paikalle kutsuttuna tullut poliisi saanut mennä suurlähettilään virka-asunnon alueelle. Myös virka-asunto kuuluu diplomaattisen immuniteetin piiriin. Mahdolliset vaatimukset tässä asiassa kuuluvat Japanin valtiolle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic