Lounais-Häme

Seksi, sukuelimet ja murrosikä Poikien Puhelimen suosituimmat aiheet – Vihapuhe huolestuttaa asiantuntijoita

Päivystyspalveluissa kertyi yhteensä lähes 17 000 kohtaamista, joka on viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna.
Yhä useampi poika tai nuori mies tarttui viime vuoden aikana puhelimeen ja kysyi neuvoa Poikien Puhelimesta. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto
Yhä useampi poika tai nuori mies tarttui viime vuoden aikana puhelimeen ja kysyi neuvoa Poikien Puhelimesta. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto

Väestöliiton Poikien Puhelin vastasi vuonna 2018 yhä useampaan yhteydenottoon. Päivystyspalveluissa kertyi yhteensä lähes 17 000 kohtaamista, joka on viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna. Osa yhteydenotoista nostatti asiantuntijoissa huolta syrjivän puheen viljelemisestä nuorten keskuudessa.

Poikien Puhelin vastasi viime vuonna yli 14 500 puheluun, joiden suosituimpia puheenaiheita olivat jälleen seksi, sukuelimet ja murrosikä. Tehokkaamman puhelinpalvelujärjestelmän käyttöönoton myötä vastausprosenttia pystyttiin nostamaan huomattavasti.

Chatissa käytiin vuoden aikana yli 2000 keskustelua, mikä on yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Myös YouTube -kanavan kommenttipalstasta tuli entistä suositumpi väylä esittää itseä askarruttavia kysymyksiä.

Poikien Puhelin alkoi vuonna 2017 seurata vihapuheen esiintymistä yhteydenotoissa. Viime vuonna vihapuhe-kategoriaan luokiteltiin reilu kolme prosenttia kohtaamisista puhelimessa.

– Vihapuhetta esiintyy useimmiten porukalla soitetuissa puheluissa, ja se on sisällöltään suurimmalta osin vastaajaan kohdistuvaa haistattelua ja uhoamista. Osassa kerrotaan myös ihmisryhmää panettelevaa, kielteisiin stereotyyppeihin perustuvaa ja selkeästi keksittyä tarinaa. Suurin osa vihapuheesta oli joko homofobista tai rasistista, toteaa Poikien Puhelimen palvelupäällikkö Anders Huldén.

Vihapuhetta sisältävien puheluiden määrä on kokonaisuuteen nähden pieni, mutta pienikin määrä vihapuhetta vaikuttaa ilmapiiriin ja rakentavan vuoropuhelun syntymiseen. Huldénin mukaan kohtaamisissa puututaan syrjivään puheeseen ja pyritään tarjoamaan tilalle asiallista tietoa. Usein puhelu kääntyykin rakentavaksi keskusteluksi eri ihmisryhmiin liittyvistä ennakkoluuloista.

Poikien Puhelin on alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille suunnattu valtakunnallinen ja maksuton matalan kynnyksen puhelin- ja chat-palvelu. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä, saada keskusteluapua ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Puhelin päivystää arkisin klo 13–18 numerossa 0800 94884 ja chat klo 13–15 osoitteessa www.poikienpuhelin.fi. Yhteydenottoihin vastaavat Väestöliitossa työskentelevät koulutetut ammattilaiset. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic